FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Ezek a fényvédelem legfontosabb szabályai gyermekkorban

Egészség - Így óvja gyermeke bőrének egészségét pici korban!

A napfény pozitív hatásai

Megfelelő mennyiségű napfény nélkül nem lenne földi élet, hiszen bolygónk éghajlatának fenntartásában a Napnak kiemelt szerepe van, ezen kívül a növények fotoszintéziséhez is nélkülözhetetlen.
Az egészséges immunrendszerhez is szükséges megfelelő mennyiségű napfény, már csak azért is, mert bőrünkben csak napfény hatására tud termelődni D vitamin.
A napfény hangulatunkra is pozitívan hat : bizonyítottan összefügg a napfény mennyisége a depresszióval – azokban az országokban, ahol éves átlagban magas a napfényes órák száma, jóval ritkább ez a betegség.

A napfény negatív hatásai

A napfény negatív hatásai szinte minden esetben csak akkor érvényesülnek, ha nem tartjuk be az alapvető szabályokat, vagyis fényvédelem nélkül, sok időt töltünk erős napfényben. Minél érzékenyebb a bőrünk, annál jobban kell ügyelni arra, hogy megtegyük a megfelelő előkészületeket és betartsuk a fokozatosság elvét.

• Rövidtávú negatív hatása a túlzott napozás utáni bőrpír, napégés
• Erős napsugárzásnak kitett bőrfelületeken különféle bőrelváltozások jönnek létre pl. fokozott, egyenetlen pigmentáció, a bőr átmeneti megvastagodása
• Az erős UV sugárzás káros szabad gyököket szabadít fel a bőrben, és ez az immunrendszerben is változást okoz
• Az UV sugárzás gyorsítja a bőr öregedését, illetve ráncosodást okoz, sejtkárosító hatása révén növeli a bőrrák kialakulásának esélyét
• Hozzájárulhat bizonyos bőrbetegségek megjelenéséhez vagy állapotuk romlásához is.

Tavasszal és nyáron érdemes követni az UV indexet, amely a bőrre ható UV-dózis fizikai mennyiségét mutatja meg, Magyarországon egy 0-10-ig terjedő skálán. Minél magasabb az értéke, annál nagyobb a valószínűsége, hogy – hatékony védelem nélkül – az UV sugárzás károsodást vált ki a bőrben vagy szemben. Magas értékek esetén mindenképpen kerülni kell a közvetlen napfényt.

Fényvédelem egy éves kor alatt

A fényvédelem fontossága gyerekekre fokozottan érvényes, hiszen a vékonyabb bőrük és fejletlen védekezőképességük miatt ők még érzékenyebbek a napfény káros hatásaival szemben.
Egy éves kor alatt a bőr, haj és szem kevés melanint (festékanyagot) tartalmaz, ami a későbbiekben bizonyos szintű védelmet nyújt az UV sugárzás ellen. Emiatt a csecsemők bőre különösen érzékeny a napsugárzás káros hatásaira. 6 hónap alatt mindenképpen kerülni kell a napot és a kémiai fényvédők használatát is. Ilyenkor a vékonyabb bőr miatt fokozott a bőrre kerülő anyagok felszívódása, azonban a szervezetbe kerülő kozmetikumok, gyógyszerek lebontó képessége még fejletlen.

Hogyan védjük gyermekünk bőrét?

Megfelelő öltözettel
Ha szabadban vagyunk, mindig adjunk a babára jól szellőző, természetes anyagból készült, világos ruhát, sapkát.

Megfelelő árnyékolással
Homokozáshoz, pancsoláshoz állítsunk fel mindig napernyőt, ami védi a kisgyermeket a közvetlen napsugárzástól. Az autóban se feledkezzünk el a megfelelő árnyékolásról! Fényvédő napellenzőkkel óvjuk a babát a gépjárműben és a babakocsiban is.

Fizikai fényvédőkkel
Mivel a kémiai fényvédelem ebben a korban nem túl szerencsés, alkalmazzunk fizikai fényvédőt tartalmazó, természetes összetételű naptejeket! Ma már több magyar gyártótól is kapható olyan naptej, amely nem kémiai, hanem fizikai fényvédelmet biztosít. Ez azt jelenti, hogy a krém pl. nagy részecskeméretű titán-dioxidot vagy cink-oxidot tartalmaz, ami prizmaként veri vissza a napsugarakat, de nem szívódik be a bőrbe, hanem annak felületén marad és úgy működik, mint egy napernyő.

Alapszabályok betartásával
Alapszabály, hogy a levegőzést, a játszóterezést és a sétát nem a legmelegebb órákra időzítjük – 10-15 óra között-, amikor az UV sugárzás a legerősebb, hanem reggelre vagy késő délutánra, amikor a hőmérséklet is sokkal kellemesebb. Ilyenkor érdemes egy-két órára szabadon hagyni a baba bőrét, szellőztetni és nem bekenni semmivel, hogy a napfény hatására beindulhasson a D-vitamin termelődés.

Egyéves kor után

Tulajdonképpen ugyanazok a szabályok érvényesek egyéves kor után is, mint előtte, annyi különbséggel, hogy ebben az életkorban már biztonsággal alkalmazhatóak a fényvédő krémek, sprayk. Válasszunk olyan fényvédőt, ami vízálló, minimum SPF 30-as faktorral rendelkezik, valamint UVA és UVB ellen is véd. A fényvédőt már 20-30 perccel azelőtt alkalmazni kell, hogy nap éri a gyermeket, ugyanis ennyi idő szükséges a megfelelő hatás kialakulásához. Ha azonban víz éri vagy fokozottan izzad, újra be kell kenni.
Ebben az életkorban is érdemes a kémiai és fizikai közül inkább a fizikai fényvédőt használni, mert ezek a bőrön védőréteget képezve verik vissza a káros sugarakat és nem szívódnak fel a bőrbe, nem okoznak irritációt.

A bőr nem felejt, ezért szülőként fokozottan felelősek vagyunk gyermekünk egészségéért, bőre szépségéért. Minél többször leég a kicsi, a bőr annál többet veszít természetes védekezőképességéből, annál nagyobb lesz a valószínűsége, hogy anyajegyek, pigmentfoltok alakulnak ki később rajta. A bőrre fokozottan igaz, hogy a legfontosabb a megelőzés!

 

Jean Orsolya - 2018 április 09.
 

 

Ismét egy újabb (és egyre gyakoribb) koronavírus tünet!

Immár két éve, hogy a mindennapjaink részévé váltak a Covid-19-ről és annak mutációiról szóló hírek. Míg az alapvírus tüneteit már kívülről fújjuk, addig az azóta megjelent új variánsok kapcsán folyamatosan jelennek meg új tünetek, melyek egyébként is igen változatosak lehetnek. Most ismét bővült a lista.

Tanítsuk a stresszkezelést a gyerekeknek, hogy ne váljon belőlük ideges, kiégett felnőtt!

A stressz sajnos ma már a gyermekek körében sem ismeretlen jelenség, egyre több feladat és érzelmi, fizikai teher hárul már a legkisebbekre is. Vajon normálisnak tekinthető-e ez a tendencia és milyen módszerekkel segíthetjük gyermekeinket?

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18