FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Erre figyeljen oda járvány idején, aki allergiás vagy asztmás!

Egészség - Itt a pollenszezon, az arra allergiás betegek szénanáthásak, és meg vannak rémülve, tüneteik nem koronavírus-fertőzésre utalnak-e. Összefoglaltuk, mi a különbség a covid-19 és az allergia jellegzetes szimptómái között és hogyan érdemes óvni magunkat a megfertőződéstől.

Az allergiásokra veszélyesebb a koronavírus?

Ha valaki allergiás, de az évek óta súlyosbodó tünetei ellenére nem kezelteti, az bizony nagy kockázatnak teszi ki magát, hiszen a betegség elhanyagolása gyengíti a szervezet ellenálló- és védekezőképességét, így fogékonyabb lesz a megfertőződésre.

Rizikófaktort jelent az is, hogy a szénanáthás tünetek miatt az allergiások rendszeresen az orrukhoz, szemükhöz nyúlnak esetleg nem teljesen tiszta kézzel, így önmagukat fertőzhetik meg. 

Milyen szabályokat érdemes betartani az allergiásoknak (is) a megfertőződés kivédésére?

  • Fokozottan ügyeljenek a higiéniára
  • Orrfújás után mindig mossanak kezet
  • Ne nyúljanak az arcukhoz, szemükhöz
  • Hordjanak maszkot
  • Ne hanyagolják el a betegségüket, szedjék a gyógyszereiket, azok adagolásán ne változtassanak
  • Ne szedjenek kontrollálatlanul recept nélküli szereket
  • Ne használják csak azt az orrcseppet, amit az orvosuk felírt (a recept nélkül kapható ún. lohasztó cseppek, mint a Nasivin, Rhinospray, Afrin használata maximum 7-10 napig megengedett, azon túl károsítják a nyálkahártyát és hozzászokást alakítanak ki)
  • Ne hagyják abba az elindított immunterápiás kúrát

Ha minimálisra csökkentjük a szénanátha tüneteit, akkor kisebb az esélye az önfertőzésnek és mások megfertőződésének, valamint a betegség asztmává súlyosbodása is megelőzhető lehet.

Honnan tudhatjuk, hogy allergiásak vagyunk és nem koronavírussal fertőzöttek?

Az allergiás nátha nem okoz lázat, átlátszó, vízszerű orrfolyással jár és kellemetlen kísérő tünete a bedugult orr. Ezek a koronavírus fertőzés esetén egyáltalán nem jellemzőek. Az allergiások – hacsak nem asztmáról van szó-, nem köhögnek, a covid-19 megbetegedésnek viszont egyik vezető tünete a kínzó, száraz köhögés.

Ha valaki szénanáthás és köhögni kezd, annak az lehet az oka, hogy hátra csorog a ki nem fújt orrváladék, de előfordulhat, hogy egy bakteriális felülfertőződés társult a szénanáthához. Ennek jele lehet a rossz közérzet, sárgás, zöld orrváladék, hőemelkedés. Ezen kívül légúti fertőzés is okozhat köhögést.

 A fulladás, nehézlégzés asztmásoknál fordul elő, allergiásoknál nem, viszont a koronavírus fertőzés súlyosbodásának egyik figyelmeztető jele (mivel a vírus megtámadja a tüdőt, tüdőgyulladást okoz, és annak mellékhatásaként jelentkeznek ezek a tünetek).

 A koronavírus fertőzés levertséggel, az influenzára is jellemző gyengeségérzéssel, kínzó fejfájással, étvágytalansággal, hányingerrel, hasmenéssel is járhat. Ezek a tünetek, ha valaki allergiás, nem jelentkeznek. 

Az allergia, asztma a tudomány mai állása szerint már kiválóan kordában tartható betegségek, ám ha elhanyagoljuk, kezeletlenül komoly veszélyforrást jelentenek az immunrendszerre nézve. Éppen ezért visszatérő és hosszabb ideje – hetek óta - fennálló panaszok esetén mindenképpen ajánlott az allergológiai kivizsgálás és a szakorvos által előírt terápia.

 Mire figyeljünk asztma esetén?

Ha valaki asztmás, a járvány időszakában fokozottan oda kell figyelnie magára és az orvosa által előírt kezelést nem szabad abbahagynia. Az asztma gyógyszerek adagját soha nem szabad megváltoztatni, emelni az orvos utasítása nélkül, ha pedig állapotromlás következne be, mindenképpen konzultálni kell a kezelőorvossal.

Gyerekmosoly - 2020 október 08.
 

 

Így tanítsuk meg gyermekünknek az alapvető higiéniai szabályokat!

A legfontosabb, hogy mi magunk is jó példával járjunk elöl, ezen kívül pontosan megyarázzuk el, miért is olyan fontos odafigyelni a személyes higiéniára.

Dúl a koronavírus járvány, hogyan engedjem így közösségbe a gyerekem?

10 tanács orvosoktól: Ezeket az óvintézkedéseket tegyük meg mindenképpen, hogy megelőzhessük a megfertőződést!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18