FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Ez a koronavírus-fertőzés egyik legbiztosabb tünete!

Egészség - Sokáig a lázat és a köhögést tartották a koronavírus-megbetegedés két legfőbb tünetének, ám a vírus első hulláma óta ezeknél van egy sokkal inkább jellemző tünet-együttes, amely szinte biztosan azt mutatja, hogy az illető megfertőződött.

A koronavírus-fertőzöttség esetén a nagy többségnél jelentkezik valamilyen tünet, ami alapján gyanakodni lehet. Az orvosok és járványügyi szakemberek sokszor hangoztatták, hogy a száraz köhögés egy tipikusan ilyen jelenség lehet. A brit statisztikai hivatal (ONS) nemrégiben megosztott eredményei azonban ellentmondanak ennek.

Ők a brit számok alapján arra jutottak, hogy inkább a szaglás és az ízlelés képességének elvesztése sorolható a leggyakoribb tünetek közé.A statisztikai hivatal szerint az augusztus 15-től kezdődő és október 26-ig tartó időszakban minden korcsoportban nőtt azoknak az aránya, akik az ízlelés vagy a szaglás elvesztése miatt tesztet kértek, mert úgy gondolták, nagy valószínűséggel fertőzöttek.

A statisztika alapján a 35 évesnél idősebb korosztálynál 20-40 százalékra volt tehető azoknak a száma, akik anosmiában (így nevezik a szaglás- és ízérzékvesztés jelenségét) szenvedtek és pozitív mintát adtak. Azok, akik gyanús köhögés vagy láz miatt fordultak orvosukhoz, és szintén fertőzöttek voltak, 13-18, illetve 15-25 százalékot tettek ki. A 35 éves fiatalabbaknál ez az arány még érzékelhetőbb volt: náluk már 60 százalékra rúgott az anosmiás esetek aránya, szemben a lázra (15-25 százalék) és köhögésre panaszkodókéval (10 százalék).

A statisztikai hivatal szerint a brit adatok alapján kijelenthető: a szaglás és ízlelés elvesztése sokkal gyakoribb tünetnek számít a fertőzötteknél, mint a köhögés vagy a láz.

Az anosmiás panaszok mellett egyébként viszonylag gyakori tünetek voltak még a gyomorrontásra utaló jelenségek, a szokásosnál erőteljesebb fáradtság és a zavartság is. Egy másik érdekesség pedig, hogy a brit statisztika szerint az ott megfertőződött gyermekek gyakorlatilag alig köhögtek a betegség lefolyása alatt.

Nemrég Tim Spector, a londoni King's College epidemiológusa által vezetett kutatócsoport is arra jutott: a Covid–19-cel fertőzöttek közel 60 százalékának egyáltalán nincs lázas tünete. Ezért szerinte lázméréssel sem a reptereken, sem az iskolák kapujában nem lehet fülön csípni a vírust. Spector és kollégái arra jutotthogy a szaglásvesztés sokkal markánsabban jelzi a fertőzés jelenlétét.

Forrás: hvg.hu

Gyerekmosoly - 2021 január 21.
 

 

Búcsú a brazíliai Covid-babáktól - Dél-Amerikában rengeteg gyermekáldozatot szed a járvány

Hiába hangsúlyozták sokáig a szakértők, hogy a gyerekekre nem veszélyes illetve csak könnyebb lefolyású megbetegedést okoz a koronavírus fertőzés, Brazíliában mégis már ezernél is több csecsemő halt meg Covid-19-ben. Ráadásul a helyi orvosok szerint ez a szám jóval magasabb lehet a valóságban. A BBC oknyomozó riportban járt utána a valóságnak.

Többszervi gyulladást okozhat gyerekeknél a koronavírus - Már hazánkban is diagnosztizálták!

Egyre több gyereknél és fiatalnál alakul ki az új típusú koronavírussal összefüggő súlyos gyulladásos állapot, amely akár a szívet is megtámadhatja és maradandó károkat okozhat. Mit érdemes tudni a többszervi gyulladásról? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18