FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Segítség, fényérzékeny a gyerekem!

Egészség - A fényérzékenység jelei, típusai és kezelése

Mi hívhatja fel a figyelmet a fényérzékenységre?

Ha gyermekénél rendszeresen csalánkiütésre, ekcémára emlékeztető tünetek jelentkeznek miután nap éri a bőrét, feltételezhetően fényérzékeny, vagy más néven fotokontakt allergiája van. Ugyanez a lehetséges diagnózis akkor is, ha a napon eltöltött órák után - annak ellenére, hogy gondoskodtunk a megfelelő fényvédelemről – nem csak apró kiütések jelennek meg, hanem a kicsi bőre viszket, ég és kivörösödik. A fényérzékenységnek, kialakulását tekintve, két típusát különböztethetjük meg: lehet toxikus vagy allergiás. Az allergiás bőrreakciót nem önmagában a fény okozza, csak az váltja ki: átalakítja a bőrben lévő kémiai anyagot és ez okoz kiütéseket.

A toxikus fénykiütés

A toxikus fénykiütés bárkin kialakulhat, nap, UV-fény – UVA- és UVB sugarak - és valamilyen fényérzékenyítő faktor –például bizonyos zöldségfélék: petrezselyem, sárgarépa, zeller; növények: őszirózsa, napraforgó, dália, citrusfélék, ánizs, édeskömény -  együttes hatására, ezért ez a típus sokkal gyakoribb, mint az allergiás típusú fényérzékenység. A tünetek leggyakrabban a napégéshez hasonlítanak: a napnak kitett területeken a bőr megduzzad, éles szélű bőrpír, esetleg csalánkiütés vagy hólyagok alakulnak ki rajta, akár már rövid napfürdő után is.

Az allergiás fényérzékenység

Az allergiás eredetű fényérzékenység a napfény, illetve különféle vegyszerek, kozmetikumok, valamint egyes belsőleg vagy külsőleg alkalmazott gyógyszerek (ún. fotoallergének) együttes hatására kialakuló - immunológiai reakción alapuló - megbetegedés. Ilyen külsőleg alkalmazott szerek lehetnek a fertőtlenítők, a pipereszappanok, a fényvédő krémek és parfümöt, illatanyagot tartalmazó testápolók. Allergiás fényérzékenységnél az ekcémához hasonlító száraz kiütések jelennek meg a bőrön, amelyek erősen viszketnek.

A szem fényérzékenysége

Csecsemőknél vagy kisgyermekkorban a fényérzékenység nem csak a bőrt érintheti, de lehet a szem fejlődésének időszaki tünete is, mely az alatt az időszak alatt jelentkezik, mikor a szemet védő pigmentek kialakulása még folyamatban van. Ilyenkor a gyermekeknél erős napfény hatására hunyorgást, könnyezést észlelhetünk.

Mi a teendő fényérzékenység esetén?

Ha rendszeresen, a megfelelő faktorszámú, hipoallergén naptej használata ellenére is kialakulnak a piros kiütések, el kell menni bőrgyógyászhoz kivizsgálásra, mert a fényérzékenység akár immunbetegségek első tünete is lehet.

Ám mindenek előtt, a legfontosabb teendő a kicsi bőrének óvása megfelelő fényvédő krémmel! A naptej megválasztásánál legyen az a fő szempont, hogy ne tartalmazzon allergizáló összetevőket! A legjobbak a fizikai fényvédők, melyek –többek között- titánium dioxidot tartalmaznak, és nem elnyelik, hanem visszaverik a fénysugarakat, miközben részecskeméretüknél fogva nem szívódnak be a bőrbe, azon egy védőréteget képeznek.

Azt se felejtsük el, hogy nem csak vízparton ér bennünket napsugárzás, hanem egész nap, ha kimegyünk a szabadba, akár sétálni, akár játszóterezni, ezért a fokozott bőrvédelemről mindig gondoskodjunk!

Jean Orsolya - 2018 május 10.
 

 

7+1 étel, ami segíti a baba agyi fejlődését!

Összegyűjtöttünk olyan ételeket, melyek tele vannak a gyermeki agy fejlődéséhez szükséges tápanyagokkal. Adjuk ezeket rendszeresen csemeténknek!

Veszélyes vegyi anyagok az otthonunkban – Avagy 10+1 szakértői tipp a biztonságért

Talán nem is sejtjük, hogy a háztartásunkban megtalálható tisztítószerek, mosószerek mennyi veszélyes anyagot tartalmazhatnak. Az egészségünkre és környezetünkre ártalmas vegyi anyagok szinte mindenhol ott vannak. Fontos, hogy a megfelelő tárolásra és a biztonsági előírásokra odafigyeljünk, hiszen csak így kerülhetjük el az egészségügyi problémákat. Összegyűjtöttünk pár szakértői tippet, aminek a segítségével minimalizálhatjuk a kockázatot!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18