FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Ezek a hiperaktivitás, ADHD és figyelemzavar jelei!

Egészség - Mi a különbség a magatartásprobléma, magatartászavar és a viselkedészavar között? Melyik csoportba tartozik a hiperaktivitás, figyelemzavar és az ADHD és melyek a jelei? Tisztázzuk!

 A magatartásproblémák

Manapság egyre többször hangzik el az a panasz a gyerekekkel kapcsolatban, hogy „magatartásproblémás”. Az, hogy ki mit ért ez alatt, igen változó, a felnőttek által említett tünetek nagyon széles skálán mozognak. Rendszerint közös a magatartásproblémákban, hogy olyan cselekvés- vagy viselkedésformák, amelyek a felnőttet zavarják, számára nem elfogadhatók vagy nem tudják kezelni azt. Ettől azonban még nem biztos, hogy problémáról van szó. Amit nagyon fontos lenne tisztázni ilyenkor, hogy mi az, ami életkori sajátosság és a normál fejlődés kereteibe belefér, és mi az, ami már problémát jelez.

Nagyon sok szülő magatartásproblémának diagnosztizálja a dackorszak velejáróit: a hisztit, akaratosságot, ellenállást, vagy kamaszkorban a szemtelenséget, lázadozást, a szülői véleménnyel való szembefordulást - holott ezek az adott életkor fejlődési feladatainak a megoldását szolgálják.
A valódi magatartásproblémák közé azok a cselekedetek és viselkedési formák tartoznak, amelyek a társadalmi és együttélési szabályokat folyamatosan áthágják, amivel a gyerek rendszeresen és akarattal fájdalmat okoz másoknak, és ami az életkori sajátosságokon kívül esik.

Nem tartozik ide tehát az, amikor a gyerekek harcosat játszanak az oviban és meglökik egymást, vagy amikor a nagyobb fiúk egymással versengve véletlenül okoznak sérülést a másiknak. De amikor azt látjuk, hogy egy gyerek egyedüli megoldási eszköze a konfliktusok vagy bármilyen helyzet kezelésére az agresszió, az már problémát jelent.

A magatartásproblémát nagyon különböző okok válthatják ki, de ami mégis elmondható ennek a hátteréről, hogy az alábbiak közül egy vagy több tényező szinte mindig jelen van a családban: diszharmónia, folyamatos feszültségek - amire a gyerek maga sem lát konstruktív megoldási mintákat -, elhanyagolás, bántalmazás (verbális és/vagy fizikai). A magatartásproblémák mögött mindig ott vannak az önértékelési problémák, a frusztráció, a szorongás, a magány, az érzelmi elhanyagolás, az el nem fogadottság érzése.

A magatartási zavarok

A magatartási zavar különböző fokozatú lehet, ennek megfelelően megkülönböztetünk enyhe, közepes és erős zavart. A szakemberek négy kategóriára osztják a tüneteket:

1, Agresszív viselkedés
Agresszív viselkedésen folyamatos fenyegetést, tényleges bántalmazást, verekedést, mások megalázását értjük.

2, Romboló magatartás
Mások tulajdonának kényszeres rongálása, gyújtogatás és vandalizmus.

3, Lopás
Rendszeres hazudozás, áruházi lopás, súlyosabb esetekben autófeltörés és betöréses lopás.

4, Szabályok felrúgása
Szembeszállás az általános közösségi normákkal, helytelen viselkedés, lógás az iskolából, csínytevések vagy szexuális aktivitás igen fiatal korban.

Ezek a gyerekek képtelenek felfogni, hogy amit tesznek, azzal megbántják a körülöttük lévőket, fájdalmat és szenvedést okoznak áldozataiknak, úgy, hogy közben nem éreznek bűntudatot, nem tanúsítanak megbánást tetteik iránt.

A magatartászavarok hátterében összetett és speciális tényezők állhatnak: biológiai (genetikai), környezeti és társadalmi okok együttes kombinációja idézi elő a problémát.

  • Biológiai okok: Némely tanulmány szerint az agy bizonyos területeit érintő sérülések vagy más káros behatások, rendellenességek vezethetnek a betegség kialakulásához.
  • Genetikai háttér: Az ilyen betegséggel élő személyek családjában gyakoriak a mentális zavarral rendelkező emberek (hangulati ingadozás, szorongás, pánikbetegség, személyiség zavar, függőség). Ebből az következik, hogy a magatartási zavar kialakulásának kockázata örökletes is lehet.
  • Környezeti faktorok: Széthullott családi élet, gyerekkori bántalmazás, trauma, függőség a családban (drog, alkohol), rossz szülői magatartás és neveltetés. Ezek mind előidézhetik, hozzájárulhatnak a betegséghez.
  • Társadalmi tényezők: Alacsony társadalmi megítélés, kiközösítés és elutasítás. Ezek könnyen szerepet játszhatnak a magatartási zavar létrejöttében.

Érdekes módon a probléma gyakoribb a fiúk esetében, mint a lányoknál és leginkább a gyermekkor végén, a kamaszkor kezdetén jelenik meg.

