FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

A 8 leggyakoribb allergiával kapcsolatos tévhit

Egészség - Sajnos világszerte egyre nő az allergiában szenvedők száma. Az allergia gyereket és felnőttet egyaránt érinthet és bár egyre többet tudunk róla, mégis még mindig számos tévhit kering róla. Összegyűjtöttük a leggyakoribbakat.

Az allergia csak gyermekkorban alakulhat ki. Ha gyerekként megúsztuk, később már nem lehetünk allergiásak

Az allergia nem korfüggő, bármely életszakaszban jelentkezhet, sőt a betegek legnagyobb százaléka épp a kamasz, fiatal felnőtt, 20-30 éves korosztály tagjai közt található.

Az allergia pszichoszomatikus betegség

Az allergia genetikailag bizonyított, valós betegség, részben örökletes. Az azonban valóban igaz, hogy a stressz és egyéb lelki tényezők felerősíthetik a már meglévő kellemetlen tüneteket.

Zárt lakásban megúszhatjuk a tüneteket

A hajunkon, bőrünkön, ruháinkon a pollen akkor is bejut a lakásba, ha az ablakokat zárva tartjuk. A légkondicionáló segíthet enyhíteni a tüneteket, de csak akkor, ha a szűrőjét rendszeresen cseréljük.

A reggeli szellőztetéssel megszabadulhatunk a lakásban lévő pollenektől

Éppen ellenkezőleg! Vidéken a pollenkoncentráció reggelente a legmagasabb. Ezért az itt lakóknak tanácsos az esti órákra időzíteni a szellőztetést. A nagyobb városokban viszont pont fordított a helyzet, ott valóban délelőtt célszerű szellőztetni, mivel a pollenkoncentráció estére emelkedik meg.

Allergia ellen hatásos az egészséges életmód

Az egészséges életmód önmagában nem segít az allergia elleni küzdelemben, hiszen ez a betegség genetikailag meghatározott. Ráadásul számos, tőlünk független környezeti tényező pl. a légszennyezettség is előhívhatja a tüneteket.

Az allergiával nem kell foglalkozni

Amíg valakinél az allergiás tünetek „csak” enyhe formában jelentkeznek, hajlamos lehet elhanyagolni a kezelését. A nem megfelelően kontrollált allergia azonban ronthatja az alvásminőséget, gyengíti az immunrendszert. Ráadásul a kezeletlen betegség szövődményeként kialakulhat allergiás asztma is.

Vidéken erőteljesebbek a pollenallergia tünetei

Nem feltétlenül. A pollenallergia tünetei sokkal erőteljesebben jelentkezhetnek a nagyvárosokban élőknél, mivel itt a légszennyezettség hatására az allergén növények okozta tünetek fokozódnak. Ráadásul a parlagfű virágzásának idején a levegőbe jutó pollenek a széllel akár 100km távolságra, így a nagyvárosokba is eljutnak.

A pollenszórás csúcsidőszaka a nyár

A pollennaptár bizonyítja, hogy a pollenszórás már februárban elkezdődik, a legtöbb potenciális allergén növény fő virágzási időszaka pedig áprilisra esik. A nyáron virágzó növények virágzási időszaka viszont sokkal hosszabb.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Gyerekmosoly - 2022 április 19.
 

 

Ilyen az egészséges babaétrend!

Ezt jelenti pontosan a kiegyensúlyozott étrend 3 éves korig. A legfontosabb tápanyagok, melyek nem hiányozhatnak gyermekünk tányérjáról.

Már megint fülfájás? Ezek az okok állhatnak a hátterében!

A fülfájás az egyik leggyakrabban előforduló gyermekkori panasz. A fogfájáshoz hasonlóan heves, lüktető jellegű a megjelenése, amely este, lefekvés után erősödhet. A fülfájás hátterében nyáron inkább a hallójáratgyulladások a gyakoribbak, az őszi-téli időszakban pedig a megfázásos panaszok kapcsán kialakuló fülkürthurut, illetve középfülgyulladás.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18