FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

7 tipp, hogy az ünnepek alatt is egészségesek maradjunk!

Egészség - Így kerüljük el az emésztőrendszeri panaszokat és a betegségeket karácsonykor!

Karácsonykor a leggyakoribb problémát az emésztőrendszer túlterhelése jelenti. Ennek kellemetlen tünetei a súlygyarapodás mellett az émelygés, a puffadás, a túlzott gázképződés, az elnehezültség érzése, a székrekedés vagy éppen a hasmenés, melyek mind arra utalnak, hogy a megszokottól eltérő ételek, a nagy adagok megviselték a gyomrunkat, epénket, túlettük magunkat.
A másik panasz jellemzően a napi ritmusból való kiesés, a mozgás- és alváshiány miatt kialakuló fáradtságérzés, az immunrendszer gyengülése következtében fellépő megbetegedések.

Emésztési panaszok elkerülésére

  • Minden étkezés előtt 15 perccel igyunk egy nagy pohár almaecetes vizet: 3 dl vízben oldjunk fel 1-2 evőkanál almaecetet és lassan kortyolgassuk el! Ennek az oldatnak a hatására a zsírosabb, nehezen emészthető ételek is könnyebbé, befogadhatóbbá válnak gyomrunk számára.
  • Rizs helyett köretnek használjunk hajdinát vagy kölest! Különlegesebb az ízük, de ugyanúgy készíthetők el, mint a rizs: akár párolva, akár főzve, akár zöldségekkel együtt készítve is nagyon finomak és kiemelten jó hatással vannak emésztésünkre.
  • Legyen az ünnepi asztalon sok-sok zöldség nyers vagy párolt formában! Készítsünk friss káposztasalátát reszelt sárgarépával, hagymával, 1-2 evőkanál almaecettel, zöldpetrezselyemmel, kaporral, olíva olajjal, és ízlés szerint néhány csipet só és cukor keverékével! Köretként, a sültek mellé tegyünk az asztalra párolt hüvelyeseket, brokkolit, karfiolt, káposztát! A halfélékhez különösen illik a majonézes brokkoli kukoricával, burgonyával és főtt tojással.
  • Ha az ünnepek alatt sokat vendégeskedünk, és attól tartunk, hogy az idegen ételek, ízek megfekszik majd a gyomrunkat, érdemes pre- és probiotikum készítményekkel felvértezni emésztőrendszerünket! Ezek nem csak a gyomrunkra vannak jótékony hatással, de immunrendszerünket is erősítik.

Immunrendszerünk erősítésére

  • Télidőben különösen jót tesz a szervezetünknek a savanyú káposzta, mivel nagyon magas a C-vitamin tartalma és sok más hasznos tápanyag, emésztő baktériumok is vannak benne. Immunrendszerünk támogatására szedhetünk C-vitamint is, ami segít abban, hogy elkerüljük a betegségeket az ünnepek alatt is.
  • Tartózkodjunk sokat a friss levegőn! Az ünnepek alatt is nagyon fontos, hogy oxigénnel töltődjön fel szervezetünk! Ha nem tudunk kimenni, mert éppen vendégeink vannak, gyakran szellőztessük át a lakást!
  • Vérkeringésünk és immunrendszerünk serkentésére minden reggelt kezdjünk hideg/meleg váltózuhannyal! Ideális esetben az ünnepek alatt is ki tudunk kicsit mozdulni és egy szaunázással fel tudjuk pezsdíteni a vérkeringésünket.
  • A karácsonyi nagy étkezéseket követően mozogjunk! Tegyünk kiadós sétákat, kezdjük a napot kocogással! A hideg sem lehet kifogás, hiszen a hideg levegőn végzett testmozgás különösen jó hatással van ereinkre, mivel az alacsony hőmérséklet a vénák összehúzódását eredményezi, ami egészében véve is jó hatással van szervezetünkre. Nem mellesleg az igazán alacsony hőmérséklet mellett a legtöbb vírus életképtelen, úgyhogy egy kiadós téli séta akár mínuszokban is a legjobb betegségmegelőzésnek számít.
  • Aludjunk eleget! Próbáljunk nem túlzottan eltérni megszokott napirendünktől! Este időben feküdjünk le és ne aludjunk délig, mert akkor garantáltan felborul a bioritmusunk! Ennek pedig az lesz a következménye, hogy hiába aludtunk többet, mégis fáradtnak és kedvetlennek érezzük majd magunkat!
Gyerekmosoly - 2019 december 09.
 

 

Együnk minden nap mézet! Mutatjuk, mi mindenre gyógyír!

Tudta, hogy a repceméz gyomorsav ellen is érdemes bevetni? És azt, hogy a hársméz kolint tartalmaz? Vagy hogy az akácméz májregeneráló?

Egy friss tanulmány összefüggést talált a gyerekkori mobilhasználat és a fiatal felnőttkori mentális egészség között

Az emberi agy összetettségét kutató nonprofit szervezet, a Sapien Labs május 15-én tette közzé összefoglalóját, amelyben a fiatalok okoseszköz-használata és mentális egészsége közötti összefüggéseket igyekeztek feltárni. A tanulmány egyik legfontosabb megállapítása, hogy minél fiatalabban kap egy gyermek okostelefont, annál nagyobb eséllyel alakulnak ki nála később mentális problémák, fiatal felnőttként pedig rosszabb mentális egészséget tapasztalhat. Az ok-okozati összefüggés egyelőre nem bizonyított.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18