A kezelési módszer megválasztásánál a szakemberek számításba veszik a gyerek életkorát, a tünetek súlyosságát, a gyerek együttműködési hajlandóságát, türelmét. A lehetséges módok közül a pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés a leggyakoribb.

Viselkedészavar - A figyelemhiányos hiperaktivitás

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD, azaz attention deficit hyperactivity disorder) a gyermekeket és a felnőtteket is érinti. Ez egy viselkedészavar, melynek tünetei általában hétéves kor előtt jelentkeznek. Az ADHD okai nem ismertek, vannak azonban olyan tényezők, amelyek elősegíthetik a kialakulását, például a genetika, a táplálkozás, illetve a szociális és fizikai környezet. A figyelemzavarra való hajlam örökölhető; az esetek hetvenöt százalékában az egyik felmenő is küzdött ezzel a magatartászavarral. Az anya terhesség alatti alkoholfogyasztása ugyancsak okozhat az ADHD-hoz hasonló tüneteket, a dohányzás pedig szintén ilyen hatással lehet a magzatra.

Három altípusa van, az egyik, amikor a gyerek (vagy ritkábban a felnőtt) elsősorban figyelemhiányos, a második, ha hiperaktív, illetve létezik a kettő kombinációja is. A magatartászavar elsősorban az iskoláskorú gyermekeket érinti, a tünetei pedig a nyugtalanság, az impulzív viselkedés, a figyelemhiány, amelyek következményeképp a gyerek nem tud rendesen tanulni, így eredményei elmaradnak az elvárttól. Náluk nagyon gyakori a diszlexia és a diszgráfia.

A figyelemhiányos gyerekek nem tudnak odafigyelni az iskolában, illetve bomlasztó viselkedés jellemzi őket. Nehéz lekötni a figyelmüket, képtelenek kellő ideig egy bizonyos dologra koncentrálni, és impulzívan viselkednek. Gyakran tanulási nehézségeik is vannak. Azonban nehéz felállítani a diagnózist, hiszen nem egyértelmű a határ a „normális mértékű” szétszórtság és az figyelemhiányos zavar között. A diagnózis felállításához a tüneteknek legalább két különböző típusú helyzetben jelentkezniük kell hat hónap alatt, illetve súlyosabbnak kell lenniük, mint más, hasonló korú gyerekek esetében.

Az ADHD fő tünetei:

  1. A figyelemhiány
    A figyelemhiányos gyermek figyelme könnyen elkalandozik; elkezd egy tevékenységet, de rövidesen belekap egy másikba. Elfelejt dolgokat, nem tud egy feladatra koncentrálni. Pár perc után megunja az adott tevékenységet, kivéve, ha valami igazán szórakoztatót csinál. Nehezen tudja megszervezni a feladatait, befejezni őket, vagy megtanulni valami újat. A házi feladatát gyakran nem csinálja meg, és folyton elveszít vagy otthon hagy valamit, például a tollát vagy a füzetét. Nem figyel, amikor beszélnek hozzá, gyakran álmodozik, könnyen összezavarodik, és lassan mozog. Nehezen dolgozza fel az új információkat, és szintén nehezen tudja követni az utasításokat.
  2. A hiperaktivitás
    A hiperaktív gyerek nehezen ül meg egy helyben, folyton izeg-mozog és beszél; mindent megfog és mindennel játszik, ami a keze ügyébe kerül. Nehezen tudja csendben elvégezni a feladatait, türelmetlen, nem tudja kivárni a sorát. Akaratlanul is oda nem illő megjegyzések törnek elő belőle, és úgy viselkedik, hogy közben nem számol a következményekkel. Ezeket a tüneteket sokan produkálják, de nem feltétlenül olyan mértékben, hogy az akadályozná őket mindennapi tevékenységükben. Ennek híján pedig nem beszélhetünk magatartászavarról. Az ADHD-s gyerekeknek és felnőtteknek általában nehezükre esik szociális kapcsolatokat kialakítani és fenntartani; ötven százalékuk tapasztal rendszeresen visszautasítást társaitól – szemben a viselkedészavarral nem rendelkezők tíz-tizenöt százalékával. Az ADHD-s gyerekek kézírása gyakran csúnya és összecsapott.
  3. Más jellemző tünetek
    A figyelemzavar és a hiperaktivitás általában nem elszigetelten jelenik meg az ADHD-s betegeknél; más tüneteket is tapasztalhatunk, amelyeket szintén kezelni kell. Ilyen az antiszociális, deviáns viselkedés, dühroham, az agresszió, a hazudozás vagy a lopás. Az ADHD-s gyerekekre gyakran jellemző a hangulatingadozás.
Jean Orsolya - 2019 január 31.
 

 

A gyermekkori depresszió 7 figyelmeztető jele

Depresszió gyermekkorban? Bizony lehetséges! Íme a figyelmeztető jelek és a depressziót előidéző lehetséges kiváltó okok!

A kisgyermekkori székletvisszatartás lehetséges okai

Miért tartja vissza a székletét és mitől lehet székrekedése gyermekünknek?

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18