FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Kinőheti-e az allergiát a gyermeke?

Egészség - A táplálékallergia jelei, legfőbb okozói és kezelése

A táplálékallergia oka

3-4 éves kor előtt bizonyos tápanyagokkal szemben az okozhat allergiát, hogy a gyermek immun- és bélrendszere még fejletlen, emiatt egyes ételekkel szemben ellenanyag keletkezhet szervezetükben, amelynek hatására gyomor- és bélrendszeri, légúti és bőrtünetek jelentkezhetnek.
Mivel csecsemő- és kisdedkorban az immunrendszer, a bélrendszer, valamint az emésztési képesség még éretlen, ha egy ún. fajidegen fehérjével, például tehéntejjel túl korán találkozik, az allergiás tüneteket válthat ki. Ráadásul a bélnyálkahártya a fejletlenségéből adódóan át is ereszti ezeket a fajidegen fehérjéket, így ezek viszonylag nagy mennyiségben kerülhetnek a baba szervezetébe.

Mit tehetünk, ha bőrkiütés, légúti tünetek, gyomor- és bélrendszeri panaszok jelentkeznek egy tápláléktól?
Érdemes a problémát okozó táplálékot 2-3 hónapig mellőzni, majd újra megpróbálni az adását. Ha a tünetek egyéves kor után is jelentkeznek, akkor félévente javasolt annak vizsgálata, hogy még mindig fennáll-e az érzékenység. A legnehezebben a gyerekek a földimogyoró-, a hal- és a tojásallergiát növik ki.

Allergizáló táplálékok

Nem az anyatej a ludas!

Az anyatejjel szemben csak nagyon ritkán fordul elő allergiás tünet, de ha mégis, a szakemberek nem azt tanácsolják, hogy az édesanya hagyja abba a szoptatást, hanem azt javasolják, hogy vizsgálja meg saját étkezési szokásait, mivel az allergén anyagok – a tej, tejtermékek, tojás - az anyatejen keresztül a csecsemőbe jutnak és így okozhatnak allergiás tüneteket.

Tehéntej, tejtermékek

Nagyon gyakori allergén a tehéntej, amely a legkisebbeknél tehéntej alapú tápszer, nagyobbaknál sajt, túró – Túró Rudi -, joghurt és egyéb savanyított tejtermékek formájában szerepelhet az étrendben. Attól, hogy egy tejtermék savanyítási eljáráson esik át, a tejfehérjék még nem bomlanak le, a táplálék megőrzi allergén aktivitását, igaz, kisebb mértékben, mint a nem savanyított termékek.

Tojás

Korai életkorban táplálékallergia forrása lehet a tojás is. Ennek ellenére a gyermekorvosok nem tanácsolják, hogy halogassuk a bevezetését, mert a tojás nagyon értékes fehérjéket tartalmaz. Próbáljuk ki, és ha a tünetek valóban jelentkeznek, csak akkor mellőzzük.

Gabonafélék

A hathónapos kor után bevezetett táplálékok közül allergiás reakciókat válthatnak ki a gabonafélék: a búzaliszt és a rozsliszt, valamint az olajos magvak, különösen a földimogyoró.

Szója

Ugyancsak gyakori csecsemőkori allergén a szója, erre gondolni kell szójaalapú tápszer alkalmazása esetében.

Zöldségek és gyümölcsök

Zöldségek, gyümölcsök esetében gyerekeknél ritkábbak az allergiás reakciók, a szülők leggyakrabban a paradicsom esetében észlelhetik, hogy fogyasztása során a gyerek szája körüli rész kipirul. Ugyancsak előfordulhatnak allergiás tünetek a citrusfélék fogyasztásakor is. Az eper, málna, ribizli a szőrős külső és az apró magvak miatt erős allergén hatásúak, ezért ezeket 2 éves kor előtt nem is ajánlott adni.

Mit tegyünk allergia esetén?

A zöldségeket adjuk főzve, párolva! A zöldségfélék esetében ugyanis főzés hatására az allergén-aktivitás csökken.

