FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

5 ok, amely reggeli orrdugulást okozhat

Egészség - Az orrdugulásnak, ha bizonyítottan nem megfázás vagy légúti betegség egyik tünete, érdemes utánajárni, főként, ha ez a kellemetlen panasz hosszú ideje fennáll. Összegyűjtöttük az öt legjellemzőbb okot, amely az orrdugulás hátterében állhat!

Allergia

Az éjszaka folyamán jelentkező vagy erősödő orrdugulást gyakran allergia okozza. Ilyen esetben először a poratka vagy a háziállatok jelenlétére lehet gyanakodni. A háziporatka a legnagyobb mennyiségben az ágyban, a matracban és a párnában, ágyneműben található meg a lakáson belül. Akinek háziállata van, és az ágyat is megosztja kedvencével, akkor a tőle származó allergének jelenléte is okozhat panaszokat. Érdemes még a penész jelenlétére utaló jeleket - szekrények, falvédők mögötti területek, sarkok, hőhidak mentén, cserepes virágok földjén - is ellenőrizni a hálószobában, ha rendszeresen éjjel fokozódik az orrdugulás, mert ez is okozhat allergiát.

Nem megfelelő páratartalom

Bár sok lakásban inkább a túl magas páratartalom a jellemző, előfordulhat, hogy az Ön otthonában pont túl száraz levegő és ez okoz gondokat. Belélegzése kellemetlen, feszítő érzést okoz, ez ellen a nyálkahártya intenzív, beszáradó váladéktermeléssel védekezni próbál. Így a túlzott orrváladék-termeléstől jelentkezik orrdugulás. Ha a páramérő készülék szerint 40% alatti a hálószoba páratartalma, akkor párásító eszköz segítségével lehet komfortosabbá tenni a levegőt. Érdemes arra figyelni, hogy 70% felett tartósan ne legyen, mert a túl nedves levegő az allergének - poratka és penész - számára kedvez.

Hormonális változás

Terhesség idején a hormonális változások is okozhatnak orrdugulást. A progeszteronhormon szintjének emelkedése ugyanis fokozott véráramlást okoz a szervezetben. Ez a jelenség az orrjáratok területét is érinti, ami miatt az orrnyálkahártya megduzzadhat, így sok várandós tapasztal orrdugulást. Fekvő helyzetben anatómiai okokból ez még fokozottabban jelentkezik, ezért ébredhetnek a kismamák orrdugulással.

Horkolás

A horkolást sokszor az okozza, hogy a beteg képtelen az orrán szabadon lélegezni. Az orrdugulás oka ilyen esetben lehet az alsó orrkagylók megnagyobbodása is.  Előfordulhat, hogy valamilyen okból - akár az orrnyálkahártya tartós gyulladása vagy túlzásba vitt orrspray-használat miatt - az alsó orrkagyló megnagyobbodik, és így akadályozza a légzést, tartós orrdugulást okoz.

Reflux

A reflux során a nyelőcső záróizmának gyengesége miatt a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, de tüneteket nemcsak itt, hanem a légutakban is okozhat. Reggeli torokfájás, krónikus orrmelléküreg-gyulladás következtében pedig orrdugulás is lehet a panasz.

A reflux tünetei is rendszerint fekvő helyzetben rosszabbodnak, de gondolnunk kell erre a lehetőségre akkor is, ha műtét ellenére is kiújuló orrpolip okoz ismét orrdugulást. Ilyen esetben a reflux és a polip vagy a krónikus orrnyálkahártya-gyulladás egyidejű kezelésével lehet megszüntetni az orrdugulást.

A tartós orrdugulás hátterében a felsoroltak mellett még több ok állhat, például orrsövényferdülés, bizonyos gyógyszerek szedése, hisztaminintolerancia vagy daganatos elváltozás is. Nem múló panaszok esetén ezért érdemes mielőbb fül-orr-gégészhez kell fordulni.

Gyerekmosoly - 2020 október 30.
 

 

Miért horkolnak a babák?

A horkolásnak a különböző életkorokban eltérő okai lehetnek: van, ami teljesen ártalmatlan, ám olyan is lehet, ami komoly problémát jelent a baba egészségére nézve.

Ezért ne szokjunk rá az orrcseppekre! Komoly problémát is okozhat!

Bármennyire is kellemetlen, ha be van dugulva az orrunk, a megoldás ne az orrcsepp legyen hosszú távon! Inkább járjunk utána, mi okozhatja a tünetünket, miért nem tudunk az orrunkon át szabadon lélegezni. És ez hatványozottan igaz a gyermekeinkre is!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18