FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Egyre több embert, köztük gyerekeket betegítenek meg a Covid-19 új mutációi!

Egészség - Berobbant a járvány harmadik hulláma, még azelőtt, hogy a második hullám nyugvópontra jutott volna. Ráadásul a fertőzéseket a legtöbb esetben már a mutációk okozzák, melyek a gyerekekre nézve is nagyon veszélyesek, szövődményük akár sokszervi gyulladás is lehet és egyre gyakoribb az ún. elhúzódó Covid-szindróma is.

Világszerte több mint 110 millió ember fertőződött meg eddig, és kétmillió fölött van a halottak száma. A fertőzések egyre nagyobb számát az ún. brit mutáns okozza. A hírekben szereplő egyéb mutánsok, a dél-afrikai vagy a brazil, szerencsére egyelőre csak kis számban mutathatók ki nálunk (és reméljük, hogy ez így is marad).

A vírus normális életéhez tartozik, hogy szerkezete változik, új variánsai jelennek meg. Ez nem új keletű felfedezés, hiszen például az influenza vírus esetében is éppen ezért van szükség folyamatos kutatásokra, hogy a vírus elleni oltóanyagot tovább tudják fejleszteni, hogy az évről évre hatékony legyen a mutációkkal szemben is.

Van olyan változás, amely a vírus szaporodására nézve előnytelen, mások azonban segítik a terjedést, vagy fokozzák a fertőzőképességet, esetleg nehezebben küzdhetők le az emberi immunrendszer által. Ez a helyzet a koronavírus fent említett mutánsai esetén is. A brit mutánsról kiderítették, hogy 30-70 százalékkal fertőzőbb, mint az eredeti Covid-19, és egyre több adat utal arra, hogy valószínűleg súlyosabb betegséget okoz. Azokban az országokban, ahol elterjedt, pl. Angliában vagy Szlovákiában, exponenciálisan emelkedett a megbetegedések száma. Szerencsére, aki már átesett Covid fertőzésen, vagy megkapta valamelyik védőoltást, az védett, valószínűleg nem kapja meg másodszor is a betegséget (vagy ha meg is fertőződik újra, jóval enyhébb lefolyású lesz, hiszen a szervezet emlékszik). A védtelenek között azonban gyorsan terjed. Amíg az eredeti vírus a családban 1-1 megbetegedést okozott, ez az új variáns szinte mindenkit megbetegít

A betegség tünetei is némileg változnak, sokkal több a felsőlégúti hurutra utaló kezdet, nátha, torokfájás, orrdugulás, fáradtság, fejfájás vagy éppen a hasmenés. A későbbiekben persze kialakulhatnak a jellegzetes tünetek, magas láz, száraz köhögés, nehézlégzés. Jellemző a szag- és ízérzés elvesztése is. Vannak adatok arra, hogy a gyerekek is egyre gyakrabban fertőződnek meg, nemcsak tünetmentesen, hanem a felnőttekhez hasonló tünetekkel is.

Igaz, hogy a gyerekeknél  - a felnőttekhez képest - szerencsére ritka a megbetegedés, de sajnos egyre gyakrabban fordul elő az úgynevezett sokszervi gyulladás, amely az akár tünetmentesen lezajlott fertőződés nyomán létrejött kóros immunreakció miatt a Covid fertőzés után néhány héttel alakulhat ki. Fontos ismerni a tüneteket, mert sürgős kórházi kezelést, sokszor intenzív osztályi ellátást igényel. Felismerését megnehezíti, hogy a tünetek nagyon sokfélék: elhúzódó magas láz, duzzadt nyirokcsomók, a szem pirossága, bőrkiütés, hányás, hasmenés, szapora szívműködés, a kezek és lábak duzzanata,  ezek együttes jelenléte azonban felveti a betegség gyanúját. Szerencsére a betegség jól gyógyítható, halálozás extrém ritka.

