FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Az Apgar-érték – Mit jelent és hány pontot kap egy egészséges baba?

Egészség - Virginia Apgar amerikai aneszteziológus az 1950-es években dolgozta ki rendszerét azzal a céllal, hogy a baba megszületése után gyorsan, rövid időn belül néhány standard segítségével megállapítható legyen, milyen állapotban van az újszülött.

Mire jó az Apgar-érték?

Az aneszteziológus nevéből Apgar-értéknek elnevezett vizsgálat bizonyos jellegzetességeket figyel meg az újszülöttön, amelyeket a megszületés után első, majd ötödik percben is megnéznek. Erre azért van szükség, mert a kinti élethez való alkalmazkodás nem minden újszülött esetében történik ugyanabban az ütemben.

A különböző kategóriákban 0, 1 vagy 2 pontot kaphat a baba állapota az első és ötödik percben, azaz a maximum a 10/10-es Apgar-értékek lehet.

Az Apgar mérés során a következőket figyelik meg:

A: Appearance vagyis bőrszín. Ha a bőr színe rózsaszín az 2 pont, 1 pont, ha a végtagok kékek, teste rózsaszín, 0 pont, ha az egész újszülött kék, sápadt.

P: Pulse vagyis pulzus, szívverés. Az egészséges újszülöttnek percenként 100 fölött ver a szíve, ez a 2 pont. 1 pont, ha 100 alatt van, 0 pedig akkor, ha nem érzékelhető.

G: Grimace vagyis reflexek. A reflexek működését általában az orrgaratba vezetett puha szondával ellenőrzik. Jó, ha erre tüsszent vagy köhög az újszülött (2 pont), de legalább egy fintor, grimasz megjelenik az arcán (1 pont). 0 pont, ha a babából nem váltható ki a reflex.

A: Activity vagyis izomtónus. Az aktív mozgás 2 pont, a végtagoknál flexiók, beszűkült mozgás 1 pont, míg az ernyedt, petyhüdt izomtónus 0 pont.

R: Respiration vagyis légzés. A születés után a tüdőbe áramló levegővel indul meg a légzés. Ennek jele a sírás, ez 2 pontot jelent, a lassú, szabálytalan 1-et, míg ha nincs légzés, akkor 0-t.

Milyen értéket kap a legtöbb baba és mit jelent egyáltalán ez az osztályozás?

Jellemzően kétszer is “pontozzák” a babát: a megszületését követő első és ötödik percben. A legtöbb baba 8 vagy 9-es Apgar-értéket kap a születést követően. A 7 vagy annál magasabb pontszám általában azt jelzi, hogy nincs szükség különösebb, a rutinszerű ellátáson túli beavatkozásra a babának – magyarázta a parents.com-nak Dr. Tami Prince, szülész-nőgyógyász.

Az Apgar-érték azt mutatja meg, hogy az újszülött élete első és ötödik percében milyen általános állapotban van és milyen gyorsan képes alkalmazkodni.

Az Apgar-értéket több minden is befolyásolhatja, például a szülés módja. Nem minden baba ugyanolyan ütemben “érkezik meg” és alkalmazkodik a külvilághoz, de ez azon túl, hogy éppen szükséges-e beavatkozni, hosszú távon nem sokat mond el a baba egészségei kilátásairól. Sok baba kékes színnel születik meg, és bizony vannak olyan babák, akiknél 10 percbe is beletelik, hogy a végtagjaik kékes színes elmúljon.

Ha az újszülött 7-nél alacsonyabb pontszámot kap, orvosi beavatkozásra lehet szüksége. “Az 1 perces “vizsgán” a 4-6 közötti köztes pontszám azt jelenti, hogy a csecsemőnek szüksége lehet némi segítségre a légzésben” – mondta Dr. Prince.

A 4 alatti pontszámok általában azt jelentik, hogy azonnali beavatkozásra van szükség. A babát a szülés után 5 perccel újraértékelik. Dr. Prince elmondta, hogy a 7-nél kevesebb ponttal rendelkező baba monitorozását és újbóli tesztelést igényel 5 percenként, amíg az orvosok pontosan meg nem értik, hogy mi okoz számára nehézséget és meg nem oldják azt. Ám aggodalomra szerencsére többnyire semmi ok, mert a legtöbb csecsemő, aki születésénél alacsony pontszámot kap - és megfelelő kezelésben részesül-, boldog, egészséges kisbaba lesz.

Forrás: parents.comgyerekszoba.hu

Fotó: Pixabay

 

 

Gyerekmosoly - 2023 január 03.
 

 

Életmentő lehet az ingyenes SMA-szűrés az újszülötteknek

A babák első 3-4 hónapjában a tünetek jellemzően nehezen felismerhetők, ezért sok SMA-s csecsemőt későn diagnosztizálnak, amikorra már elkezdődik a speciális mozgatóidegek gyors ütemű és visszafordíthatatlan elvesztése. Ezért is lehet életmentő az újszülöttkori, ingyenes SMA-szűrés!

Miért hideg a kisbabák keze? Az esetek többségében nincs miért aggódnunk!

Szerencsére az esetek többségében semmi rosszat nem jelent, ha hideg a babák keze, amit a gyerekorvosok is megerősítenek: „Teljesen normális, hogy a csecsemő keze és lába hideg” – mondta Dr. Randy Thornton, a Wolfson Gyermekkórház gyermekorvosa.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18