FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Ezek az okok vezethetnek vesekő kialakulásához gyermekkorban!

Egészség - Egyre több gyereknél alakul ki vesekő, amit sokáig felnőttbetegségnek tartottak. Sorra vettük az okokat, amelyek megnövelik a vesekő kialakulásának kockázatát.

Vesekő kockázatát növelő okok

1, Túlzott sófogyasztás

A gyerekeknél a vesekő az esetek többségében kalcium alapú, mivel a sok só a kalcium felhalmozódását idézi elő a szervezetben. 3 éves korig kerüljük az ételek sózását, és utána is csak minimálisan sózzunk, a kicsik ízlelőbimbói sokkal kifinomultabbak és mivel még nincsenek „elrontva”, a felnőttek számára kevésbé intenzív ízek is tökéletesek számukra.

2, „Műanyag” ételek

A sós chips, a hamburger és a sült krumpli már magas sótartalma miatt sem túl egészséges, de ha hozzávesszük azt is, hogy többségük nem jó minőségű alapanyagokból, rengeteg állományjavító, ízfokozó és tartósítószer hozzáadásával készült, akkor érthető, hogy miért nem javasolt gyakori fogyasztásuk.

3, Túlzott állati eredetű fehérjebevitel

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja a minden tápanyagcsoportot tartalmazó, vegyes étrend. A rostban és ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag zöldségek és gyümölcsök mellett fontos a megfelelő – lassú felszívódású - szénhidrát fogyasztás és fehérjebevitel is. Ez utóbbit fedezhetjük tejtermékekkel és főként baromfi, hal rendszeres étrendbe iktatásával. Az állati fehérjéket illetően azonban ne essünk túlzásba, mert az nagyon leterheli az emésztőrendszert, a vesét, májat, főként, ha kisgyerekekről van szó, ráadásul hosszú távon elősegíti a vesekő kialakulását is.

3, Kevés folyadék

A mai gyerekek sokkal kevesebbet isznak, ráadásul a folyadékbevitelük jelentős részét víz helyett különböző cukros, szénsavas üdítőitalok és a foszforsavat tartalmazó kóla teszik ki. A megfelelő mennyiségű víz fogyasztása nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működésének fenntartásában és nem mellesleg segít megelőzni a vesekő kialakulását.

4, Vizelet tartogatása

A nem rendszeres vizeletürítés – a tartogatás –, a vizelet pangása miatt elősegítheti a különféle húgyúti fertőzések és a vesekövek kialakulását. A kevés folyadékfogyasztás miatt sűrű, kis mennyiségű, koncentrált vizelet képződik, mely könnyen túltelítetté válhat, és ekkor megindul a kikristályosodás, vagyis a kőképződés.

5, Mozgásszegény életmód

A rendszeres mozgás az egész szervezet egészséges működését segíti, javítja a szövetek, szervek oxigénellátását, keringését, a méreganyagok kiürítését. Ne engedjük, hogy gyermekeink egész nap a számítógép vagy a televízió előtt üljenek, menjünk velük kirándulni, biciklizni, túrázzunk, vagy focizzunk kint a szabadban!

Melyek a vesekő jelei?

A vesekövek a vizeletben oldott anyagokból keletkeznek. Részben anyagcseretermékek, egy részük pedig a táplálékok természetes alkotórésze. A kövek mérete igen változó, a homokszemnagyságtól akár az egész vesemedencét kitöltő méretűek is lehetnek. A vesekő jelei lehetnek az émelygés, hányás, a vesére nehezedő nyomásérzet, erős fájdalom, attól függően, milyen nagy a kő, és milyen régóta van szervezetben.

Hogyan előzhetjük meg a vesekövet?

A megelőzés alapja a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása, illetve a túlsózott, félkész ételek kerülése.  Az ajánlott napi vízmennyiség  függ a gyermek életkorától, például egy átlagos 10 éves számára ez legalább 4 pohár, s ehhez jön hozzá minden, amit ezen kívül iszik.
Azt, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot iszik-e gyermekünk, a vizelet színén, állagán is ellenőrizhetjük: az a legjobb, ha a vizelet szinte teljesen átlátszó. Minél sűrűbb és sötétebb sárga, annál nagyobb a valószínűsége, hogy nem iszik eleget.

A frissen facsart limonádé és a citrusfélék - citráttartalmuknak köszönhetően- segítenek a megelőzésben, érdemes minden nap egy pohárral adni gyermekünknek.

A cikker dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

 

Jean Orsolya - 2018 szeptember 17.
 

 

Olyan lesz a majomhimlő mint a covid? Kell-e félnünk tőle?

Azután, hogy a majomhimlő megjelent Európában, és napi szinten észlelnek új eseteket Spanyolországban és Nagy-Britanniában nemrég egy gyermek intenzív osztályra került a fertőzés miatt. – írta a Mirror.- A vírus általában enyhe, de ritka esetben súlyosabb kimenetele is lehet, a portál szerint ez gyermekeknél és az arra érzékenyebbeknél fordulhat elő.

Miért horkolnak a babák?

A horkolásnak a különböző életkorokban eltérő okai lehetnek: van, ami teljesen ártalmatlan, ám olyan is lehet, ami komoly problémát jelent a baba egészségére nézve.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18