Egyre több figyelem irányul az ún. long (hosszú) Covid szindrómára. A betegség gyógyulása után, – nemcsak a súlyos, hanem az enyhe esetek után is – a betegek mintegy 30%-ában alakul ki. Rendkívül sok tünete lehet, pl. a nagyon erős fáradság, a mentális zavarok, szívizom károsodás, folytonos köhögés vagy visszatérő lázas periódusok. Hogy pontosan kiknél van kialakulására esély, és hogy mi az oka, egyelőre nem ismert.

Ugyanígy nem tudjuk azt sem, hogy mi a betegség megfelelő gyógymódja, vagy ha átesik valaki a betegségen, meddig védett, és mitől függ, hogy kinél milyen súlyosságú a megbetegedés. Sok egyéb kérdés is van, amely megválaszolásra vár. A betegség halálozása kb. tízszerese az influenzáénak, és bár az utóbbi hónapokban a halálozás némileg csökkent, még mindig igen magas. 

A legjobb, amit tehetünk, a megelőzés. Az unos-untalan ismételgetett helyes maszkhasználat, a gyakori alapos kézmosás, a távolságtartás, a zsúfolt helyek kerülése és a helyiségek szellőztetése, mind-mind csökkenti a járvány terjedését. Ugyanezt szolgálja a nagyszámú tesztelés és a kontaktok felkutatása, izolálása. A végső megoldás persze a védőoltás

Többféle vakcina érhető el, sajnos még egyik sem gyermekek számára. Ahhoz, hogy a járványt megállítsuk, 70-80%-os átoltottság (vagy a betegségen való átesés) szükséges, és sajnos nem elég, ha ezt egy országon belül érjük el, mert máshonnan ismét behurcolható egy új, veszedelmesebb variáns. 

Bár sokan ódzkodnak bizonyos védőoltásoktól, bármelyik védőoltást jobb, mint megbetegedni, ne adj’ isten, belehalni a betegségbe. A védőoltások mellékhatásaitól sokan félnek, de az eddig beoltott több 10 millió ember adatai alapján úgy tűnik, hogy semmivel sincs több mellékhatás, mint pl. az influenza oltás során. A különböző vakcinák hatásossága némileg eltérő, de a súlyos megbetegedéstől, halálozástól mindegyik szinte 100 %-ban megvéd. Az új mutánsok ellen lehetséges, hogy majd módosítani kell a védőoltáson, de ez a legrosszabb esetben is csak azt jelentheti, hogy ahogy az influenzaoltást, ezt is ismételni kell évente. Azokban az országokban, ahol a lakosság jelentős számát már beoltották, pl. Izrael, vagy most már Nagy-Britannia, jelentősen csökken a megbetegedések száma, az oltás tehát hatásos

És nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a minél nagyobb átoltottság a feltétele annak, hogy visszatérjünk a normális élethez, a gyerekek iskolába, óvodába járhassanak, kinyissanak a mozik, színházak, uszodák, mehessünk újra nyaralni, és hogy végre élhessük ismét a megszokott életünket.

 

Gyerekmosoly - 2021 március 09.
 

 

A védőoltásokról szól a Semmelweis Egyetem új ismeretterjesztő sorozata

Hogyan állapítják meg az oltóanyagok hatékonyságát? Miért van szükség többlépcsős klinikai vizsgálatokra? Mi a különbség az oltási reakciók és oltási szövődmények között? A KliniKaland első évadában ezekre a kérdésekre is választ ad a Semmelweis Egyetem animációs kisfilmje, amely minden fontos részletet elmagyaráz a klinikai teszteléstől a mellékhatásokon át a nyájimmunitásig.

Ez a koronavírus már nem az, ami egy évvel ezelőtt volt! Az új mutációk sokkal veszélyesebbek!

Egyre több orvos, kutató és biológus ad hangot azon véleményének, miszerint a Covid-19 és annak mutációi soha nem fognak eltűnni az életünkből, az oltások ellenére sem. Egy évvel ezelőtt jóval kevesebb ismerettel rendelkeztünk még a koronavírussal kapcsolatban és sok információról derült ki, hogy téves. Mit tudunk most a covidról és mire számíthatunk? Valóban velünk marad örökre?

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18