FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Ezért érdemes újévi fogadalmat tenni kicsinek és nagyoknak!

Érdekességek - A fogadalmak fontossága és 6+1 tanács, hogy sikeresen be is tudjuk tartani azokat

6 tipp a fogadalmaink betartásához

1, Tűzzünk elérhető célokat magunk elé!

A legtöbben azért buknak el az újévi fogadalmak betartásában, mert irreális elvárásokat támasztanak magukkal szemben. Ugyanúgy működik ez, mint a fogyókúra. Ne akarjunk egy hét alatt tíz kilót fogyni! Ha valós eredményeket akarunk, apró, betartható lépésekben gondolkozzunk! A nagy változások mindig kicsiben kezdődnek!

2, A végcélunkhoz rendeljünk időkorlátot!

Gondoljuk végig, hogy mennyi idő alatt és milyen lépésekben teljesíthető a kívánságunk. Sokat segít, ha mérhetővé tesszük céljaink: ha azt fogadtuk meg, hogy többet mozgunk, akkor éves tervet készítsünk, havi, de még jobb heti lebontásban és fokozatosan emeljük az edzésre fordított idő mennyiségét! Akár sportról, akár diétáról van szó, érdemes szakember tanácsát kikérni, aki segít mérhető célokat felállítani és ésszerűen szakaszolni az odáig vezető utat.

3, Dolgozzunk ki stratégiát!

Nem árt, ha tisztában vagyunk vele, milyen nehézségek jöhetnek közbe és milyen eszközök állnak rendelkezésünkre céljaink eléréséhez. A marketing szakemberek egyik kedvelt modellje a SWOT analízis, melyet mi is alkalmazhatunk, hogy jobban átlássuk a megvalósítás folyamatát. Tervünk gyenge pontjait, erősségét, a kivitelezést nehezítő körülményeket és a lehetőségeket kell számba vennünk és azt táblázatos formába önteni. A neten ehhez rengeteg segítséget kaphatunk.

4, Társuljunk!

Nagy segítség, ha van társunk a próbálkozásban, akivel motiválhatjuk egymást. Általában a nagyobb változások előtt beköszönt egy hullámvölgy, ami feladásra csábíthat. Ha akkor folytatásra inspiráljuk egymást, sokkal könnyebb lesz a következő akadály leküzdése. A támogató családtagok és barátok nagyon sokat segíthetnek, mert akiket támogatók vesznek körül, sokkal gyorsabban érik el céljaikat, és boldogabbak is az életben.

5, Rajzoljuk magunkat a világtérképre!

A google egy friss fejlesztése az újévi fogadalmak világtérképe, melyre akár mi is bármikor rárajzolhatjuk saját kívánságainkat és erőt meríthetünk mások példájából, küzdelméből, melyet a megvalósulásukért vívnak. A közösség motiváló erejét, bíztató szavakat és sikertörténeteket nyerhetünk, ha csatlakozunk!

6, Írjuk le, amit el szeretnénk érni!

Minden tanácsadó azt javasolja, írjuk le, amit szeretnénk elérni (ezt a módszert már a gyerekeknél is érdemes bevezetni). Az írás nem csak abban segít, hogy tisztázzuk a gondolatainkat, hanem később emlékeztet a valós céljainkra, ha netán eltávolodnánk a kijelölt úttól. Az írásnak a spirituálisan gondolkodók szerint mágikus ereje is van, hiszen amit leírtunk, az testet ölt betűk formájában. Egy leírt fogadalmat sokkal nehezebb félbe hagyni, mint egy szóbeli ígéretet, amely már rég feledésbe merült.


+1 tanács: Amikor belekezdünk fogadalmunk megvalósításába, gondoljuk végig, mi miatt szeretnénk végigcsinálni, mit szeretnénk elérni, mit várunk tőle. Keressünk erős motivációt, amelyet minden gyengébb pillanatunkban elővehetsz!

Legyen játék a fogadalom!

Ki mondta, hogy az újévi fogadalom csak a felnőttek kiváltsága? Izgalmasabbá tehetjük családunk életét, ha versenyezni kezdünk, kinek sikerül leghamarabb elérni az áhított célt. Gyermekünk megfogadhatja, hogy ezentúl rendet tart a szobájában, segít a háztartási munkákban, rendesen eszik, minden étkezés előtt megmossa a kezét és még hosszan sorolhatnánk, mi mindenen lehet változtatni az újévi fogadalmak jegyében.

