FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

A 3 legfontosabb téli vitamin kicsiknek és nagyoknak

Egészség - Ha bizonytalan, milyen vitamint kellene szednie, hogy elkerülje a tél tipikus betegségeit, ezek legyenek azok!

A D-vitamin

A Semmelweis Egyetem belgyógyász kutatócsoportjának nemrég végzett vizsgálata szerint tél végére a magyar lakosság mintegy 95 százaléka szenved D-vitamin-hiányban, pedig ez a vitamin számos élettani folyamathoz, így az erős immunvédelemhez is nélkülözhetetlen. Napozással, az UV-sugarak hatására D-vitamin termelődik a szervezetünkben, ám a nyáron természetesen képződött tartalékokat nagyjából hat hét alatt fel is használjuk. Ugyanakkor csak étrendi forrásból lehetetlenség a D-vitamin-szükségletet fedezni, mivel ősszel és télen megfelelő táplálkozás esetén is csupán 80 egységnyi D-vitamin juthat be a szervezetünkbe, szemben az orvosok 2000 NE ajánlásával. Hiánya gyengíti az immunrendszert és növeli a téli hónapokban jelentkező influenza és más légúti fertőzések kialakulásának esélyét.

A C-vitamin

Bizonyított tény, hogy a C-vitamin az egyik legfontosabb és egyben leguniverzálisabb vitamin az emberi szervezet egészségének megőrzésében. Megfelelő mennyiségben a C-vitamin hatásos a vírusos fertőzések megelőzésében és a szervezet roborálásában, gátolja a vírusok szaporodását, serkenti az immunrendszert. Számos vizsgálat azt igazolja, hogy a nagy dózisban bevitt C-vitamin pozitív hatással van a szív- és érrendszerre és az infarktus megelőzésében rendkívül fontos szerepet játszik. A C-vitamin több enzimet aktivál a szervezetben. Szerepe van a sejtlégzésben, gyorsítja a sebgyógyulást és a kötőszövet regenerációját, részt vesz a csont-, és a porcképzésben. A C-vitamin szerepet játszik a psziché állapotának javításában is. A C-vitamin az agyi oxidatív stressz-állapot megszüntetésében is kulcsfontosságú, emellett elősegíti a réz, a higany, az ólom, a kadmium és nikkel kiválasztást, az enzimműködéseket és a folsav metabolizmust. Az emberi szervezet nem képes C-vitamin előállítására, viszont különösen stressz-állapotokban és fizikai megterhelés esetén nagyon sokat használ. Nem kell félni attól, hogy mi lesz, ha többet szedünk be belőle, mert C-vitamin túladagolás nem létezik, a szervezetből nagyon gyorsan kiürül.

A B-vitaminok

A B1-, B2-, B5-, B6-vitamin számos sejtfolyamatban részt vesz, a B9-vitamin (folsav) a vörösvértest képződéséhez elengedhetetlen, csakúgy, mint a B12-vitamin, ami az idegrendszer olajozott működését biztosítja. Az idegek, a bőr, a szem, a nyálkahártyák, vagyis a szervezet első védelmi vonalának egészsége és az emésztőrendszer hatékony működése múlik azon, van-e elegendő belőlük a szervezetben. Ugyanez igaz az A-vitaminra is, amelynek hasznosulása E-vitamin jelenlétében optimális.

Nem csak a vitaminok segíthetnek!

Önmagukban a vitaminok nem elegendők az erős immunrendszerhez, életmódunk is nagyban befolyásolja, elkapunk-e minden betegséget vagy sem. Egyrészt a rendszeres mozgás nagyon fontos testünk egészséges egyensúlyi állapotának megtartásához, másrészt pedig a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás.

Télen is oda kell figyelni a friss gyümölcsök, zöldségek megfelelő mennyiségű fogyasztására. Ez nem csak a vitaminok, tápanyagok, hanem a jó emésztéshez nélkülözhetetlen rostok miatt is fontos. A banán, a citrusfélék és az alma különösen kiváló vitaminforrás ebben az időszakban, de ne feledkezzünk meg a zöldségekről sem, hiszen ezek többsége igazi vitaminbomba. Hidegen sajtolt olajos öntettel készült saláták vagy nyers zöldségmártogatósok fogyasztásakor a zsírban oldódó vitaminok jobban hasznosulnak.

A korszerű eljárásoknak köszönhetően a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök megőrzik vitamin és ásványi anyag tartalmuk tekintélyes részét, így hozzájárulhatnak a napi szükséges vitaminbevitel biztosításához. A kiolvasztás során keletkező levet is érdemes felhasználni, mert abban is vannak értékes vitaminok és ásványi anyagok. Közismert a savanyú káposzta magas C-vitamin tartalma és kiváló C-vitamin-forrás a szobahőmérsékleten kiáztatott csipkebogyó tea is.

Immunrendszerünk 70 százaléka a bélflórában található, ezért a megfelelő emésztés előfeltétele a kórokozókkal szembeni hatékony védelemnek. A joghurt, a kefír és a sajtok nagyszerű probiotikum-források, de léteznek kiváló készítmények is hasznos baktériumaink számának gyarapítására.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

 

Jean Orsolya - 2019 január 28.
 

 

5 szupererős immunerősítő élelmiszer, amelyekkel megelőzhetjük a betegségeket!

Szervezetünk immunválasza megerősíthető megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztásával, hiszen ezek tápanyagdúsak, tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, élelmi rosttal és antioxidánsokkal. Mutatjuk, mit fogyasszon a család, hogy minden tagját elkerülje a betegség!

Ezekkel a zöldségekkel, gyümölcsökkel töltsük fel a vitaminraktárainkat tél végén!

Télen a szervezet kiürül a tápanyagokból, így szükség van pótlásra, egyfajta tavaszi megújulásként. Ezt pedig legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha olyan gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztunk, amelyek rostban, vitaminokban és egyéb tápanyagokban gazdagok.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18