FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Ezért nagyon fontos, hogy időben felismerjük az asztmát!

Egészség - Az asztma tünetei, első jelei és kezelése

Az asztma tünetei

Az asztma a légutak krónikus gyulladásos betegsége, amelynek tünetei időszakosan, bizonyos provokáló tényezők hatására jelentkeznek. Súlyosabb esetben fulladásos panaszokkal jár – asztmás roham -, ám enyhébb változatai többnyire rejtve maradnak, mert a tünetek nem különösebben súlyosak, nem specifikusak, és javarészt spontán múlnak el.

A betegségnek vannak azonban bizonyos előjelei, amelyek lehetnek egészen enyhék is, és sok esetben könnyen összetéveszthetők egy légúti fertőzés tüneteivel. Ezek a tünetek azonban megfelelő kezelés hiányában súlyosbodhatnak! Ha gyermekünknél az alábbi panaszok jelentkeznek, mielőbb forduljunk szakemberhez és vizsgáltassuk ki:

  • hosszú ideje fennálló köhögés, ami légúti betegségeknél fokozódik
  • éjszaka, alvás közben, hideg levegő hatására vagy fizikai terhelésnél – futkározás, ugrálás – jelentkező köhögés
  • zihálás, kilégzésnél hallható sípoló hang
  • testmozgás közben nehézlégzés jelentkezik, a gyerek kapkodva vesz levegőt, emiatt inkább kerüli a sportokat
  •  mellkasi szorító érzés, fáradékonyság

A tüdőgyógyászok tapasztalata szerint főként a fiatalok esetében gyakori, hogy nem szereznek tudomást a betegségükről, mert a jelentkező tüneteket valami másnak, például a vizsgaidőszak okozta stressznek, a kevés alvásnak vagy a dohányzásnak tulajdonítják. Előfordul, hogy könnyebben elfáradnak, köhögnek, alvásproblémáik vannak, nyomást éreznek a mellkasukban, elhúzódik a megfázásos megbetegedésük, tovább szenvednek a pollenektől, de nem is gondolják, hogy asztma is állhat a háttérben. Pedig ha idejében kiderül, hogy mi okozza a panaszokat, időszakos gyógyszeres kezeléssel az érintettek teljesen tünetmentessé válhatnak.

Kik a veszélyeztetettek?

Nagyobb az asztma kockázata az allergiás – akár légúti, bőr-, vagy ételallergiás – gyermekek körében, és azoknál, akiknél a családban előfordult asztma, vagy egyéb allergiás eredetű betegség. Kutatások szerint a betegség kialakulása összefügg az anya terhesség alatti dohányzásával is, de hajlamosabbak rá a túlsúlyos gyermekek és azok is, akik szennyezett levegőjű, forgalmas utak mellett élnek.

Miért fontos, hogy kezeljük az asztmát?

A nem kezelt asztma már rövid távon is problémát okoz, hiszen időről időre felbukkannak az egyéb okoknak tulajdonított kellemetlen tünetek. Nagyon gyakori, hogy a fiatalok a panaszok miatt csökkentik vagy akár ki is iktatják a mozgást az életükből. Emiatt azonban hosszabb távon még komolyabb következményekkel kell számolni, hiszen gyakoribbá, súlyosabbá válhatnak a tünetek, amelyek hatására a betegek egy része végképp leszokik a sportról, ami később egy sor egyéb problémát, például elhízást, szív- és érrendszeri betegséget is okozhat.

Hogyan kezelhető?

A kezelés, többek között, hörgőtágító spray vagy minimális szteroidot tartalmazó inhaláló lehet, amit minden esetben, alapos kivizsgálás után, szakorvos állít be.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

Jean Orsolya - 2018 szeptember 20.
 

 

Fülzsír: fontos szerepe van, de ha sok van, az akár betegséget is jelezhet!

A fülzsírnak fontos szerepe van a fülünk egészsége szempontjából, de esetenként betegséget is jelezhet. Mutatjuk, mely tünetek hívhatják fel rá a figyelmet, hogy szakemberhez kell fordulni.

Váltsunk életmódot! Így lehet sikeres hosszú távon is az elhatározásunk!

Új év, új célok: életmódváltás, több sport, tudatosabb táplálkozás, egészségmegőrzés. Az elhatározás az első lépés, ez után következnek a nagyobb kérdések: hogyan kezdjem el, hova forduljak, kinek higgyek? Szász Máté, a SYNLAB biológusa mondja el, mi lehet a sikeres életmódváltás kulcsa, miért érdemes például táplálkozási szakember segítségét kérni és miért nem érdemes csak az interneten olvasható tanácsokra hagyatkozni.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18