Keressük a hidrolízisen átesett tejtermékeket! Az állati fehérjét tartalmazó táplálékokban az allergének aktivitása csak akkor mérséklődik, ha a fehérjéket különleges eljárással, úgynevezett hidrolízissel bontják. A tejpépek, tejtápszerek címkéjéből kiderül, hogy bontatlan vagy hidrolízisen átesett fehérjét tartalmaznak-e.

Legyünk óvatosak! Bár a bébiételek esetében az allergizáló gyümölcsök – pl. málna, eper, ribizli – külsejét és magját eltávolítják és tulajdonképpen nem is a gyümölcs, inkább csak az íz az, amely a pépekbe kerül, azért nem árt az óvatosság! Kóstoltassuk meg a csecsemővel, és ha tünetek jelentkeznek, ne adjuk a továbbiakban.

Táplálékallergia kezelése

Ha a táplálékallergiának csak gyomor- és bélrendszeri tünetei vannak - hasmenés, székrekedés, puffadás-, az orvos nem ír fel gyógyszert, egyszerűen csak el kell vonni az ételt, illetve helyettesíthetjük más, allergiát nem kiváltó táplálékkal.

Ha bőrtünetek is vannak - ekcéma, csalánkiütés, hólyagok -, szükség van külsőleges kezelésre is, ilyenkor érdemes gyermekbőrgyógyászhoz fordulni, aki felírja a megfelelő kenőcsöket.

Abban az esetben, ha az allergia az immunrendszerre is kihat, és fulladásos-köhögéses légúti tünetek is jelentkeznek, valószínűleg szükség lesz gyógyszeres kezelésre.

Szerencsére a csecsemő- és kisgyermekkorban jelentkező allergiát a gyermekek közel 80 százaléka kinövi 3 éves korára. Ehhez ételallergia esetén diétára van szükség, ami az allergizáló anyagok elhagyását illetve helyettesítését jelenti. Ha 3-4 éves korban az újból elvégzett vizsgálatok alapján a gyermek kezelőorvosa is megerősíti, hogy az allergiát kinőtte a gyermek, akkor elkezdhetjük fokozatosan visszavezetni a korábban az allergia miatt nem fogyasztott összetevőt.

A visszavezetés úgy történik, hogy először az ételekhez adjuk a tejterméket, tojást, és ha nincs tünet, akkor a következő napon is kis mennyiséggel próbálkozhatunk. Ha továbbra sincs tünete, akkor növelhetjük a mennyiséget. A mértékletesség és a fokozatosság azonban fontos, hogy ne terheljük meg hirtelen nagyobb mennyiségű allergénnel a szervezetét.

Ha a kicsinél a korábbi allergiás tünetekhez hasonló panaszok jelentkeznének: hasfájás, hasmenés, puffadás, bőrtünetek, légúti panaszok, akkor ne próbálkozzunk tovább, hagyjunk időt a szervezetének, amíg ténylegesen „kinövi” az allergiát. Kérjük szakember tanácsát, járjunk az általa javasolt időközönként ellenőrzésre! Ne kísérletezzünk, hiszen leginkább az orvos az, aki meg tudja mondani, mikor érdemes újra megkísérelni egy-egy allergizáló tápanyag visszavezetését a gyermek étrendjébe.

 

Jean Orsolya - 2020 március 05.
 

 

A dehidratáltság (kiszáradás) jelei – Főként most érdemes erre jobban odafigyelni!

A gyerekek és a serdülők több mint 25%-a egyáltalán nem fogyaszt elég vizet a napi folyadékbevitelük részeként. A vízhiány hosszútávon szellemileg és testileg is tönkretehet. Ráadásul a nyári hőségben alapvetően is több folyadékra lenne szükség. Érdemes erre jobban odafigyelni!

Ezért ne szokjunk rá az orrcseppekre! Komoly problémát is okozhat!

Bármennyire is kellemetlen, ha be van dugulva az orrunk, a megoldás ne az orrcsepp legyen hosszú távon! Inkább járjunk utána, mi okozhatja a tünetünket, miért nem tudunk az orrunkon át szabadon lélegezni. És ez hatványozottan igaz a gyermekeinkre is!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18