FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

5 szokás, amely csodákat tesz gyermekével!

Egészség - 5 könnyen megvalósítható szokás, ami segít, hogy gyermeke kicsattanó formában legyen

1, Rendszeres sportolás

Óvodás korban a mozgáskoordináció nagyszerűen fejleszthető rendszeres, az életkornak megfelelő edzéssel. A kicsiknél olyan mozgásformát érdemes választani, amit örömmel végeznek, mert csak annak van értelme. Igaz ez a nagyobbakra is, akikre a suli egyébként is nagy terhet rak. Rendszeres sporttal csökkenthető az iskolában felgyülemlett feszültség, levezethető a felesleges energia, emellett az egész napos, iskolapadban görnyedés káros hatásai is ellensúlyozhatók és akkor még nem beszéltünk a rendszeres edzés izomzat-, csontozat- és immunrendszererősítő hatásáról! Az edzés boldogsághormonokat termel, feldob és elűzi belőlünk a stresszt. Ez kicsikre és nagyokra egyaránt igaz.

Az valóban igaz, hogy annak a gyermeknek, akinek délután edzései vannak (akár a héten többször is), kevesebb idővel rendelkezik, mint az a társa, aki az egész délutánt otthon tölti. Ám az is igaz, hogy a sportoló gyerekek minőségi időt töltenek el, míg az otthonülők lehetséges, hogy számítógépezéssel és telefonnyomkodással, tévézéssel múlatják az időt. A sport által – bár paradoxonnak tűnik - minden gyerek rengeteg energiát nyer, és ez az energia könnyen átforgatható a tanulásba. Az edzés fejleszti a tanuláshoz szükséges képességeket – a kitartást, a koncentrációt, memóriát.

2, Napi egy óra a friss levegőn

Egy kis mozgás, játék a friss levegőn nem csak a mindennapi stressz levezetésére alkalmas, hanem jótékony hatással van sejtjeinkre is. Levegővételkor szervezetünk felveszi az oxigént, amely életfolyamataink megfelelős működésének feltétele. Legnagyobb oxigénfogyasztó szervünk az agyunk, működését nagy mértékben segíthetjük friss levegőn végzett mozgással, ami lehet akár egy kiadós séta is.
Már napi 15 perc szabad játék a természetben is jelentős mértékben javítja az iskoláskorú gyerekek teljesítőképességét, koncentrációját és memóriáját, fokozza a gyerekek kreativitását. A friss levegőn gyakran játszó gyerekek döntéshozatali mechanizmusa is javul: fejlődik az önállóságuk és a szervezőképességük, a biztonságos szabadtéri környezetben biztosított játék során ők maguk döntenek arról, hogy hol és mivel foglalkozzanak. A friss levegőn töltött idő egyértelműen jó hatással van a gyerekek lelki-szellemi kedélyállapotára is: a szabad, önfeledt mozgás, játék energiát, vidámságot hoz a hétköznapokba és nem ad esélyt a nyomott, depresszív hangulat kialakulására.

3, Megfelelő mennyiségű és minőségű alvás

Általánosságban elmondható, hogy egy 1-3 év közötti kisgyereknek 12 és 14 óra alvásra, 3-6 év közöttieknek pedig 10-12 óra pihenésre lenne szüksége, de még 12 éves korig is mintegy 10-11 órányi alvás javasolt.
Tény azonban, hogy a gyerekeknek eltérő lehet az alvásigénye és a napi ritmusa. Mint ahogy a felnőtteknél is vannak ún. pacsirták és baglyok, azaz korán kelők és későn fekvők, ez a gyerekeknél sincs másként. Ahhoz, hogy gyermekünk számára ne tortúra és rossz élmény legyen az elalvás, érdemes megfigyelnünk, hogy ő melyik típusba tartozik és a napirendet aszerint kialakítani.
A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nélkülözhetetlen az egészséges, erős immunrendszerhez, és idegrendszerhez. Ha az alvás rendszeresen zavart szenved, a gyermek előbb-utóbb megbetegszik, mert a szervezetének éjszaka nincs elég ideje a regenerálódásra.

