FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Mit tegyünk, ha gyermekünknek arcüreggyulladása van?

Egészség - Az arcüreggyulladás kialakulása, kezelése és megelőzése

Hogyan alakul ki az arcüreggyulladás kisgyermekkorban?

Az arcüregek az orrmelléküreg-rendszer részeként a rostasejtekkel, a homloküreggel és az iköböllel együtt az arckoponya csontjaiban vannak, belső felületüket csillószőrös mirigyhám borítja. Kicsiknél, nagyjából 3 éves korig csak az arcüregek és a rostasejtek fejlődnek ki, az orrüreg felé szűk nyíláson át szellőznek. Amennyiben ennek nyálkahártyája – akár vírusfertőzés, akár allergia miatt – beduzzad, az üregek elzáródnak. A bennük termelődő folyadék felszaporodik, és ideális táptalajt nyújt a baktériumoknak, gyakran gennyessé válik, s ez okozza a heveny arcüreggyulladáskor jelentkező panaszokat.

Milyen tünetekről ismerhetjük fel az arcüreggyulladást?

Azoknál a kicsiknél, akik közösségbe járnak, gyakrabban lép fel felső légúti hurut. Az arcüreg- vagy rostasejt gyulladás a hurutos esetek 5-10 százalékában alakul ki, kezdeti tünetei a nátháéhoz hasonlóak: orrdugulás, tüsszögés, sárgás-zöldes, általában sűrű orrfolyás. Fő tünet az orrfolyás és a légcső felé lecsorgó váladék miatt a köhögés, de fejfájás, néha magas láz, szem körüli duzzanat is kialakulhat. Fontos jel az is, ha a nátha átmeneti javulását rosszabbodás követi. A gyulladás sokszor spontán is meggyógyul, de ha tíz nap elteltével sem javul, mindenképpen szükséges az antibiotikumos kezelés. Az arcüreggyulladást nem szabad félvállról venni, mivel a fertőzés könnye átterjedhet a szemüregre vagy akár az agyállomány felé is. Az alsó légutakba kerülő váladék pedig idővel légcsőhurutot, tüdőgyulladást okozhat.

Mi az arcüreggyulladás-kezelés menete?

Gyanú esetén első lépés a fizikai vizsgálat, melynek során az orvos endoszkóppal megvizsgálja az orrüreget és a középső orrkagylók alatti területet, ahová az orrmelléküregek nyílnak. Gyulladás esetén ilyenkor a szakember azt látja, hogy gyulladt, duzzadt, és gennyes váladék is távozhat. Mivel túltengő orrmandula is okozhat hasonló tüneteket, ezért az is fontos, hogy ez kizárásra kerüljön. Lényeges információt szolgáltathat még a dobhártyák megtekintése is, mivel a fülkürtön keresztül a dobüregre is átterjedhet a gyulladás, így fülkürthurut vagy középfülgyulladás alakulhat ki.Elhúzódó vagy szövődményes esetben szükséges lehet az orrmelléküregek képalkotó vizsgálata.

Ha a kis beteg nem reagál megfelelően a gyógyszeres kezelésre, az orvos bakteriológiai tenyésztést javasolhat.

A megfelelő kezeléssel – antibiotikum szedésével és a nyálkahártyát lelohasztó orrcseppel- újra helyreállítható az üreg szellőzése, így a gyulladás következtében kialakult és pangó váladék szabadon távozhat, a baktériumok elpusztulnak.

Hogyan előzhető meg az arcüreggyulladás?

Csecsemő- és kisgyermekkorban a náthával járó felső légúti hurut főként őszi-téli időszakban nagyon gyakori. Ennek súlyosbodását, a szövődmények kialakulását úgy előzhetjük meg, ha orrszívóval rendszeresen leszívjuk a váladékot és a duzzadt nyálkahártyát lelohasztó orrcsepet használunk.

Sokat tehetünk a megelőzésért, ha gyermekünk bőségesen fogyaszt folyadékot: kamilla-, csipkebogyó teát, limonádét. Ezzel ugyanis segítjük a nyálkahártya regenerálódását, megtisztulását.

Jó szolgálatot tehet az infralámpa is, mellyel téli, náthás időszakban érdemes az arcot naponta 10-15 percig átmelegíteni. Ha azonban lázas a kicsi, ez a módszer nem alkalmazható!

 

 

 

 

 

Jean Orsolya - 2018 január 15.
 

 

Túlsúlyos gyermeke? Ezek a betegségek is okozhatják!

3 betegség, ami elhízáshoz vezethet

Így terjed a COVID-19 a tudomány jelenlegi ismeretei szerint!

Rengeteg információnk van már a koronavírus terjedéséről, és a kutatások folyamatosan zajlanak, hogy minél többet tudjunk meg a betegség terjedési mechanizmusáról. Lássuk, melyek a legaktuálisabbak!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18