FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

10 tipp, hogy gyermeke kicsattanó formában legyen télen is!

Egészség - Hatékony módszerek az erős immunrendszerért

 

 

 

 

 

1, Minden nap adjon gyermekének magas C-vitamin tartalmú gyümölcsöt vagy zöldséget!

Az orvosi ajánlás szerint naponta legalább háromszor kell zöldséget, gyümölcsöt fogyasztania gyermekünknek ahhoz, hogy meglegyen a megfelelő mennyiségű, napi természetes rost-, vitamin- és nyomelem bevitel. A téli időszakban különösen a C-vitamin nagyon fontos a meghűléses, vírusos betegségek kivédésében. A legjobb, ha természetes formában adjuk! Magas C-vitamin tartalmáról híres a kivi, a grapefruit, az áfonya, a nyers káposzta, a zeller, a spenót és a paprika.

2, Irány a friss levegő!

Az iskolában gyermekünknek nincs túl sok lehetősége, hogy a szabad levegőn mozoghasson, télen maximum a nagy szünetben engedik ki őket, hogy levegőzhessenek kicsit. Bármennyire is fáradt csemeténk suli után, beszéljük rá, hogy menjen ki kicsit játszania barátaival, de elmehetünk együtt egy nagyot sétálni, rollerezni, vagy ha éppen van hó, akkor szánkózni, hóembert építeni. Vekerdy Tamás, a vele készített interjúkban mindig hangsúlyozza, hogy a legtöbb, friss oxigént igénylő szervünk, az agyunk, ezért a szabadtéri mozgás nem csak azért fontos, hogy egészségesek maradjunk, hanem azért is, hogy jobb legyen a teljesítményünk.

3, Mossunk kezet!

Banálisnak tűnhet, de az emberek nagy százaléka sajnos még mindig nem mos kezet, amikor munkából, iskolából hazaér. Pedig a kórokozók mintegy 90 %-át a kezünkkel juttatjuk a szervezetünkbe. Hazaérve legyen az első a kézmosás és az sem mindegy, hogy hogyan végezzük el ezt a műveletet! Első szabály, hogy minimum 30 másodpercig tartson, jó alaposan mossuk át a kézfejet, tenyereket! Második szabály, hogy ne feledkezzünk meg az ujjak közötti területről sem!

4, Mesterséges üdítők helyett igyunk frissen facsart zöldség- és gyümölcsleveket!

A napi szükséges vitaminbevitel nagy százalékát fedezhetjük különféle gyümölcs- és zöldséglevekkel! Nagyon finom és ásványi anyagokban gazdag turmixot készíthetünk cékla, áfonya, alma és narancs felhasználásával, de nyerő trió az alma-narancs-répa mix is. Ennél finomabb fegyver a megfázás ellen nem is létezik!

4, Használjunk hidegen sajtolt olajakat!

Minden héten legalább háromszor fogyasszunk nyers salátát! Kerülhet bele ízlés szerint jégsaláta, retek, paprika, paradicsom, rukkola, reszelt répa, pirított magvak, sajt, szárított zöldségek – paradicsom, gomba- is, majd locsoljuk meg hidegen sajtolt olíva- vagy tökmagolajjal! Ez utóbbiak rendszeres fogyasztásával elősegíthetjük a zsírban oldódó vitaminok –a D-, A-, K és E-vitamin- minél jobb hasznosulását.

5, Figyeljünk oda, hogy eleget aludjon!

A kielégítő alvás az immunrendszer hatékony működése szempontjából kiemelten fontos. Óvodás gyerekeknek 11-12, iskolásoknak 10-11 óra zavartalan alvásra van szüksége ahhoz, hogy szervezetük az éjszaka folyamán regenerálódni tudjon. Próbáljuk betartani, hogy minden nap nagyjából ugyanakkor –maximum fél órás eltéréssel- kerüljenek ágyba csemetéink, a rendszeresség ugyanis mind az immun- mind pedig az idegrendszerük működésére jótékonyan hat.

6, Párologtassunk!