4, Kiegyensúlyozott étrend

Nem lehet elégszer hangsúlyozni az egészséges táplálkozás fontosságát. Ahhoz, hogy gyermekünk kiegyensúlyozott, egészséges legyen nap mint nap megfelelő tápanyag- és kalóriatartalmú étrendre van szüksége. S hogy ez mit jelent? Naponta ötszöri étkezést, amelyből három főétkezés, kettő pedig ún. kis étkezés. Az étkezéseket úgy kell megtervezni, hogy minden nap megfelelő mennyiségű szénhidrát, fehérje és rost kerüljön a tányérra. Az iskolához szükség van az agyat leginkább tápláló szénhidrátra, ami jó, ha lassabb lebomlású, hogy ne okozzon hirtelen vércukorszint-változást és hosszantartó energiát biztosítson. A fehérje lehet növényi vagy állati eredetű, ez, amellett, hogy az izmokat, idegrendszert is táplálja, biztosítja a jóllakottság érzését is. A rostok az emésztésben játszanak kiemelt szerepet, de az anyagcserén keresztül a szervezet egészének az egészségét is jelentősen befolyásolják. Reggelire érdemes olyan ételt tenni gyermekünk elé, ami kellő energiát ad, de nem nehezíti el pl. házi készítésű müzlit, zabkását gyümölcsökkel, rozspirítóst sonkával, sajttal és valamilyen zöldségfélével. A reggeli mellé facsarhatunk friss gyümölcslevet, adhatunk egy pohár tejet.

A tízórai és az uzsonna ne legyen túl sok: túrókrém, gyümölcsjoghurt, valamilyen gyümölcs, müzliszelet, esetleg mártogatós valamilyen roppanós zöldséggel pl. zellerszárral, sárgarépa hasábokkal. A vacsora soha ne legyen megterhelő – se zsíros, se túl kalóriadús, cukros-, mert az megnehezíti az elalvást és a szervezet, ahelyett, hogy pihenne, az emésztésre fordít több energiát. Vacsorára kiváló választás a rántotta sonkával, paradicsommal, esetleg egy szelet csirkemell valamilyen finom salátával, édesburgonyával.

Persze a napi menüt mindenképpen meghatározza, hogy gyermekünk mit szeret, mit fogyaszt szívesen. Az ovisok, iskolások többsége menzán étkezik, kísérjük figyelemmel és kérdezzünk rá a nevelőknél, hogy valóban eszik-e a gyerekünk eleget, s ha huzamosan otthagyja az ételt, érdemes elgondolkodni azon, hogy mi gondoskodjunk az egész napi kalória-beviteléről. Sokat segít, ha heti étrendet írunk, úgy egyrészt a bevásárlás is egyszerűbb, másrészt áttekinthetőbb, hogy mikor, mit eszik a család, minden fontos tápanyagot megkapnak-e a gyerekek.

5, Lelki biztonság

A fentiekben felsoroltak mellett nagyon fontos a lelki biztonság is egy kisgyerek számára. Aki úgy érzi, nem szeretik eléggé, elhanyagolják, előbb-utóbb belebetegszik ebbe. Még akkor is, ha nemrég született kistestvér és ez jóval több pluszfeladatot jelent az édesanyának, nagyon fontos, hogy a nagyobb testvér is érezze a törődést. Sokat segít, ha a nagyot bevonjuk a kicsi körüli teendőkbe, mert ettől ők is fontosnak érzik magukat. Az apukák legyenek aktívabbak, szervezzenek közös programokat a nagyobbal, s ha lehet, néha az anyuka is szakítson időt arra, hogy csak a nagytesóval foglalkozzon. A szeretet, törődés csodákra képes, és nem csak kisgyermekkorban alapvető feltétele a testi-lelki egészségnek.

 

Jean Orsolya - 2018 április 30.
 

 

Füllyukasztás újszülöttnek: igen vagy nem?

A füllyukasztás biztonságos és egyszerű lehet, de van néhány fontos irányelv, amelyet be kell tartani. Ugyanakkor felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán miért van szüksége egy kisbabának fülbevalóra?

7+1 étel, ami segíti a baba agyi fejlődését!

Összegyűjtöttünk olyan ételeket, melyek tele vannak a gyermeki agy fejlődéséhez szükséges tápanyagokkal. Adjuk ezeket rendszeresen csemeténknek!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18