FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Refluxos gyermeke? Íme 5 hatásos módszer a reflux kezelésére

Egészség - Ha gyermeke is a reflux tüneteivel küzd, segítünk! Bemutatunk 5 hatásos módszert a kezelésére.

Mi a reflux?

A reflux a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara: a nyelőcső alsó záróizmának elégtelen működése következtében a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe és felmarja a nyálkahártyát. Azon túl, hogy a gyomorból visszaöklendezett savas gyomortartalom kellemetlen tüneteket, így gyomorégést, száraz köhögést, csuklást, rekedtséget, hörgőgörcsöt, asztmás rohamokat is kiválthat, kezelés hiányában szervi elváltozásokat, krónikus tüdőbetegséget és nyálkahártya-gyulladást is előidézhet.

A reflux jelei

Csecsemőkorban a szoptatás vagy a tápszer elfogyasztása után természetes jelenség az úgynevezett bukás, amelyet az okoz, hogy a picik evés közben sok levegőt is nyelnek és ez a levegő kinyomja a táplálék egy részét. Ezért nagyon fontos a babák büfiztetése étkezések után. Ha azonban az átlagosnál gyakoribbak a bukások, mellette hányás is előfordul vagy a visszabukott táplálék zöld vagy sárga színű, nagy a valószínűsége, hogy refluxszal állunk szemben. Árulkodó jel lehet, ha a baba gyakran csuklik, nyeldekel, köhécsel, feszítget, böfög és erős szájszag is kialakulhat nála.

Nagyobb gyerekek gyakran panaszkodnak savas felböfögésre és gombócérzésre a torokban, gyomorfájásra, de a rekedtség, a gyakori hányás és a visszatérő légúti megbetegedések is figyelmeztető jelek lehetnek.

A sav okozta felmaródások komoly gyulladást okozhatnak, ami miatt a nyelés nehézkessé, az étkezés pedig kellemetlen élménnyé válik. Emiatt a refluxos gyerekekre jellemző az étvágytalanság, az evés elutasítása és a nyűgösség, gyakori sírás. Figyelmeztető tünet lehet a kisgyermek súlygyarapodásának nem megfelelő üteme, a fejlődésben való lemaradás. A kezeletlen reflux szövődménye lehet a gyakori orrdugulás, nátha, a fülfertőzések és orrmelléküreg-gyulladások, súlyosabb esetekben a tüdőgyulladás, a nyelőcső-szűkület, piciknél akár a légzéskimaradás is.

A reflux kezelésének 5 módszere

Anyatejes táplálással

Refluxos babáknál kifejezetten hasznos a szoptatás, hiszen az anyatej gyorsan elhagyja a gyomrot, illetve a nyelőcsőbe visszajutva is kevésbé irritáló. Ráadásul kutatások sokasága bizonyítja, hogy az anyatej olyan anyagot tartalmaz, amely jótékony hatással van a bélflóra egyensúlyára, és gyomor- és bélnyálkahártya védő, gyulladásgátló hatása van.

Helyes táplálkozási szokások bevezetésével

Babákra és kisgyermekekre is igaz, hogy nem szabad egyszerre nagy adagokat adni, sokszor keveset kell enniük. A reflux tüneteit súlyosbítja, ha gyermekünk allergiás. A refluxos gyerekeknél nagyon gyakori a tejfehérje-allergia, ezért ezt az allergént érdemes kizárni az étrendből. Kerülendők a zsíros, fűszeres ételek, a csokoládé, a tömény édességek és a méz, ezek ugyanis tovább irritálják a gyulladt nyálkahártyát és fokozzák a gyomorsav termelődését

Esti rutinok megváltoztatásával

Az esti étkezés és a lefekvés között legalább 2-3 órának kell eltelnie ahhoz, hogy a gyomor legalább részben üres legyen. A legjobb alváspozíció a bal oldalon fekvés és a fej legalább 15 cm magasan van. Éppen ezért javasolják a szakemberek, hogy a gyermek ágyának fej felöli részét emeljük meg 30 fokkal.

Gyógyszeres kezeléssel

Nagyobb gyerekeknél gyógyszeres kezelés és savcsökkentők szedése is szóba jöhet a kezelés részeként. Erre akkor lehet szükség, ha a reflux súlyosbodik, illetve hosszabb ideje fennáll. Azonban semmiképpen ne kezdjünk kísérletezgetni különféle savközömbösítő gyógyszerekkel, ezek ugyan semlegesíthetik a nyelőcsőbe jutó savat és megszüntethetik a gyomorégést, de hosszabb ideig történő alkalmazásukkor olyan mellékhatások jelentkezhetnek, mint hasmenés, kalcium-anyagcsere megváltozása, magnézium felhalmozódása és a bélflóra egyensúlyának felborulása. Gyerekeknél fokozottan igaz, hogy csak orvosi javaslatra és szigorúan kontrollált körülmények között adjunk savlekötőt!

Természetes módszerekkel

A polifenolokban gazdag tea igen hatásos antioxidáns anyag, ezért a teaivó emberek szervezetében a megemelkedett antioxidánsszint védelmet nyújthat és hozzájárulhat a betegek gyógyulásához. Jól használhatók az angelika szélhajtó és görcsoldó hatású gyökerét, a kamilla gyulladáscsökkentő virágát és az édesgyökér görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatású gyökerét is tartalmazó gyógyteák.
Új kezelési módot jelent az édesgyökér flavonoidjainak alkalmazása, amely a nyállal keveredve bevonja a nyelőcsövet, segíti a nyálkahártyát védő nyák képződését és a gyulladásgátló szöveti rendszer működését.
Egyes antioxidáns vitaminok (pl. A-, C-, E-) is segíthetik a gyógyulást.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

Gyerekmosoly - 2021 június 10.
 

 

Így kezeljük kicsiknél a gyomorhurutot!

A gyomorrontás  tünetei és kezelése

Puffad gyermeke hasa? Ezek az okok állhatnak a hátterében!

A haspuffadás okai, megelőzése és kezelési lehetőségei

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18