FEL!

 Kedves Betegeink!

2020. március 30-tól elindítjuk online video konzultációs szolgáltatásunkat! Kérjük, hogy esetleges igényüket jelezzék az info@gyerekmosoly.hu címen.
Kollégáink az alábbi időpontokban állnak rendelkezésükre előre egyeztetett módon:
Dr. Benedek Pálma: kedd és csütörtök 9-11
Dr. Gács Éva: csütörtök 17-19
Dr. Fadgyas Balázs: szerda 17-19

Kérünk mindenkit, hogy maradjanak otthon, segítsék munkánkat!
Vigyázzunk egymásra!
Tisztelettel:
Dr. Benedek Pálma

1195 Budapest, Hofherr Albert utca 11/A

Útvonal

Ezen múlhat gyermekünk élete vészhelyzetben!

Egészség - Mit tegyünk, ha gyermekünknek leáll a légzése vagy fulladozik - Az újraélesztés gyakorlati lépései

Szerencsére nem túl gyakori, és ne is kelljen megtapasztalnunk, hogy valamelyik szerettünk újraélesztésre szorul, ám ha mégis ilyen helyzetbe kerülünk, akkor rajtunk múlhatnak a túlélési esélyei.
Sok tanulmányból ismert, hogy különösen csecsemő- és gyermekkorban a légzés- és keringésmegállás kimenetele, azaz hogy a gyermek szövődmények nélkül túlél-e, javarészt azon múlik, hogy a közelben van-e olyan személy, aki tudja, hogy mit kell ilyen esetben tenni.

Ha ugyanis nem kezdik meg a gyermek újraélesztését, akkor a kiérkező mentő által nyújtott ellátás már csak minimálisan tudja növelni a gyermek túlélési esélyeit. Tehát nekünk, laikusoknak kell elkezdeni az újraélesztést, és nem szabad tétlenül várnunk, amíg kiér a mentő. Ezért szó szerint létfontosságú, hogy minden szülő tudja, hogy mi az a néhány dolog, amit egy gyermek légzéskimaradása esetén tenni kell.

Légzésleállás esetén az alábbiakat kell tennünk:

 • Ha látjuk, hogy a gyermek légzése akadályozott, első teendőnk, hogy ellenőrizzük, magánál van-e, ha nincs, akkor ébreszthető-e. Ha nem reagál az ébresztésre, azonnal hívjunk orvosi segítséget (mentőt).
 • Amíg a mentősök megérkeznek, ellenőrizzük, hogy átjárható-e a légút. Ha a légutak elzáródtak, meg kell nyitni azokat az alábbi módszerrel: a gyermek fejét hanyatt fekve, a homlokára tett kezemmel kissé hátrahajtom, az állát előreemelem a mutatóujjammal. Így a levegő jól tud áramolni az orrjáratokon, és a nyelv nem esik hátra, hogy elzárja a légáramlás útját.
 • Ezt követően nagyjából 10 másodpercig ellenőrizzük, hogy a gyermek vesz-e levegőt. Ezt úgy tudom megállapítani, hogy közel hajolok hozzá és figyelem, emelkedik és süllyed-e a mellkasa, hallom-e a szuszogását, érzem-e, hogy áramlik a levegő a száján és orrán. Ha lélegzik, oldalra fordítom, majd folyamatosan figyelem a légzését, reakcióit.
 • Ha nem lélegzik, akkor ötször befúvásos lélegeztetést alkalmazok, melynek technikája a következő: Csecsemőknél mind az orrot, mind a szájat közrefogom saját számmal, nagyobb gyermekeknél az orrot befogva a számat a gyermek szájára illesztve fújom be a levegőt. A gyermek feje eközben kissé hátrahajtott fejjel, a mutatóujjal megemelt állal nyugszik.
 • Ha az öt befúvásra a gyermek nem reagál, akkor valószínűleg a keringése leállt, vagy le fog állni, ezért el kell kezdeni a mellkasi kompressziókat (nyomásokat). A kisbabáknál a szegycsontot két ujjal erősen lenyomom, kb. a mellkas átmérőjének egyharmadáig (kb. 4 cm mélyen), percenként 100-120-as gyakorisággal. Nagyobb gyermekeknél az egyik tenyerem tövét helyezem a gyermek szegycsontjára, és nyújtott karral nyomom le a szegycsontot és a mellkast.
 • A mellkasi kompressziókat és a levegő befúvásokat váltogatva kell alkalmazni: 30 mellkasi nyomás után végzek két befúvást. A mellkasi nyomások száma kb. 100-120/perc.
 • Az újraélesztést addig kell végezni, amíg a gyermek magához nem tér (ki nem nyitja a szemét vagy elkezd sírni) vagy amíg meg nem érkezik a hivatásos segítség.

Ha a gyermeknél légúti idegentest okozta fulladás gyanúja áll fent, az alábbiakat kell tennünk:

 • Ha a gyermek lélegzik és eszméleténél van, megnyugtatjuk. Ha a gyermek eszméleténél van, de nem tud köhögni, csak erőlködik, a levegő a légutakban nem tud mozogni, akkor háti csapásokkal meg kell próbálnunk eltávolítani a garatból, gégéből, légcsőből az elzáródást okozó tárgyat. Ennek technikája csecsemőknél az, hogy a combunkra fektetjük őket, hasra, úgy, hogy fejük lefelé lógjon, és ötször háti csapást alkalmazunk a lapockák közé.
 • Ha ez nem segít, akkor a gyermeket hátra fordítjuk, és a mellkaskompressziónál leírtaknak megfelelően, csak gyorsabb mozdulattal öt mellkasi lökést alkalmazunk. Idősebb gyermeknél a háti csapást ültetve is elvégezhetjük, vagy a gyermeket keresztbe fektethetjük az ölünkben.
 • Ha ez hatástalan, akkor hasi lökést kell alkalmaznunk. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy a gyermeket hátulról átkarolva kezeinket a hasán összekulcsoljuk, és öt alkalommal magunk felé és kissé felfelé hirtelen megrántjuk összekulcsolt kezeinket. Ezekkel a manőverekkel van esély arra, hogy a gyermekből az idegentest eltávozik.
 • Ha a gyermek eszméletlenné válik, akkor az újraélesztésnél leírt lépéseket tesszük meg.

Számos kutatás igazolta azt, hogy a rosszul végzett újraélesztés is sokkal többet ér, mint ha nem csinálunk semmit. Akár csak a befúvásokat, csak a mellkaskompressziókat alkalmazzuk, már növekszik ez esély arra, hogy a gyermek újraéled, és tartósan túléli ezt az állapotot. Mindenkinek érdemes lenne részt venni egy újraélesztési tanfolyamon, hiszen számtalan élet lenne megmenthető, ha mindenki tudná, hogy vészhelyzet esetén mi a teendő.

 

Jean Orsolya - 2019 február 28.
 

 

Így rakjuk össze a házi patikát!

Minden családban jó, ha van egy doboz, amelyben váratlanul jelentkező bajok ellátására és gyakori panaszok, betegségek gyors orvoslására tartunk gyógyszereket. Milyen esetekre érdemes felkészülni, mi legyen a házi patikában?

Kell-e vitaminpótlás áprilisban?

Ezeket együk, igyuk, hogy visszatérjen tavasszal az energiánk és ne betegedjünk meg!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1195 Budapest, Hofherr Albert u. 11/a

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 8-12; 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18