FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

A nyár veszélyei: túlhevülés, napszúrás, kiszáradás és hőguta

Egészség - Így előzzük meg, hogy gyermekünk túlhevüljön a nagy melegben vagy napszúrást kapjon!

A napszúrás, hőguta és kiszáradás jelei

A napszúrás oka leegyszerűsítve a szervezet túlmelegedése, ezért rendszerint nyáron, erős napsütés hatására jelentkezik. A forróság miatt enyhébb esetben felhevülés, extrém helyzetben hőguta, kiszáradás jelentkezhet. Ez utóbbi különösen kicsi gyerekeknél lehet nagyon veszélyes!

A hőségre testünk intenzívebb hőleadással - fokozott izzadással- reagál, így védve magát a túlhevüléstől. Ennek a folyamatnak a során szervezetünk rengeteg folyadékot és ásványi sót veszít, ezért ennek visszapótlására feltétlenül oda kell figyelni. A bajt tovább tetézheti, ha a fejünket hosszú időn át közvetlen napfény éri, a fej ugyanis még jobban képes felhevülni, és enyhe duzzanat alakul ki az agyban, megjelennek a napszúrás jellegzetes tünetei: a fejfájás, émelygés, hányinger, hőemelkedés, levertség, fényérzékenység és erős szomjúság. A napszúrás oka a sugárzó hő, amely elsősorban a fejet éri.

A hőguta esetében a hőleadás nincs egyensúlyban a hőfelvétellel – a nem megfelelő ruházat, magas hőmérséklet és/vagy páratartalom miatt – és akár életveszélyes állapotot is előidézhet, zavartsággal, lázzal, eszméletvesztéssel is járhat, mindenképpen orvosi ellátást igényel.

Ha a gyereket a nagy melegben túlölöztetjük, esetleg nem adunk neki elegendő folyadékot, az könnyen kiszáradáshoz vezethet. Ennek tünetei lehetnek a gyengeség, szédülés, szomjúságérzet, felgyorsuló légzés és pulzusszám, kiszáradt száj, csökkent vizeletmennyiség. A kiszáradás megelőzése érdekében fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre. Anyatejes babát a nagy melegben sűrűn kell szoptatni. Nagy melegben, kimerítő játék vagy sporttevékenység esetén a megszokott mennyiségű folyadéknak akár kétszeresére is szüksége lehet a gyerekeknek.

Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

  • A gyerekek nagy melegben sokkal inkább ki vannak téve a magas hőmérséklet és az erős napsütés káros hatásainak, hiszen sokat mozognak, ami fokozott hőtermeléssel és folyadékvesztéssel jár. A nagy melegben azonban jóval nehezebb a hőleadás, ezért könnyen bekövetkezhetnek a különböző hőártalmak. Ennek fokozatai a súlyosságukat tekintve a következő: hőkimerüléssel kezdődhet, de ha nem vigyázunk, napszúráshoz és – nagyon ritkán – akár hőgutához vezethet. Hőkimerülés, napszúrás gyanúja esetén a következőket tehetjük:
  • Vigyük hűvösebb, kellemesen elsötétített helyre a gyermeket és vegyünk le róla egy réteg ruhát. Segít, ha a testre állott vizes ruhát teszünk, vagy langyos vízben lemossuk a gyermeket.
  • Gondoskodjunk folyamatosan a folyadék- és só pótlásáról. Patikában kaphatók kifejezetten erre a célra kifejlesztett fiziológiás italok, melyek optimális arányban tartalmazzák a fontos ásványi sókat.
  • Mérjük meg rendszeres időközönként a testhőmérsékletet. Amennyiben lázat tapasztalunk, vagy a gyermek állapota nem akarnak javulni, feltétlenül forduljunk gyerekorvoshoz. Ha fokozott aluszékonyságot, tartós eszméletvesztést, görcsöket tapasztalunk, szükség lehet akár kórházi kezelésre is.

 4 tanács a hőguta és a napszúrás megelőzéshez

  1. Nyáron, nagy melegben 12 és 15 óra között ne engedjük a gyereket a napra, olyankor legyen benti, csendes tevékenység.
  2. Szabadtéri elfoglaltság alatt védjük bőrét, hosszú, kényelmes, jól szellőző ruhákkal, napkrémmel, sapkával.
  3. Melegben gondoskodjunk folyamatosan a megfelelő mennyiségű folyadék pótlásáról. Ne cukros üdítőket adjunk gyermekünknek, hanem tiszta vizet, ilyenkor az a legjobb! Nagy melegben fogyasszunk hideg leveseket, melyek javítják szervezetünk hidratáltságát.
  4. Ne engedjük, hogy gyermekünk ájulásig futkározzon a tűző napon! Strandon, vízparton is ügyeljünk arra, hogy félóránként tartson egy kis pihenőt, húzódjon be az árnyékba, igyon, hogy a testhőmérséklete, vízháztartása is optimalizálódhasson.

 A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

 

 

Gyerekmosoly - 2020 június 29.
 

 

Egy kiszáradt, túlhevült gyerek a forró autóban nem fog sikoltozni: így ismerheti fel, ha baj van

Nincs olyan nyár, hogy ne hallanánk olyan híreket, amiben tűző napon álló kocsiban felejtett gyerek vagy kisállat szenvedéseiről, esetleg haláláról számolnak be. Ha ilyesmit lát az ember, jó, ha azonnal segíteni akar, de pár dolgot érdemes tudni, mielőtt bármit is teszünk.

Minden, amit a kiszáradásról tudni kell

Itt a meleg, amivel együtt sajnos mindig megnő a különböző gyomor- és emésztőrendszeri fertőzések előfordulása is, melynek gyakori szövődménye kisgyerekeknél a kiszáradás. Hogyan ismerhetjük fel és mit tehetünk a megelőzésére illetve a kezelésére? Utánajártunk!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18