FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Allergiás? Ezekre figyeljen az ünnepek alatt!

Egészség - 4 dolog, ami allergiát okozhat karácsonykor

 

A karácsonyfa

A karácsonyfa, élő fa esetében pedig annak nedves földje is okozhat allergiás panaszokat, mivel penészgombák telepedhetnek meg rajta. A fenyőkön természetes közegükben is nő penészgomba, de kivágva, nedves környezetben való tárolás következtében a gombatelepek tovább növekedhetnek, melyek a lakásba kerülve azonnal szétszóródnak a levegőben. Ezeket, bizonyos koncentrációig, a szervezet tolerálja, de lehet, hogy épp az a mennyiség lobbantja be az allergiát, amennyi a fenyővel érkezik a lakásba. A karácsonyi allergia tünetei megegyeznek a tavaszi, nyári szénanátháéval: könnyezés, szemviszketés, tüsszögés és orrfolyás jelentkezhet, de súlyosabb esetben légzési nehézség is felléphet.

Tipp: Aki a penészgombákra érzékeny, csak rövid ideig tartózkodjon abban a helyiségben, amelyben a fa áll vagy vásároljon inkább műfenyőt.


Ételallergia

A fahéj, a vanília és a fokhagyma az arra érzékenyeknél kellemetlen tüneteket válthat ki, hiszen minél intenzívebb, csípősebb egy fűszer íze, annál nagyobb valószínűséggel okoz érzékenységet. A füstölt sajtok, halak és húsfélék, valamint a borok is okozhatnak allergiát, de megjelenhet intolerancia is, mivel mindegyiknek magas a hisztamintartalma. Ráadásul karácsonykor egy étkezés alatt sok ilyen ételt fogyasztunk egyszerre, tehát fokozottabb a veszély, hogy súlyosabb állapot alakul ki. Arról se feledkezzenek meg a pollen allergiások, hogy a különböző mézek különböző polleneket is tartalmaznak, így előhívhatják a nyári allergiát.

Tipp: Ha tudjuk, hogy allergiásak vagyunk bizonyos fűszerekre, helyettesítsük azokat mással! Fahéj helyett kardamomot, a vanília helyett pedig inkább tonkababot használjunk! Kerüljük a füstölt húsokat, fogyasszunk inkább sülteket és vörös bor helyett válasszuk a gyengébb fehéret vagy a rozét!

Illatosítók

A karácsonyi hangulat elengedhetetlen kellékei az illatosítók, ám nem árt óvatosnak lenni velük! A potpouri szárított növényekből készül, amelyeken a penész spórák könnyen megtapadhatnak, ezért penész allergiások semmiképp ne tegyék hálószobába, ahol közvetlenül belélegezhetik. Az illóolajok és az illatos gyertyák illatanyagai az arra érzékenyeknél szintén felerősíthetik a tüneteket: nyálkahártya-duzzanatot, tüsszögést és orrfolyást válthatnak ki, asztmás betegeknél akár rohamot is provokálhatnak.

Tipp: Ha az illatanyagokról tudjuk, hogy allergiát váltanak ki, inkább kerüljük őket! Készítsünk narancsból és szegfűszegből természetes illatosítót, ha nem vagyunk rá allergiásak, és szellőztessünk gyakran!


A stressz

A karácsony előtti hetek a legtöbb felnőtt számára kifejezetten stresszes időszakot jelentenek: a munkahelyen ilyenkor esedékes az év végi zárás, és munka után otthon is rengeteg a teendő, nem is beszélve az ajándékok beszerzéséről. A stressz pedig köztudottan gyengíti védekező képességünket, könnyebben kapunk el fertőzéseket és az allergiás tünetek is felerősödhetnek.

Tipp: Ne vállaljuk túl magunkat! Osszuk fel a teendőket a családtagok között, ne akarjunk mindent egyedül megoldani! Hagyjunk időt a pihenésre és ne hanyagoljuk el a rendszeres mozgást sem!

Gyerekmosoly - 2019 december 12.
 

 

Lázgörcs és lázcsillapítás: ezzel az 5 dologgal többet árt, mint gondolná!

Kell-e csillapítani a lázat? A csillapítatlan láz lázgörcsöt okoz? Gyógyszeresen vagy hűtéssel kezeljük a lázat? Egy- vagy többféle lázcsillapító gyógyszert alkalmazzunk egyszerre? A szakértő válaszol!

Az elhúzódó orrdugulás 5 lehetséges oka gyermekkorban

Sorra vettük a leggyakoribb okokat, melyek tartós orrdugulást okozhatnak.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18