FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

A gyermekkori depresszió 7 figyelmeztető jele

Egészség - Depresszió gyermekkorban? Bizony lehetséges! Íme a figyelmeztető jelek és a depressziót előidéző lehetséges kiváltó okok!

A depresszió nem azonos a rosszkedvvel! A klinikai depresszió egy betegség és kezelést igényel, míg a kedvetlenség és a szomorúság egy természetes, többnyire átmeneti állapot. A depresszió nem csak a felnőtteket érintheti, hanem bizony a gyerekeket és a kamaszokat is, felismerése azonban azért is nehezebb, mert a felnőttkori formájától, tüneteit tekintve, több ponton is eltér.

Depresszió csecsemőkortól kamaszkorig

A gyermekkori depresszió egyik jellemző tünete, ha gyermekünk képtelen örülni – még olyan dolgok sem teszik boldoggá, amelyek egyébként sokáig örömforrást jelentettek neki - és mindennel szemben közömbös. Egy másik figyelmeztető jel lehet, ha a gyermek értéktelennek érzi magát vagy bűntudat gyötri - és ennek sokszor hangot is ad-.

A depresszió gyanúját keltő tünetek már igen korán, csecsemőkorban megfigyelhetőek. Ebben a korban jellemző a nyűgösség, az ok nélküli sírás, a késés a motoros fejlődésben, valamint az elakadások különböző fejlődési szakaszokban. Kisgyermekkorban megjelenik az ingerlékenység, valamint a testi panaszok. A gyermekek többször panaszkodnak például fej- és hasfájásra, anélkül hogy annak hátterében valamilyen szervi ok állna. Kisiskoláskorban tartós szomorúság, depresszív gondolatok jellemzőek.

A depressziós gyerek sokszor panaszkodik arra, hogy őt senki sem szereti, nem elég fontos és ezért önmagát teszi hibássá (úgy érzi, hogy az ő hibája, hogy mások nem szeretik). A depresszióval küzdő gyerekeknek nincs önbizalma, kisebbrendűségi érzéssel küzdenek.

Serdülőkorban még tovább súlyosbodhatnak a tünetek, megjelenik a negatív jövőkép „belőlem úgysem lesz semmi”, „én mindenre alkalmatlan vagyok” és hasonló kijelentéseket tehetnek az érintett tinik. Emellett jellemző még az aktivitás hiánya és az állandó lehangoltság. A depresszív hangulat mellett az alvás (kevés vagy túlalvás) és az evés zavarai (étvágytalanság vagy mértéktelen táplálkozás) is megfigyelhetőek.

A depressziós gyerekek szociális kapcsolatai is sérülnek, mivel nem tudnak kapcsolatot teremteni, nem bíznak benne, hogy velük bárki is barátkozna, ezért visszahúzódóvá válnak. Gyakran jellemző a gátlásos viselkedés, és a félénkség. Szüleivel és közvetlen környezetével szemben viszont lobbanékonnyá, esetenként kezelhetetlenné is válik. Előfordulhat szinte kezelhetetlen agresszivitás is. Elveszítik fantáziájukat és sokszor fáradtnak tűnnek.

Mi okozhat depressziót?

A gyermekkori depresszió hátterében a genetikai és egyéb biológiai tényezők mellett a pszichoszociális és környezeti tényezők is szerepet játszanak. Egyik fontos tényező, amely drasztikusan megnöveli a depresszió megjelenését, az a korai anya-gyerek kapcsolat sérülése, a kötődés zavara. Növeli a valószínűséget az is, ha az édesanya maga is depresszióval küzd (depressziós szülők gyermekeinél kétszer-háromszor magasabb a korai kezdetű depressziós zavar kockázata).

A családi, elsősorban szülői hatásokon kívül az életesemények is befolyással lehetnek a depresszív tünetek megjelenésére. Ilyen stresszes életesemény lehet valamelyik szülő elvesztése, a szülők válása, gyakori családi vita vagy konfliktus, közeli hozzátartozó betegsége, fizikai bántalmazás, gyakori költözés és a kortárs kapcsolatok hiánya is.

A gyermekkori depresszió 7 figyelmeztető jele

A szakmai protokoll szerint a felsorolt tünetekből ötnek kell teljesülnie két hetes időszakban, melyből egy mindenképpen vagy a depresszív hangulat vagy az érdeklődés vagy öröm elvesztése.

  1. A nap legnagyobb részében és csaknem minden nap levert hangulat, ingerültség
  2. Az érdeklődés és öröm jelentős csökkenése a nap túlnyomó részében, és majdnem minden nap
  3. Jelentős súlycsökkenés vagy súlygyarapodás diétázás nélkül, vagy az étvágy jelentős csökkenése, növekedése
  4. Alvászavar megjelenése: túl sok alvás vagy elalvási, átalvási nehézség
  5. Lelassultság, állandó fáradtság és energiahiány csaknem minden nap.
  6. Értéktelenség, kisebbrendűség érzete vagy állandó bűntudat
  7. Koncentrációs, döntési képesség csökkenése hosszú távon is


A gyermekkori depresszió kezelése

Ha képesek vagyunk észrevenni az első figyelmeztető jeleket, egy kis odafigyeléssel, tudatossággal rájöhetünk a probléma forrására is. Ebben segíthet, ha pszichológushoz fordulunk. Mivel a gyermek szoros kapcsolatban áll közvetlen környezetével, a családterápiában való részvétel előrelendítheti a gyógyulást.

Segíthet ezen kívül a kognitív viselkedésterápia is (ez több alkalomból áll), mely során a gyermek megtanulja, majd saját környezetében otthon, iskolában gyakorolja azokat a feladatokat, gondolkodásmódokat, melyek javítják hangulatát.

Az interperszonális terápia során a gyermek olyan szociális készségeket tanul, melyekkel a környezethez való elutasító, sokszor agresszív hozzáállása javítható, segítve ezzel hangulatának emelkedését is.

Ha arra gyanakszunk, hogy gyermekünk depresszióval küzd, ne késlekedjünk, minél hamarabb forduljunk szakemberhez, hogy megelőzhessük a komolyabb problémát!

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Jean Orsolya - 2019 július 11.
 

 

Ezért fontos, hogy hagyjuk néha unatkozni gyermekünket!

Egy új kutatás szerint a lustálkodás létfontosságú a tanulás szempontjból is, ezen kívül számos dolgot fejleszt gyermekkorban.

Elmondjuk, mitől lesznek karácsonykor (is) boldogabbak a gyermekeink!

Nem ezer ajándékra van szükség, hanem együtt töltött boldog pillanatokra!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18