A párologtatás segít, hogy a nyálkahártya ne száradjon ki, így megőrizze a baktériumokkal, vírusokkal szembeni védekező képességét. Párologtassunk kis vizes tálkákban jó minőségű, nagy szemcsés sót: ezzel tisztább lesz a levegő, ráadásul a só felszakítja a lerakódott nyákot, tisztítja a tüdőt és segít a szervezetnek a kórokozók leküzdésében. Nagyon hatékonyak párologtatva az antibakteriális illóolajok is: az eukaliptusz, a rozmaring, a citrom, a fahéj és a grapefruit is. Az illóolajokkal azért nem árt csínján bánni, ha gyermekünk allergiás valamelyikre!

7, Adjunk D-vitamint gyermekünknek!

Az immunrendszer hatékony működéséhez a D-vitamin nélkülözhetetlen. Mivel azonban napfény hatására képződik, a téli napfényhiányos és nagykabátos időszakban nem tud megfelelő mennyiségben termelődni a szervezetünkben, így pótolni szükséges. Bár vannak viták, hogy pontosan mekkora mennyiségben van szükség rá, az tény, hogy a téli betegségek kivédésében fontos szerep jut a D-vitaminnak. Kérjük ki a gyermekorvos tanácsát, ő mekkora dózisban javasolja gyermekünknek a szedését!

8, Előzzük meg a megfázást!

Gyermekünket öltöztessük az időjárásnak megfelelően! Ha enyhébb az idő, ne adjunk rá túl meleg ruhákat, mert nagyon megizzad és éppen emiatt fog megbetegedni! Ne felejtsük el a sapkát, sálat, mert a legnagyobb hőleadó testrészünk a fejünk! Esténként, fürdés után bújtassuk gyermekünket meleg zokniba, mert lábról is nagyon könnyen megfázhat! Ha fájlalja kicsit a torkát vagy sokan betegek a környezetében, minden este itassuk meg vele a következő forró italt: vékonyan szeleteljünk fel egy ujjnyi gyömbért, főzzük alacsony lángon másfél-két deci vízben 5 percig, hagyjuk kicsit kihűlni, majd adjunk hozzá mézet, frissen csavart citromlevet!

9, Ne legyen túl meleg az otthonunkban!

Ha nagyon hideg van kint, akkor se legyen 24 foknál melegebb az otthonunkban, mert a nagy hőmérséklet különbség megviseli a szervezetet. Éjszakára vegyük vissza a fűtést, hogy a hálószobában 18-21 fok legyen, a szakemberek szerint ugyanis ez az ideális hőmérséklet az alváshoz.

10, Nevessünk sokat!

Sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni az egészség lelki oldaláról, pedig az épp olyan fontos, mint testünk karbantartása.  Amellett, hogy gyermekünk testi szükségleteiről gondoskodunk, figyeljünk oda arra is, hogy a lelki-mentális egyensúlya is rendben legyen! Hogyan érhetjük el ezt? Úgy, hogy sokat beszélgetünk, őszinte kíváncsisággal fordulunk felé és meghallgatjuk a problémáit! Ezen kívül az együtt töltött, minőségi idő is rendkívül fontos! Társasozzunk, nézzünk meg egy vígjátékot, meséljünk vicceket! A napi háromszori, szívből jövő nevetés kötelező!

Jean Orsolya - 2018 január 22.
 

 

7+1 étel, ami segíti a baba agyi fejlődését!

Összegyűjtöttünk olyan ételeket, melyek tele vannak a gyermeki agy fejlődéséhez szükséges tápanyagokkal. Adjuk ezeket rendszeresen csemeténknek!

5 ok, amely reggeli orrdugulást okozhat

Az orrdugulásnak, ha bizonyítottan nem megfázás vagy légúti betegség egyik tünete, érdemes utánajárni, főként, ha ez a kellemetlen panasz hosszú ideje fennáll. Összegyűjtöttük az öt legjellemzőbb okot, amely az orrdugulás hátterében állhat!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18