FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Így kezelhető gyerekeknél a nagyon gyakori téli betegség, a hörghurut!

Egészség - A hörghurut tünetei és kezelése

A hörghurut a hörgőket beborító nyálkahártya gyulladása, amely fokozott váladéktermelődéssel jár. A hörghurutot az esetek döntő többségében vírusfertőzések, ritkábban atípusos, bakteriális kórokozók, nagyon ritkán pedig típusos bakteriális kórokozók is okozhatnak.

Megelőzni kialakulását teljes mértékben nem lehet, de sokat tehetünk azért, hogy minél ritkábban betegedjen meg gyermekünk. Ha csemeténk náthás, még ha nem is olyan komolyak a tünetei, akkor se vegyük félvállról a betegséget, mert gyakran ebből fakad a különféle szövődmények kialakulása. Még akkor is, ha nincs láz vagy hőemelkedés, az ágynyugalom, a bő folyadékbevitel és a váladék rendszeres eltávolítása – kicsiknél orrszívóval- akkor is fontos, mert egyrészt a betegség lefolyását meggyorsítja, másrészt nagyobb annak az esélye, hogy nem alakul ki felülfertőződés, szövődmény.

Azok a gyerekek, akiknél allergiát diagnosztizáltak, hajlamosabbak a hörghurutra.

A hörghurut tünetei

A hörghurut a hörgők nyálkahártyájának gyulladásával és fokozott váladéktermelődéssel járó megbetegedése. A gyulladás következtébe a nyálkahártya megduzzad és ez fokozott nyáktermelésre és a kislégutak izomzatának összehúzódására, köhögésre készteti a szervezetet. A betegség sok esetben vírus okozta náthával kezdődik, majd utána jelentkeznek a hörghurut tünetei.

A betegség tünetei közé tartozik, hogy a gyermek levegővétele nehezítetté válik, erőltetve, sípolva fújja ki a levegőt. Ezeket a tüneteket a hörgőcskék beszűkülése okozza, amelyeken nehezebben tud átjutni a levegő, továbbá a gyulladás miatt termelődő váladék távozása is nehezített. Hiába halljuk a szörcsögő hangot – ami a váladékra utal - a beteg nem tudja felköhögni. A kínzó, száraz köhögés, a szapora légzés ilyenkor egyértelmű, árulkodó jelek.

Akut hörghurut esetében nem alakul ki ez a fajta szűkület, így a váladékot a gyermek fel tudja köhögni. A gyulladás következtében a hörgőkben felszaporodott váladék viszont hallható a tüdő felett hallgatózva.

Súlyos esetben a légzési nehezítettség miatt oxigénhiány alakulhat ki, a gyermek arcszíne sápadttá, szürkéssé válik, és beszéd közben kapkodja a levegőt. Ha ezt tapasztaljuk, azonnal orvoshoz kell fordulni!

A hörghurut szövődményeinek kialakulása függ az adott kórokozótól, ami a tüneteket okozza, az egyén genetikájától és attól, hogy a kezelés időben el lett-e kezdve. A visszatérő, és nem kezelt hörghurutok esetén a kishörgőkben állandó, krónikus gyulladás áll fenn, amely hosszútávon károsítja a kishörgők szöveteit, és kishörgő tágulatok alakulhatnak ki. A felszaporodott és ki nem köhögött váladék miatt pedig nyákdugó alakulhat ki, melynek következtében a tüdő légzőkapacitása romolhat, és ez további légzészavarhoz vezethet. A fennálló krónikus gyulladás miatt a hörghurutból akár tüdőgyulladás is kialakulhat!

 A hörghurut kezelése

A diagnosztizálást követően – melyet a gyermek háziorvos végez-, a kezelés attól függ, milyen stádiumban jár a betegség. Amennyiben többször visszatér, akkor nem árt tisztázni, hogy nem áll-e a háttérben valamilyen allergia vagy immunzavar.

Akut hörghurut esetén – amely nem jár hörgőszűkülettel- a legfontosabb a nyák feloldása nyákoldóval vagy Salvus vízzel történő inhalálással.

Abban az esetben, ha a hörghurut hörgőszűkülettel jár, szükség van hörgtágító adására. Ha ez a típusa a betegségnek többször visszatér, az orvos általában gyulladáscsökkentő kezelést javasol, amit inhalatív úton juttat be lokálisan, a gyulladás helyére (a kishörgőkhöz).

 

 

 

Gyerekmosoly - 2019 december 16.
 

 

Mit árulhat el az egészségi állapotunkról az orrváladék színe és állaga? Mutatjuk!

Már napok óta folyik az orra? Mutatjuk, mire utalhat az orrváladék színének, állagának változása, és mikor kell haladéktalanul orvoshoz fordulni!

A 7 leggyakoribb gyerekbetegség

Íme a lista, hogy 18 éves kor alatt mely betegségek a leggyakoribbak!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18