FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

A kisgyermekkori székletvisszatartás lehetséges okai

Egészség - Miért tartja vissza a székletét és mitől lehet székrekedése gyermekünknek?

A székletvisszatartás különösen a szobatisztaságra való szoktatás időszakában fordul elő gyakran és az esetek többségében csupán átmeneti jelenség. Olyankor nem ritka, hogy a kicsiknek három-négynaponta van csak széklete és gyakoribb a székrekedés is.

A biológiai okok

Ám még ha nem is áll szervi ok vagy betegség a háttérben, szülőként szeretnénk segíteni gyermekünknek, mert látjuk, hogy szenved. Mit tehetünk a székletvisszatartás megoldására?

Megfelelő étrend

Az egyik legalapvetőbb dolog, hogy figyeljünk az étrendjére! Mindig kellő mennyiségű, jó minőségű rost – zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű pékáruk formájában -, bőséges folyadék, tápanyagban gazdag táplálkozás, minél kevesebb cukor szerepeljen a napi menüben. Székrekedés esetén a szilvalekvár, vagy szilvalé, tökmagolaj rendszeres adása is segít.

Megfelelő folyadékfogyasztás

A megfelelő étrend mellett ugyanilyen lényeges arra is odafigyelni, hogy eleget iszik-e gyermekünk, mert hiába a rostdús táplálkozás, ha nincs kellő mennyiségű folyadék, amivel az kiürülhetne (sőt, megfelelő folyadékmennyiség nélkül pont a sok rost okozhat dugulást). Székrekedéses gyerekeknél kerüljük a kakaót és a tejtermékek túlzott mértékű fogyasztását is!

Napirend

Nagyon fontos a napirend is! Főként az étkezéseknek legyen fix időpontja, mert a biológiai ritmus csak így működhet tökéletesen. Mivel az ürítés tulajdonképpen egy reflexes folyamat, ezért ebben is fontos a rendszeresség. Legyen egy fix pontja a napnak, amikor mindig felkínáljuk a gyermeknek a bilit, WC-t (esetleg a pelenkát).

Sok mozgás

A megfelelő anyagcseréhez a mozgás is nélkülözhetetlen. Elegendő időt és helyet kell biztosítani, hogy gyermekünk sokat mozoghasson, mert ez segíti a megfelelő emésztést, bélműködést.

A statisztikák szerint ötéves kortól kilencéves korra meredeken csökken a székrekedéses gyerekek száma. Közrejátszhat ebben a pszichés és a testi érés is, és ha másra nem is, de arra jó ez a statisztika, hogy nekünk, szülőknek erőt ad, ha látjuk, hogy ez a nehéz időszak is el fog egyszer múlni és megoldódik.

A székrekedés, székletvisszatartás pszichés okai

  • Ha gyermekünk azt látja, hogy mindenki a „kakilás” körül forog, az biztosan nem fog segíteni neki abban, hogy el tudja engedni magát. A székletürítés csak akkor legyen téma, ha éppen a vécézés ideje van. Mert ha folyamatosan ezzel piszkáljuk, csak rontunk a helyzeten. Hagyjuk az ő kezében a kontrollt. Érezze, hogy ez az ő feladata. Ha megneszeli, hogy ez a dolog nekünk mennyire fontos, akkor akaratának kipróbálására remek tereppé válhat az ürítés. Hiszen sok mindenre kényszeríthetjük, de kakilásra nem.
  • Ne a kakilás legyen a nap fénypontja! Van, ahol a családi programokat is alárendelik ennek. A nagyszülők szívesen vesznek ajándékokat, ha a gyermek hajlandónak mutatkozik az együttműködésre. A gyerek pedig lassan átveszi a család irányítását. Elsőre úgy tűnik, hogy ebben a helyzetben a gyerekek jól érzik magukat. De ha rendszeresen azt tapasztalják, hogy a szüleik elbizonytalanodnak, nem következetesek, akkor meginog a biztonságérzetük.
  • Ne szorongjunk! Sokszor maguk a szülők is túl görcsössé válnak, pedig a széklet elengedésének egyik feltétele, hogy otthon elengedett legyen a hangulat, hiszen a gyerekek pillanatok alatt átveszik a feszültséget és a félelmet.
  • A tapasztalat azt mutatja, hogy a sarazás, koszolás segíthet a széklet elengedésében, az ellazulásban. Nyáron jó a sarazás, hűvösebb időben pedig marad az ujjfesték, a gyurma vagy egy közös sütés, amikor a tésztát gyúrhatja a gyerek, de a legjobb, ha együtt ügyeskedik a család.
  • A következő téma, amit érdemes végiggondolni az indulatok és az agresszió kezelése a családban. A gyerekek számára a szülők adják a mintát, és ha azt látják, hogy mi is elfolytjuk az érzéseinket, indulatainkat, akkor ez nekik is problémát jelent majd. Segítsünk gyermekeinknek, hogy kimondhassák, kifejezhessék nem csak a pozitív, de a negatív érzéseiket is – persze kulturált keretek között – és beszélgessünk erről vele! Ha megfogalmazzuk, talán már nem kell testi szinten megjeleníteni.
  • Bízzunk meg gyermekünkben! Sokszor a szülők teljesen elveszítik a hitüket abban, hogy csemetéjük magától is képes lesz kakilni és kúpot, beöntést adnak neki. Pedig a gyereknek is tanulságos, ha megtapasztalja, hogy képes megküzdeni a helyzettel. De ehhez éreznie kell a szülők bizalmát. A beöntést pedig a pszichológia oldaláról nézve, ameddig nincs egészségügyi kockázat, addig jó elkerülni.
  • Ne undorodjunk a gyerek székletétől, vagy legalábbis ne mutassuk neki. Talán ő is valahogy saját részének éli meg, azért olyan nehéz tőle megválni.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

Gyerekmosoly - 2020 augusztus 13.
 

 

Az ételallergia 4 kevésbé ismert tünete gyerekeknél

Ha a gyermek hasa sokat fáj, hasmenés vagy véres széklet, székrekedés jelentkezik, akkor arra gondolunk, hogy tünetei az étkezéssel lehetnek összefüggésben. Ilyenkor gyakran valóban beigazolódik a kivizsgálás során, hogy ételallergia áll a háttérben. De mi a helyzet, ha a jellegzetes gyomor- és bélrendszeri tünetek elmaradnak és más panaszok jelzik az ételallergiát?

Így tanítsuk meg gyermekünknek az alapvető higiéniai szabályokat!

A legfontosabb, hogy mi magunk is jó példával járjunk elöl, ezen kívül pontosan megyarázzuk el, miért is olyan fontos odafigyelni a személyes higiéniára.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18