FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

A gyerek széklete Önöknél is tabutéma? Ne legyen az!

Egészség - A széklet jellemzői - Zöld vagy foltos? Esetleg nyákos, nyúlós? Emésztetlen ételdarabok vannak benne? Milyen a normális széklet és milyen eltérések számítanak még egészségesnek?

Tények a székletről

A széklet tömege felnőttkorban átlagosan 100-250 gramm, de akár több is lehet azoknál, akik sok növényi rostot fogyasztanak.
A széklet tömegét és formáját lényegében a víztartalom határozza meg, amely nagyjából 60-75 % között mozog. További 25 %-ot tesznek ki a táplálék emészthetetlen alkotórészei (növényi rostok, cellulóz), valamint a bélnyálkahártyáról lelökődött hámsejtek, a barna színt meghatározó epefesték (szterkobilin), az emésztőnedv- és mirigyváladék maradékok (12-18%), a zsírsav, a szervetlen anyagok és a 9%-ban jelen levő bélbaktériumok.

A széklet állaga jól formált, jellegzetesen henger alakban távozó, homogén massza. A fehérjében, telített zsírokban dús táplálék keményíti, a szénhidrátok, a sok cukros folyadék, az étrendi rostok bizonyos fajtái pedig lágyítják az állagát.

Aki egészséges, de alapvetően gyorsabb az emésztése, vagy sok folyadékot, cukrot, cukoralkoholt (xilit, szorbit, fruktóz, maltodextrin), gyümölcsöt fogyaszt, annak hígabb a széklete és ez általában semmiféle káros elváltozásra nem utal.

Mit mutat a széklet?

A tapasztalt orvos a szín, állag, alak, szag, mennyiség, a látható összetevők, azok emésztettsége alapján sok mindent megállapít arról, hogy a széklet milyen táplálék elfogyasztása után, milyen egészségi állapot mellett ürült.

Az állag

A széklet állaga akkor megfelelő, ha elegendő időt tud a vékony- majd a vastagbélben tölteni. A felső szakaszból gyorsan távozó, a vastagbelet túl gyorsan elhagyó széklet híg, vizes marad.
Hasmenés leginkább akkor alakul ki, ha a víztartalom 90% fölé nő. A víztartalom pedig akkor magas, ha a széklet túl gyorsan halad át a tápcsatornán, vagy ha a bélrendszer a víz felszívására képtelen, ha a béltartalomhoz víz választódik ki (történjék a bél bármelyik szakaszán). A hasmenésnek számtalan kiváltó oka lehet: gyógyszerek, vírus-, baktérium-, vagy parazitafertőzések, táplálékallergia, stressz, daganatok, krónikus betegségek (például irritábilisbél-szindróma), gyomor- és bélrendszer mennyiségi megterhelése, gyomorrontás.

Nagyon gyakori gyerekek, felnőttek körében a tápanyag-allergia, bizonyos ételekre, összetevőkre való érzékenység. Ennek egyértelmű jele, hogy a problémát okozó étel fogyasztása hasmenést vált ki belőlük.

Sokszor a hasmenés pszichoszomatikus tünet, amelyet a stressz, szorongás vált ki. Az új közösségbe kerülés, bölcsődébe, óvodában szoktatás, az iskolai számonkérések vagy nehézségek mind kiváltói lehetnek hasfájásnak és hasmenésnek is.

A széklet színe, szaga

Egészséges gyermeknél, felnőttnél a széklet színe barna – ezt a benne található epe és bilirubin adja-, csokiszerű, árnyalatai a világostól a közepesen sötétig terjednek. A széklet színét nagyban befolyásolja az étrendünk, így akár napról napra is változhat. Bizonyos ételek és italok, mint pl. a cékla, a bogyós gyümölcsök, a sötétzöld leveles zöldségek, megfesthetik a székletet. Ilyenkor a széklet színének változása az ételekben található természetes vegyületeknek köszönhető és emiatt nem kell aggódni, általában pár napon belül visszatér a széklet megszokott színe.

A csecsemőkori széklet az első hetekben, hónapokban egészen változatos színű és állagú lehet: a sárgától a barnán át a méregzöldig változhat a színe. Ez aztán, ahogy érik a baba emésztőrendszere, megszűnik. A széklet színe anyatejes babáknál általában sárga, szaga savanykás, a tápszert fogyasztóknál sötétebb, gyógytápszereseknél pedig a kémiai reakciók, a gyorsult motorika következtében zöldes árnyalatot vesz fel és bűzösebb.

A hozzátáplálás megkezdésekor a széklet állaga megváltozik. Ijedelmet kelthet a székletben megjelenő ételmaradvány (banánrost, spenótdarabka). Az érzékenyebb babák széklete is tartalmazza a menüt, aminek normális fejlődés esetén nincs jelentősége. A hozzátáplált kicsik székletének szaga lassanként hasonlítani kezd a felnőttkorihoz, tükrözi az elfogyasztott étel, ital minőségét.

Betegségek kapcsán a széklet a gyógyszerek, a több folyadék, a fertőzés hatására átmenetileg változhat, de rövid időn belül újra visszarendeződik.

Mi adhat okot aggodalomra?

A tartósan híg, laza, zsírosan fénylő, vagy véres, gennyes, nyákos széklet egyéb gyomor- és bélrendszeri tünetekkel és rossz közérzettel valamilyen kóros állapotra, betegségre utalhat, mint ahogy a nem megfelelő ütemű fejlődés, a tartós étvágytalanság is. Ilyen esetekben mindenképpen keressünk fel szakembert – gyermekorvosunkat, gasztroenterológust -, hogy a komolyabb problémák kizárásra kerüljenek és megfelelő kezeléssel visszaálljon az egészséges állapot.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Jean Orsolya - 2018 július 30.
 

 

Dicsérjünk úgy, mint a dánok!

Azt már minden tudatos szülő kívülről tudja, hogy a dicséret és a pozitív visszacsatolás nagyon fontos a gyereknevelésben. Ám abban már korántsem vagyunk olyan biztosak, hogy pontosan hogyan is tegyük ezt, a bíztató szavak milyen formában a leghatásosabbak. Mint sok minden másban, a dánoktól ebben a vonatkozásban is sokat tanulhatunk.

Ezek a jelek utalhatnak vérszegénységre!

A vérszegénység jelei, okai és kezelése gyermekkorban

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18