FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

A 7 leggyakoribb gyerekbetegség

Egészség - Íme a lista, hogy 18 éves kor alatt mely betegségek a leggyakoribbak!

A Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány 750 fős felmérése szerint megfázással, fül-orr-gégészeti problémákkal és gyermekbetegségekkel bajlódnak a legtöbbet a gyerekek 18 éves korukig. Emellett gyakori az allergia és a sérülések, de nem ritkák a szemproblémák, az emésztési problémák és a pszichológiai/pszichiátriai problémák sem.

A legnagyobb egészségügyi gond a megkérdezettek 43%-ának tapasztalatai alapján már a gyermek 0 és 3 éves kora között jelentkezett, de a válaszok alapján "kritikus" a 4-7 éves korosztály is. A kor előrehaladtával láthatóan csökkennek az egészségügyi problémák.

1, A listavezető: A közönséges nátha

A nátha az egyik leggyakoribb megbetegedés. Különböző vírusok okozzák, ezért a betegséget egy éven belül akár többször is meg lehet kapni. A betegség általában 1-3 napig lappang, a kezdő tünetei pedig a torokfájás, orrfolyás. Eleinte a váladék híg, áttetsző, majd a színe átválthat sárgás-zöldesre, ami gyulladásra, bakteriális felülfertőződésre utal. Nátha esetén nem jellemző a magas láz, de hőemelkedés, mérsékelt láz előfordulhat. Orrcsepp adása, bő folyadékbevitel, szükség esetén lázcsillapítás javasolt.

2, Főként a kicsiket sújtja: a vírusos bélgyulladás

Többféle vírus okozhat bélgyulladást, de a legjelentősebb kórokozók a Rota vírus és a Calici vírus. A Rota vírus főként csecsemő és kisded korban okoz megbetegedést. 1-3 napos lappangás után hányás-hasmenés, magas láz, hasi fájdalom jelentkezik. A legfőbb veszély a folyadék- és sóvesztés, amelynek következtében a csecsemő kiszáradhat, súlyos állapotba kerülhet, és kórházi kezelésre szorul. Nagyobb gyermekeknél általában enyhébb formában zajlik a betegség, elegendő lehet az otthoni ápolás, folyadék- és sópótlás. A Rota vírus ellen létezik védőoltás, amely az egyik legajánlottabb oltás babakorban.

3, Középfülgyulladás

A középfülgyulladáson, melyet baktériumok okoznak, a gyerekek többsége legalább egyszer átesik iskoláskoráig. A statisztikák szerint a legérintettebb a fél-3 éves korosztály. A megbetegedés tünetei egyértelműek: a sajgó, majd erősödő fülfájás, a láz, a levertség és általánosan rossz közérzet és a külső hallójárat nyomásérzékenysége, fájdalma. Csecsemőknél árulkodó jel még a vigasztalhatatlan sírás, nyugtalanság, étvágytalanság, a hányás és hasmenés. Enyhe középfülgyulladás esetén az orvos orrcseppet és antibiotikumot ír fel, melyek eredményeképp a betegség nagyjából egy hét alatt lezajlik. Elhúzódó – két hétnél tovább tartó - esetben a gyulladás továbbterjedésének és a további szövődményeknek a megakadályozása többnyire már csak műtéti úton lehetséges.

4, Ugyancsak gyakori vendégek: a torokgyulladás, mandulagyulladás

A garat és a mandulák heveny gyulladása. Leggyakrabban vírusok okozzák, a tünetei lehetnek láz, hőemelkedés, mérsékelt torokfájdalom. A bakteriális gyulladást hirtelen magas láz, erős torokfájdalom, esetleg hányás, hasi fájdalom fellépése jellemzi. Antibiotikum kezelés csak bakteriális eredet esetén indokolt.