Készíthetünk egy nagy táblázatot is a családtagok nevével, kifüggeszthetjük az étkezőben és azon vezethetjük a sikerpontokat, vétkezések számát. Aki előbb eléri a száz sikerpontot, az valamilyen jutalmat, ajándékot kaphat, vagy a többiek teljesítik egy kívánságát. Így mindenki sokkal motiváltabb lesz és még a jókedv is garantált.

A szakértők szerint a 7-12 éves gyerekek már elég idősek ahhoz, hogy újévi fogadalmat tegyenek. Ők már megértik, mit jelent az ilyesfajta elkötelezettség, és a szülő segítségét is könnyen elfogadják ez ügyben. Közös fogadalmat tenni gyerekünkkel ugyanakkor izgalmas és mókás dolog, sőt a családi kötelékek erősítésére is alkalmas. A legjobb módszer, mint minden másban is, hogy magunk mutassunk példát. Ha a gyerek látja, hogy Anya és Apa fogadalmat tesznek, és azt tartják is, az rá is hatással lesz, és ő is valószínűbb, hogy megtartja a sajátját. A fogadalom lehet akármilyen kicsi, a gyerek értékelni fogja a bizalmunkat. Ami fontos ezekben a fogadalmakban, az a felelősségtudat.

Ha például a szülők nagyon elfoglaltak és kevés idő jut közös programokra, akkor nagyszerű fogadalom lehet például heti egyszeri közös program.

Ami szintén lényeges eleme az újévi fogadalmak sikeréhez vezető úton, az a pozitív hozzáállás. Ha optimistán állunk a kérdéshez, valószínűbb a siker, ezzel szemben ha számonkérő, okoskodó módon adjuk elő a mondanivalónkat, nem fogja érdekelni a gyerekeket a téma. Így hát érdemes azzal kezdeni, amiben jók voltak a múlt évben: rávilágítani, ha eleget gyakoroltak a zongorán, vagy ha jól tanultak, és erre alapozva kitalálni, mi legyen a fogadalom. Erről egyszerűen megkérdezhetjük a gyereket: Mi az, amit el szeretne érni. És figyeljünk a válaszra, segítsünk neki, de ne mondjuk el, mi mit szeretnénk. Vagy éppen mit nem.

Nem szabad ugyanis a gyerek helyett fogadalmat tenni. Amit nem ő akar, nem ő talál ki (egyedül vagy a segítségünkkel), azt akár el is felejthetjük – a be nem váltott fogadalmak pedig negatív hatásúak a gyerek fejlődésére. Ugyanígy ne hagyjuk, hogy két-három elképzelésnél többet akarjon megvalósítani. Akkor ugyanis szétszórt lesz, és túl nagy lesz rajta a nyomás, ennél fogva a dolog vége ugyanúgy a be nem váltott elképzelés lesz.

Végül, de nem utolsósorban: ne legyen túl általános cél a gyerek előtt. Akkor ugyanis, csakúgy, mint a felnőttek esetében, a gyerekek is hajlamosak átlépni az egészen. Ha odáig eljutunk, hogy „rendesebben tartom a szobámat”, igazán érdemes egy picivel konkrétabb ígéret felé segíteni gyermekünket. A „minden héten egyszer rendet rakok a szobámban”-féle ígéreteket, fogadalmakat sokkal könnyebb megtartani – és megtartatni.

 

Jean Orsolya - 2018 december 27.
 

 

Így fejleszthetjük gyermekünk EQ-ját!

Meghaladott nézet, hogy minden az IQ-n múlik! Az érzelmi intelligencia épp olyan fontos, ha boldogságról, emberi kapcsolatokról, beilleszkedésről és sikerekről van szó. Tippeket adunk, hogyan fejleszthetjük gyermekünk érzelmi intelligenciáját.

Így tegyen újévi fogadalmat a család!

Van egyáltalán jelentősége az újévi fogadalmaknak? Bizony van! És bizonyos fogadalmaknak komoly nevelő és személyiségfejlesztő hatása is van, és nem csak gyerekkorban!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18