FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

A téli náthát gyakran a poratka okozza

Egészség - Krónikus orrdugulást, úgynevezett „allergiás náthát”, ritkább esetben szemvörösséget, szemviszketést okozhat a télen gyakrabban jelentkező házipor-allergia. Mutatjuk, mit tehetünk a kellemetlen tünetek enyhítésére.

Bár a betegség közismert neve házipor-allergia, de a tünetek kiváltója mégsem a lakásokban megtalálható por, hanem egy apró élőlény, a poratka, annak is az ürüléke. A fűtési időszakban a szárazabb levegő miatt a textileken: padlószőnyegen, takarókon, függönyökön, plüssállatokon jobban megtapadnak ennek széttöredezett szemcséi, majd időről-időre a levegőbe jutva belélegzés útján okozzák az allergiás tüneteket.

Az atkák az emberi testről levált hámsejtekkel táplálkoznak, ezért leginkább az ágyban telepszenek meg – mondja a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa. Hozzáteszi: teljesen nem lehet atkamentessé tenni a lakásokat, azonban a számukat drasztikusan csökkenteni lehet alapos takarítással, nedves portörléssel. Fontos, hogy hepafilteres porszívót használjanak az arra érzékenyek, mert a nem megfelelő szűrővel rendelkező háztartási gépek visszaengedik az allergéneket a levegőbe. A házipor-allergiás embereknek érdemes a lakásukban minél kevesebb porfogó tárgyat tartaniuk, és fontos, hogy mosható textilanyagokat használjanak, a levegőt pedig ne fűtsék fel túl melegre – emeli ki a szakember.

Magyarországon az allergiások kisebb része szenved porallergiában, a betegség sok esetben azonban nem derül ki, hiszen egy krónikus orrdugulással nem mindenki keresi fel az orvost.

Pedig a kellemetlen tünetek miatt érdemes minél hamarabb először háziorvoshoz, majd fül-orr-gégészhez fordulni. Fül-orr-gégészeti vizsgálat során derülhet fény arra, hogy fertőzéses-, allergiás-, vagy egyéb eredetű problémáról (pl. orrsövény ferdülés, orrkagyló megnagyobbodás, gyerekeknél nagy orrmandula), esetleg ezek kombinációjáról van-e szó. Allergia vizsgálatra pedig abban az esetben kerül sor, ha a részletes kórtörténet és a fizikális vizsgálat alapján az allergiás nátha gyanúja felmerül.

A hatékony terápia kialakítása csak ezután kezdődhet, első körben életmódbeli tanácsokkal, tüneti kezeléssel, amely antihisztamin készítmények, súlyosabb esetben allergia elleni orrspay, ritkán szemcsepp használatából áll. Oki kezelésként szóba jöhet immunterápia is.

Praktikus tanácsok házipor allergiásoknak

Soha ne a hálószobában vegyük le az utcai ruhát, ne ott fésülködjünk, ne tartsunk ott szobanövényt, és 20 Celsius fok alatt legyen a hőmérséklet. A plüssállatokat atkamentesítsük rendszeresen: helyezzük őket egy zacskóba a mélyhűtőbe, majd néhány óra elteltével vegyük ki és jól porszívózzuk át.

Forrás: Semmelweis Egyetem; Fotó: Pixabay

 

 

Gyerekmosoly - 2023 január 10.
 

 

Ezek lehetnek az elhúzódó orrfolyás okai gyerekeknél

Összefoglaltuk, milyen okok állhatnak a szakaszos vagy állandó orrfolyás hátterében.

Megfázás vagy allergia? Tünetek, amelyek alapján allergiára gyanakodhatunk

Tavasszal talán még aktuálisabb ez a kérdés, hiszen a pollenszezon beindulásával könnyen lehet, hogy gyermekünk nem is megfázás miatt tüsszög, hanem azért, mert allergiás. Mutatjuk, hogyan járhatunk utána, megfázás vagy allergia okozza-e gyermekünk tüneteit.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18