5, Közösségi betegség: a bárányhimlő

Fertőző betegség, melyet a Varicella zoster vírus (VZV) idéz elő. Általában a közösségekben, bölcsődében, óvodában tör ki a bárányhimlő járvány, melynek legtöbbször az az oka, hogy a betegségnek igen hosszú – két-három hetes- a lappangási ideje és már ez alatt az idő alatt is fertőz, holott egyértelmű külső jelei még nincsenek. A lappangási időt követően a gyermek testét viszkető, változatos megjelenésű, kezdetben apró piros foltos, majd hólyagossá, később pörkössé váló kiütések lepik el. A kezelés lényege a bakteriális felülfertőződés megelőzése, a kiütéses terület tisztán tartásával. A bárányhimlő megelőzésére, tüneteinek enyhítésére, a szövődmények elkerülésére védőoltás áll rendelkezésre.

6, Egyre több gyereket is érint: az allergia

Az allergia az immunrendszer fokozott reakciója bizonyos anyagokkal, az úgynevezett allergénekkel szemben. Ha a családban a szülők, nagyszülők között van allergiás, nagyon nagy az esélye, hogy a gyerekeknél is megjelenik előbb-utóbb. Nagyon fontos, hogy allergia gyanúja esetén mielőbb elvigyük gyermekünket szakemberhez, mert a kezeletlen allergia súlyosbodhat és akár asztma kialakulásához is vezethet. Ha ételallergiás gyermekünk, még fontosabb annak kiszűrése, hogy pontosan milyen anyagokra érzékeny, mert a bélflórát, a bélbolyhokat roncsolja, ha rendszeresen allergizáló anyagot fogyaszt. Az allergia-szűrés pontosan megmutatja, melyek azok az élelmiszerek, összetevők, melyeket mindenképpen kerülni kell. Megfelelő diétával az ételallergia teljes mértékben kordában tartható, gyógyszeres kezelés sem szükséges. Nem ételallergiánál – például pollen-, szőr-, poratka-allergia esetén- azonban gyógyszer szedésére, speciális hatóanyagtartalmú orr- és szemspray használatára is szükség lehet.

7, Ártalmatlannak látszik, de nem az! A hörghurut

Különösen téli időszakban gyakori a légcső és a hörgők belső felszínét bélelő nyálkahártya gyulladásos betegsége, amely leggyakrabban vírusos eredetű. Heveny formája többnyire a légcsövet is érinti, rendszerint külső beavatkozás, speciális kezelés nélkül, ágynyugalom betartásával, köptetők alkalmazásával, bő folyadékbevitellel gyógyítható. A heveny hörghurut legtöbbször közönséges nátha részeként kezdődik, az orr és a garat gyulladásával együtt, mely innen lefelé haladva továbberjed a gégére, a légcsőre és a hörgőkre. Így a heveny hörghurutot gyakran a felső légúti fertőzés tünetei jellemzik: nátha, rossz közérzet, borzongás, hőemelkedés, hát- és izomfájdalom, torokfájás. A száraz köhögést felváltja a váladékos köhögés, mely során egyre nagyobb mennyiségű, eleinte viszkózus majd akár sárgás-zöldes köpet is ürülhet (ez utóbbi a bakteriális felülfertőződés jele). Ha nincs felülfertőződés, az ágynyugalom, a bőséges folyadékfogyasztás, megfelelő köptető alkalmazása is elegendő lehet a teljes gyógyuláshoz, de ha szövődményessé válik és magas láz kíséri, antibiotikumra lehet szükség.

 

Gyerekmosoly - 2024 március 14.
 

 

Megfázott vagy influenzás? A kettő hasonlít, de máshogy kell kezelni!

A nátha ellen nincs oki terápia, nincs gyógyszer, és eltart jó egy hétig, mire kilábalunk belőle, tehát, marad a tünetek csillapítása.

Mit árulhat el az egészségi állapotunkról az orrváladék színe és állaga? Mutatjuk!

Már napok óta folyik az orra? Mutatjuk, mire utalhat az orrváladék színének, állagának változása, és mikor kell haladéktalanul orvoshoz fordulni!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18