FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Dúl a koronavírus járvány, hogyan engedjem így közösségbe a gyerekem?

Egészség - 10 tanács orvosoktól: Ezeket az óvintézkedéseket tegyük meg mindenképpen, hogy megelőzhessük a megfertőződést!

Szeptemberben a COVID-19 betegek száma rekordot döntött és jócskán túlszárnyalta a tavasszal tapasztalt megbetegedéseket. Az új esetek 40%-a budapesti és míg tavasszal a koronavírus az időseket sújtotta, most leginkább a fiatalok érintettek.

A fiatalok esetében a koronavírus az esetek 16 %-ában semmilyen tünetet nem okoz, a többiekben is általában csak nagyon enyhe, gyakran egyszerű megfázásnak tűnő panaszokat. Azonban a fiatalokról a felnőttekre (szülőkre, nagyszülőkre, tanárokra) a vírus átterjedhet még a tünetek jelentkezése előtt vagy a végig tünetmentes, vagy tünetet alig mutató vírushordozókról. A szülőkben, nagyszülőkben, a felnőtt és az idősödő korosztályban azonban súlyosabb betegséget okozhat.

Mindannyian azt szeretnénk, ha nem állna meg az élet, az oktatás tovább folytatódna a jelenlegi – és nem online – formában, a gyerekek járhatnának bölcsődébe, óvodába, iskolába és ne lenne szükség újabb lezárásokra, tilalmakra. Sokan úgy érzik, felelőtlenség beengedni a gyerekeket a közösségbe, mások azon csodálkoznak, hogy minek ez a sok szabály, mikor alig vannak betegek.

Bár a számadatok szerint súlyosabb a helyzet, mégis tavaszhoz képest egy nagy előnyünk van: már tudjuk, mivel állunk szemben, mire kell figyelni, mit kell tenni a fertőzés elkerülése érdekében.

Az alábbiakat betartva a kockázat jelentősen csökkenthető:

1, Közösségbe csak azt a gyermeket engedjük, aki teljesen tünetmentes!

Ha a következő tüneteket észleljük: láz, fejfájás, száraz köhögés, izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj vagy a koronavírus-fertőzés jellegzetes tüneteként jelentkező ízérzékelés és szaglás zavara– még ha ez utóbbiakhoz nem is társul semmilyen más tünet- tartsuk a gyermekünket otthon!

2, Tájékozódjunk, hogy az intézményben hogyan biztosítják, hogy a különböző csoportok, osztályok ne keveredjenek!

Zárt térben az lenne az ideális, ha más osztályok, csoportok gyermekeivel az egy közösségbe járók nem keverednének és mindenki csak a saját csoporttársaival lenne együtt, betartva a másfél-két méteres távolságot. Amennyiben kiderül, hogy koronavírus-fertőzöttel találkoztunk 2 méteren belül és minimum 15 percig, 10 napos karantén vár ránk, mely alól két negatív PCR teszt sem mentesít.

3, Gyakoroljuk a helyes kézmosást!

Az interneten számtalan oktató videót találunk, nézzük meg együtt gyermekünkkel és gyakoroljunk otthon!

4, Beszéljünk a szociális távolságtartásról és gyakoroljuk is azt!

A legszűkebb családtagokkal, megbízható barátokkal és az osztály- vagy csoporttársakkal nem kell tartani a távolságot, viszont mindenki mással igen! Gyakoroljuk a két méter felmérését: fonallal, mérőszalaggal jelöljük be otthon a két méter távolságot több pozícióban és állítsunk, ültessünk egymástól ekkora távolságra családtagokat, vagy akár plüssöket.

5, Beszéljünk a higiéniáról!

Beszéljük meg gyermekünkkel, hogy most senkivel se cseréljen uzsonnát, tízórait, ne igyon csak a saját kulacsából és ne cserélgessék a maszkokat! Legyen nála mindig kézfertőtlenítő, de azt csak akkor használja, ha nincs lehetősége melegvizes-szappanos kézmosásra.  Ez utóbbira viszont – lehetőség szerint- minden szünetben és étkezések előtt is kerítsen sort. Tanítsuk meg azt is, hogy mindig zsebkendőbe –vagy ha az éppen nincs a keze ügyében, akkor könyökhajlatba- köhögjön, tüsszentsen. Hívjuk fel arra a figyelmét, hogy a használt zsebkendőt azonnal dobja ki a szemetesbe és mindig mosson utána kezet.

6, Tanuljuk meg a szabályos maszkhasználatot!

Gyermekünket lássuk el megfelelő méretű, orrot és szájat egyaránt befedő maszkkal! Az eldobható maszkot valóban csak egyszer használjuk, a textilmaszkot pedig minden nap mossuk ki legalább 60 fokon és száradást követően vasaljuk át. Gyerekeknek textil- vagy sebészeti maszk elegendő, felesleges a speciális FFP2-3, NK95 típusú. Tanítsuk meg, hogyan vegye fel és mire ügyeljen levételkor, hogy ne kerüljön kórokozó az arcára, nyálkahártyájára (orrba, szájba, szembe).

7, Tanítsuk meg gyermekünknek, mit tegyen, ha tünetet észlel magán!

Ha gyermekünknél napközben jelentkezne valamilyen tünet, tanítsuk meg neki, hogy azonnal vegye fel a maszkját, társaitól tartsa a két méteres távolságot és szóljon a pedagógusának.

8, Legyünk minél többet a szabad levegőn!

Óvoda, iskola után részesítsük előnyben azokat a programokat, amelyekre szabad téren van lehetőség. Ha valamilyen külön foglalkozásra járunk, akkor ellenőrizzük, betartják-e ott az előírt szabályokat: maszkviselést, távolságtartást, fertőtlenítést, a kézmosás és fertőtlenítés lehetősége adott-e. A sok helyről érkező gyerekekkel, zsúfolt, zárt térben zajló edzéseknek nem most van az ideje! Csak ha nagyon muszáj, akkor járjunk ilyen helyekre!

9, Orvosi igazolás hiányzás esetén

A jelenlegi szabályozás a gondozott betegségről szóló igazolás bemutatása mellett – külön orvosi igazolás nélkül- felmentést adhat a gyermek számára az iskola látogatása alól. Mivel minden eset más, ennek a döntésnek a meghozatalához kérjük gyermekorvosunk vagy a gyermekünket gondozó orvosunk segítségét, tanácsát!

10, Karantén esetén

Ha a gyermekünk karanténba kerül, értesítsük a házi gyermekorvost telefonon vagy e-mailben. Ha a koronavírusra utaló bármilyen tünetet észlelünk gyermekünkön, haladéktalanul értesítsük az oktatási intézményét, pedagógusát (óvó nénijét, a vezető óvónőt, osztályfőnökét).

 

Gyerekmosoly - 2020 október 01.
 

 

Ismét egy újabb (és egyre gyakoribb) koronavírus tünet!

Immár két éve, hogy a mindennapjaink részévé váltak a Covid-19-ről és annak mutációiról szóló hírek. Míg az alapvírus tüneteit már kívülről fújjuk, addig az azóta megjelent új variánsok kapcsán folyamatosan jelennek meg új tünetek, melyek egyébként is igen változatosak lehetnek. Most ismét bővült a lista.

„Egyes iskolák kinyitnak, mások a távoktatást választják majd szeptemberben”

A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető infektológus főorvosa, dr. Szlávik János nyilatkozata az aktuális koronavírus helyzetről. Az InfoRádió interjúja

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18