FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Ismerje meg a gyermekkori vashiány figyelmeztető jeleit!

Egészség - A gyermekkori vashiány tünetei, diagnózisa, a megelőzés lehetőségei és kezelése

Gyermekünk, amíg el nem éri a felnőttkort, egyfolytában növekszik, nő a testsúlya, változik a magassága. Ez a növekedés csecsemő- illetve serdülőkorban a legerőteljesebb, ilyenkor a szervezet vasszükséglete is nagy. Ezzel az igénnyel azonban a szervezet sok esetben nem tud lépést tartani, ezért vashiányos állapot, majd vérszegénység alakulhat ki. A vashiány egy állapot, és ha ezt nem ismerjük fel időben, annak következménye lehet a vérszegénység, amely viszont már egy betegség. Akkor alakul ki, amikor a szervezet vasraktárai is kiürülnek, így a szervezet már nem képes az oxigén szállításáért felelős hemoglobint előállítani.

Mitől alakulhat ki vashiány?

Az emberi szervezet a vas előállítására nem képes, csak külső forrásból tudja biztosítani a napi vasszükségletét. A vashiány kialakulásának három fő oka lehet: keveset viszünk be, többet veszítünk el, vagy nő a vasszükségletünk. A vas felszívódását csökkenthetik vagy teljesen meg is akadályozhatják bizonyos gyógyszerek, például egyes antibiotikumok, a kalcium- és magnézium-készítmények, hashajtók és ugyanez igaz a fekete teára, koffeinre, tejtermékekre (amelyek sok kalciumot tartalmaznak).
Gyermekkorban és serdülőkorban a fokozott növekedés miatt nő a szervezet vasszükséglete, de ugyanez igaz rendszeres sport esetén vagy műtétet követően is.

Melyek a vashiány jelei?

Csecsemőknél és kisgyerekeknél a szellemi és mozgásfejlődés lassulása, a testsúly stagnálása vagy csökkenése hívhatja fel a figyelmet a vashiányra. Nagyobb gyerekeknél a fáradékonyság, a fizikai teljesítőképesség csökkenése, nyűgösség, ingerültség, sápadtság, szédülés, fejfájás, a koncentrációs képesség romlása, étvágytalanság jelezheti, hogy nincs elegendő vas a szervezetükben. Jelentkezhet a szájzugok berepedése, nyelési nehézség, szapora szívverés, ájulás, a körmök alakja megváltozhat – jellemzően kanálszerűen besüpped -, és mivel a vashiány miatt gyermekünk szervezete a fertőzésekkel szemben kevésbé ellenálló, sokszor az egyik betegségből a másikba esik.

A vashiány másik nagyon jellegzetes tünete a fakó és száraz bőr valamint a hajhullás. Ha a szervezet újra kellő mennyiségű vashoz jut, akkor legelőször ezek a tünetek kezdenek csökkenni, majd gyermekünk újra élénkebbé, mozgékonyabbá válik, fizikai és szellemi teljesítőképessége javulásnak indul. Ha azonban nem csupán vashiányról, hanem vérszegénységről beszélünk, akkor a javulás hosszabb időt vesz igénybe.

Hogyan diagnosztizálható?

A diagnózis felállítása laborvizsgálati eredmények alapján, vérvétellel történik. Az orvos több vérparamétert is megnéz, például a vas mennyiségét a vérben. Ha az eredmény nem megnyugtató, általában gyógyszeres kezelésre van szükség, ez többnyire vaspótló készítmény, folsav szedését jelenti mindaddig, amíg az eredmények nem javulnak, ami általában hat hetet- két hónapot vesz igénybe.

Hogyan előzhető meg a vashiány?

Megfelelő, változatos táplálkozással, amely vasban gazdag étrendet feltételez. A vasban leggazdagabb táplálékok: a máj (főként a sertésmáj), a búzakorpa, a tökmag, a szezámmag, a lenmag, a pisztácia, a tojássárgája, a rókagomba és a hüvelyesek. Gabonafélék mellé érdemes C-vitaminban gazdag kiegészítőket, például bogyós gyümölcsöket társítani, mert a vas felszívódását nagyban segíti a C-vitamin. Az A-, B2-, és B-6 vitamin szintén javítja a vas hasznosulását. Fél éves korig az anyatejes táplálás a legjobb megelőzési módszer, féléves kortól pedig a változatos táplálkozás, a vörös húsok, zöld főzelékek, tíz hónapos kortól a tojássárgája adása. Egyéves kortól adhatunk gyermekünknek vassal dúsított gabonamagvakat, hároméves kor felett áfonyát, szedret, melyek kiváló vasforrást biztosítanak a szervezete számára.

Ha a változatos táplálkozás valamilyen oknál fogva nem kivitelezhető (mert nagyon válogatós, rossz étvágyú gyermekünk), akkor vitaminokat kell kapnia. Ma már több vassal dúsított vitaminkészítmény kapható, de ezek szedésének elkezdése előtt érdemes orvos tanácsát kikérni, ő melyik készítményt,  milyen adagolásban ajánlja.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

 

Jean Orsolya - 2018 október 04.
 

 

Ismét elérhető a tű nélküli, orron át adható influenza elleni védőoltás gyermekek részére

November elejétől a gyógyszertárakban ismét elérhető a Fluenz Tetra szuszpenziós orrspray influenzavakcina. A négykomponensű védőoltás, amely a WHO és az Európai Unió által ajánlott vírustörzseket tartalmazza, tű nélkül, orron át adható be a 24 hónapos kort betöltött, de 18 évesnél fiatalabb gyermekek és serdülők részére. A védőoltás élő, gyengített influenzavírust tartalmaz, hatékonysága hasonló az injekció formájában adott vakcinákéhoz.

7+1 étel, amit érdemes rendszeresen beépíteni a gyerekek étrendjébe

Tele vannak antioxidánsokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel – pont amire szükségük van a gyerekeknek az egészséges fejlődéshez és a betegségek megelőzéséhez.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18