FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Aftája van gyermekének? Ez okozza és így kezelheti!

Egészség - Az afta tünetei, kezelése és megelőzése

Az afta főként a szájnyálkahártyán keletkező kis hólyag, amely ritkán más nyálkahártyán is megjelenhet. Gyorsan felszakad és rendszerint fájdalmas, sárgás lepedékkel fedett, kis fekély marad utána, amely hét- tíz nap alatt magától gyógyul. Keletkezésében vírusos fertőzés, ételallergia és idegi tényezők is szerepelhetnek.

Az afta tünetei

Az afták fehéres színű, piros szélű foltok alakjában jelennek meg, elsősorban az ajkak belső felszínén, a nyelven, a lágy szájpadon, ritkán a torok tájékán. Az afta rossz közérzetet, általános levertséget, hőemelkedést és nyirokcsomó-duzzanatot is okozhat. Megjelenését megelőzheti láz és a fogzásra jellemző tünetek (fokozott nyálképződés, folyamatos szájban matatás). Az egyik legfájdalmasabb csecsemőkori megbetegedés, amelyet többnyire a nem megfelelő higiéné okoz. Babákra azért veszélyes, mert a fájdalmas nyelés, égető, szúró érzés miatt nem akarnak enni, inni és a szájában matató baba a nyálával – amelyet szétken magán- megfertőzheti a szem környékét is.

Az afta kezelése

A gyermekorvos egyszerű fizikai vizsgálattal megállapítja a betegséget. A kezelés lényege a fájdalom és a láz csillapítása, ameddig szükséges. A fájdalom csillapítására rendelkezésre állnak különféle érzéstelenítő készítmények, ecsetelők, melyekből a baba életkorának megfelelően kell választani. A hűs, langyos italok, könnyen nyelhető ételek segíthetnek enyhíteni a tüneteket és megelőzni a kiszáradást. A tömény gyümölcsleveket viszont hanyagoljuk!

Megelőzés

Az alapvető higiéniai szabályok betartásával az afta előfordulása minimálisra csökkenthető. Persze, ha gyermekünk közösségbe jár, a nem megfelelően tárolt cumi, a nem kellően fertőtlenített evőeszközök, játékok útján az egyik gyerekről könnyen átterjedhet a betegség. Otthon rendszeresen fertőtlenítsük ezeket az eszközöket, mossunk gyakran kezet!

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

Gyerekmosoly - 2023 május 25.
 

 

Öt étel, amit nem mosunk meg, pedig kellene!

Azt mindenki tudja, hogy az almát, a paprikát vagy az uborkát fogyasztás előtt meg kell mosni. Vannak azonban olyan ételek, melyekről nem is gondolnánk, hogy tele lehetnek baktériumokkal. A következő rövid lista segít elkerülni a fertőzést és az ételmérgezést.

Az omikron miatt megváltoztak a maszkviselés szabályai!

A maszkviselés továbbra is hatékony módja a koronavírus elleni mindennapi védekezésnek, ám az egészségügyi szakértők szerint új szabályok vannak érvényben: az úgynevezett fokozott maszkviselést javasolják a koronavírus új, gyorsan terjedő mutánsai, mindenekelőtt a delta és az omikron terjedése miatt.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18