FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Ezekkel a játékokkal fejleszthető a gyerekek kézügyessége

Egészség - Az élet számos területén, mindennapi tevékenységeink elvégzéséhez, de az iskolai előmenetelhez is szükségünk van a finommotoros képességekre. Megmutatjuk, milyen játékos feladatokkal és egyszerű eszközökkel fejleszthetők!

Hogyan fejlődnek a finommotoros képességek? Milyen tevékenységgel fejleszthető a kézügyesség?

A finommotoros képességei tulajdonképpen a mindennapos tevékenység és a játék során fejlődnek, olyan feladatok során, amelyek közben a gyermek gyakorolja a kezeivel a fogást, a tartást, a nyomást, vagy a csippentést/csippentő fogást. Ahogy a kisgyerek növekszik, a finommotorikája folyamatosan javul, egyre fejlettebbek lesznek ezek a képességei. Babakorban még szinte észrevétlenül fejlődik a kézügyesség, később viszont tudatosan is fejleszthetjük – ehhez csupán arra van szükség, hogy a kezeit igénybe vevő játékokat játsszon.

KÉZMŰVESKEDÉS, RAJZOLÁS

  • Festés az ujjakkal. Az ujjakkal való festés remek taktilis játék, ami segítheti a finommotoros képességek fejlődését is.
  • Rajzolás, színezés zsírkrétával. Ha a gyermek szeret rajzolni, a zsírkrétával való színezés, rajzolás is segítheti a kézügyessége erősítését. Léteznek úgynevezett kavicskréták, amiket könnyen megragad a kisgyerek, akár ezzel is lehet próbálkozni.
  • Aszfaltkréta. Az aszfaltkréta remek módja annak, hogy a gyermek rajzoló és rajzeszközt tartó képességei fejlődjenek, miközben a szabadban játszik, mozog.
  • Gyurmázás. A gyurma is remek játék a kézügyesség fejlesztéséhez, mert a finommotoros képességek széles skáláját lehet vele gyakorolni, többek között a csippentést, a gurítást, az összelapítást, az összetapasztást, a kisebb darabokból egy halom létrehozását, stb.

ÉPÍTŐJÁTÉKOK, KIRAKÓS JÁTÉKOK

  • Építőkockák. A finommotoros képességek már korán is fejleszthetők az építőkockákkal, amelyekkel a baba is tud játszani. Ahogy a gyermek idősebb lesz, megtanulja egyre magasabbra építeni a tornyokat, ahogy megtanulja, hogy tartsa stabilan a kockákat, és helyezze egymásra az egyes elemeket. Hasonlóan hasznos játék az építőkarikás piramis, vagy a poharas toronyépítő.
  • Formakirakók, formabedobós játékok. A különböző formakirakós játékokkal már a kisebbek is tudnak játszani, a puzzle játékokat megelőzően. Ezeknél különböző formákat kell a körvonalakhoz illeszteni. Hasonlóan jó játékok a formabedobók is, amelyeknél szintén a körvonal, a forma alapján kell megtalálni a passzoló elemet.
  • Puzzle. A puzzle játékokkal jól erősíthető a kéz, az ujjak, és a kézügyesség, a kirakós darabkáinak felcsippentésével és helyére illesztésével. Számos különböző anyagból készülnek puzzle, a néhány nagyobb darabos, szivacsos verziótól kezdve, az apróbb, akár több száz darabosokig.

EGYÉB KÉZÜGYESSÉGET FEJLESZTŐ TEVÉKENYSÉGEK

  • Játék a papírokkal. A papírok fecnikké tépkedése, később ollóval felvágása, az egyes darabok összeragasztgatása, a nagyobb gyerekeknél az origamizás mind erősítik a kéz izmait.
  • Játszófal, játszóasztal. A különböző gombokkal, kapcsolókkal, fogantyúkkal, stb. ellátott játszófalak vagy játszóasztalok is használhatók kisebbeknél és nagyobbaknál is.
  • Közös “főzés”. A nagyobb gyerekek be tudnak segíteni a főzési előkészületekben, az ételek kevergetésében, a hozzávalók összekavarásában, és az asztal megterítésében is segíthetnek. A gyurmázáshoz hasonlóan a kekszsütés is remekül fejleszti a kézügyességet, hiszen a tésztából is készíthet különböző alakzatokat a gyermek, használhatja a sütikiszúrókat, dekorálhatja magvakkal, cukorkákkal, cukormázzal a kekszeket.
  • Társasjátékok. Remek családi kikapcsolódás a nagyobbakkal a társasjátékozás is, és a kézügyességet is fejleszti a dobókocka és a bábuk csippentése, áthelyezése a játéktáblán.
  • Játékok a háztartásban fellelhető eszközökkel. Otthon is készíthetünk kézügyességet fejlesztő játékokat, egyszerű eszközökkel. Ilyen lehet a befőttesüveg, amire színes befőttes gumikat kell feltennie a gyereknek, egy több ponton kilyukasztott papírtányér, amibe szalagokat fűzhet a gyermek, vagy ha kisebb tárgyakat teszünk egy edénybe, amiket egy konyhai csipesszel kell eltávolítani a gyermeknek. Rajzolhatunk saját formakirakót is, ha különböző alakú tárgyakat körberajzolunk egy kartonpapírra.

Forrás: childdevelopment.com.au, verywellfamily.com, healthline.com; gyerekszoba.hu; Fotó: Pixabay

 

 

 

Gyerekmosoly - 2023 március 28.
 

 

Mit érdemes megtanítani még iskolakezdés előtt egy elsősnek és mi az, amivel inkább ne stresszeljük őt?

Már csak pár hét és ismét kezdődik az iskola. Ez minden gyerek számára izgalmas időszak, főleg, ha idén kezdik az első osztályt. Lássuk, hogy milyen tudás hasznos iskolakezdés előtt, amire érdemes megtanítani!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18