FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Elváltozások a fejen, nyakon, melyek kisgyermekkorban kezelhetők a leghatékonyabban!

Érdekességek - Veszélyt jelent-e a lenőtt nyelv, a fül előtti függelék és a dermoid tömlő és hogyan orvosolható?

Lenőtt nyelv

A lenőtt nyelv legtöbbször újszülött korban megfigyelhető probléma. Ilyenkor a nyelvfék rövid, néha vitorlaszerűen hegyes, emiatt a nyelv emelése nem lehetséges teljes mértékben. Legtöbbször ez nem okoz különösebb gondot, súlyos fokban viszont szopási elégtelenséget okozhat, mivel az újszülöttek, csecsemők az egyszeri kívánatos adag elfogyasztása előtt elfáradnak, elalszanak. Így egy idő után a súlygörbéjük „ellaposodik”, gyarapodásuk megreked.


Amennyiben ez a kórállapot - a súlyos fokú elváltozás- fennáll, mindenképpen indokolt a nyelvfék bemetszése. Később logopédiai javaslatra, amennyiben bizonyos hangok – például az „r” - kiejtése nem megfelelő, szóba jöhet a nyelvfék műtéti oldása, a frenulotómia, amely egy egyszerű és fájdalom nélküli, ambuláns beavatkozás, mert a nyelvfék újszülött korban még nem tartalmaz ereket, idegeket, így egy ollócsapással megoldható. Később, ahogy nőnek a gyerekek és erősödnek, a kooperációjuk is gyengül, illetve erek nőnek a nyelvfékbe, mely így vérezhet, ezért ilyenkor már szükség lehet rövid altatásra a műtét elvégzéséhez.

 
Fül előtti függelék (pendulum)

Ez az elváltozás orvosilag tulajdonképpen csak egy esztétikai probléma. Ilyenkor egy vagy akár több bőrrel fedett porc függeléket láthatunk az arcon, esetleg annak mindkét oldalán. Kisebb korban altatásban, iskoláskorban akár helyi érzéstelenítésben is eltávolítható.


 

Dermoid tömlők

Az elváltozás már csecsemőkorban felfedezésre szokott kerülni. A bőr alatt egy jóindulatú, szőrt, faggyút tartalmazó elváltozás alakul ki. Az esztétikai gondon túl a növekedés során a koponyacsonton benyomatot képezhet, extrém esetben pedig akár a teljes csontszélességet elérheti ez a bemélyedés. Műtéti ellátásuk, eltávolításuk javasolt. Az életkorra való tekintettel mindez altatásban történik.

 

Jean Orsolya - 2018 február 19.
 

 

Ezek a jelek utalhatnak vérszegénységre!

A vérszegénység jelei, okai és kezelése gyermekkorban

Gyerekeknek is adható illóolajok emésztési problémákra

Ezeket az illóolajokat használjuk, ha valamelyik családtag emésztési problémákkal küzd!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18