FEL!

 Kedves Betegeink!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

Kérem, hogy egy gyermekkel csak egy szülő érkezzen továbbra is!

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

Ezért nagyon fontos, hogy időben felismerjük az asztmát!

Egészség - Az asztma tünetei, első jelei és kezelése

Az asztma tünetei

Az asztma a légutak krónikus gyulladásos betegsége, amelynek tünetei időszakosan, bizonyos provokáló tényezők hatására jelentkeznek. Súlyosabb esetben fulladásos panaszokkal jár – asztmás roham -, ám enyhébb változatai többnyire rejtve maradnak, mert a tünetek nem különösebben súlyosak, nem specifikusak, és javarészt spontán múlnak el.

A betegségnek vannak azonban bizonyos előjelei, amelyek lehetnek egészen enyhék is, és sok esetben könnyen összetéveszthetők egy légúti fertőzés tüneteivel. Ezek a tünetek azonban megfelelő kezelés hiányában súlyosbodhatnak! Ha gyermekünknél az alábbi panaszok jelentkeznek, mielőbb forduljunk szakemberhez és vizsgáltassuk ki:

  • hosszú ideje fennálló köhögés, ami légúti betegségeknél fokozódik
  • éjszaka, alvás közben, hideg levegő hatására vagy fizikai terhelésnél – futkározás, ugrálás – jelentkező köhögés
  • zihálás, kilégzésnél hallható sípoló hang
  • testmozgás közben nehézlégzés jelentkezik, a gyerek kapkodva vesz levegőt, emiatt inkább kerüli a sportokat
  •  mellkasi szorító érzés, fáradékonyság

A tüdőgyógyászok tapasztalata szerint főként a fiatalok esetében gyakori, hogy nem szereznek tudomást a betegségükről, mert a jelentkező tüneteket valami másnak, például a vizsgaidőszak okozta stressznek, a kevés alvásnak vagy a dohányzásnak tulajdonítják. Előfordul, hogy könnyebben elfáradnak, köhögnek, alvásproblémáik vannak, nyomást éreznek a mellkasukban, elhúzódik a megfázásos megbetegedésük, tovább szenvednek a pollenektől, de nem is gondolják, hogy asztma is állhat a háttérben. Pedig ha idejében kiderül, hogy mi okozza a panaszokat, időszakos gyógyszeres kezeléssel az érintettek teljesen tünetmentessé válhatnak.

Kik a veszélyeztetettek?

Nagyobb az asztma kockázata az allergiás – akár légúti, bőr-, vagy ételallergiás – gyermekek körében, és azoknál, akiknél a családban előfordult asztma, vagy egyéb allergiás eredetű betegség. Kutatások szerint a betegség kialakulása összefügg az anya terhesség alatti dohányzásával is, de hajlamosabbak rá a túlsúlyos gyermekek és azok is, akik szennyezett levegőjű, forgalmas utak mellett élnek.

Miért fontos, hogy kezeljük az asztmát?

A nem kezelt asztma már rövid távon is problémát okoz, hiszen időről időre felbukkannak az egyéb okoknak tulajdonított kellemetlen tünetek. Nagyon gyakori, hogy a fiatalok a panaszok miatt csökkentik vagy akár ki is iktatják a mozgást az életükből. Emiatt azonban hosszabb távon még komolyabb következményekkel kell számolni, hiszen gyakoribbá, súlyosabbá válhatnak a tünetek, amelyek hatására a betegek egy része végképp leszokik a sportról, ami később egy sor egyéb problémát, például elhízást, szív- és érrendszeri betegséget is okozhat.

Hogyan kezelhető?

A kezelés, többek között, hörgőtágító spray vagy minimális szteroidot tartalmazó inhaláló lehet, amit minden esetben, alapos kivizsgálás után, szakorvos állít be.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

Jean Orsolya - 2018 szeptember 20.
 

 

Vitamin kisokos: ezeket a vitaminokat pótolja tavasszal!

Télen jelentősen lecsökken szervezetünkben a vitamin szint, amelynek egyik jele a tavaszi fáradtság. A jó idő beköszöntével fontos pótolni az elengedhetetlen vitaminokat és az ásványi anyagokat. Így van ez kora tavasszal is, amikor még kevesebb a napsütés. Számos vitamin létezik, amelyek nagyon fontos szerepet játszanak a testünkben lejátszódó folyamatok koordinálásában. Ők a rend őrei, csapatban együttműködve a leghatékonyabbak.

Nyári szupertáplálékok gyerekeknek és felnőtteknek

A legegészségesebb nyári gyümölcsök, melyekkel feltölthetjük szervezetünk vitaminraktárait és még finomak is.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Drágfy köz 1.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 8-12; 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18