FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Ezért ne engedje, hogy gyermeke kihagyja a reggelit!

Egészség - Ezért különösen veszélyes gyermekkorban a túlsúly! Ezekkel az egyszerű módszerekkel előzze meg az elhízást és annak egészségügyi kockázatait!

 

A gyermekek valamint a felnőttek körében végzett, táplálkozási szokásokra vonatkozó vizsgálatok eredményei szoros összefüggést mutatnak egymással, ami azt bizonyítja, hogy a korai életévek meghatározóak a felnőttkorban követett táplálkozási szokások kialakításában. A legújabb statisztikák szerint azonban egyre több az elhízott kisgyermek Magyarországon, ami azt jelenti, hogy minden negyedik óvodás- és kisiskolás korú érintett. A túlsúly már önmagában is veszélyes, hiszen terheli a szívet, az ízületeket, befolyásolja a hormon- és az immunrendszer működését, ráadásul olyan krónikus betegségek kockázati tényezője, mint a szív- és érrendszeri betegségek vagy a cukorbetegség.

Az elhízás okai

Az elhízás egyik legfőbb oka a helytelen táplálkozás. Gyermekeink számára mi vagyunk a követendő példa. Ha mi magunk is előnyben részesítjük a zsíros, cukros, ízfokozókkal teletömött, egészségtelen ételeket, ne várjuk, hogy csemeténk a gyümölcsöt, zöldséget válassza!

Sok családban nem fordítanak kellő figyelmet a napi többszöri étkezésre. Hiába köztudott, hogy a reggeli nagyon fontos és nem kihagyandó étkezés, ennek ellenére több hazai felmérés is kimutatta, hogy minden harmadik gyereket reggeli nélkül indítanak az iskolába. Ez pedig felborítja a helyes táplálkozási ritmust és egyéb helytelen táplálkozási szokásokkal együtt növeli a túlsúly kialakulásának kockázatát.

A túlsúly kialakulását sietteti a helytelen étkezési szokások mellett a mozgásszegény életmód is. A gyerekek számára a sok mozgás alapvető szükséglet: testi egészségük mellett elősegíti idegrendszerük fejlődését, növeli koncentrációs képességüket, mindezt azáltal, hogy a mozgás révén javul a szervek- így az agy- vérkeringése és oxigénellátása. Márpedig tény, hogy egyik legtöbb oxigént igénylő szervünk az agyunk, ami ha nem kap megfelelő utánpótlást, kevésbé hatékonyan tud működni.
 

Mit tehetünk az elhízás megelőzésére?

Ismertessük meg velük az egészséges alternatívákat!

A csontok minőségét, szerkezetét, erősségét, teherbírását jelentős mértékben a gyermek- és a serdülőkor táplálkozása határozza meg. Ismertessük meg gyermekeinket olyan finom ételekkel, melyeknek magas a vitamin- és rosttartalma, ellenben kevés kalóriát tartalmaznak! A túlfinomított, fehérlisztes, cukros ételek helyett készítsünk teljes értékű fogásokat, melyeknek alapja legyen zöldség, teljes kiőrlésű gabona, vagy gyümölcs! A húsok mellé köretként ne csak mindig sült krumplit és fehér rizst adjunk, hanem édesburgonyát, bulgurt, quinoát is!

Kerüljük a zsírt!

Szószok, mártások készítésénél a kalóriadús vaj, tojás és tejszín helyett használjunk inkább zöldségpürét. A csupa olaj amerikai dresszinget, helyettesítsük joghurtos öntettel. Az olajban sütés helyett válasszuk a párolást és sütőben sütést! A húsról vágjuk le a kövér részeket, sütés után pedig csepegtessük le a zsiradékot! Ügyeljünk a koleszterin szintre!

Ügyeljünk arra, hogy a gyerek ne egyen túl sok húst, kolbászt, füstölt húsárukat! Az állati eredetű élelmiszerek sok telített zsírsavat tartalmaznak, mely megemeli a koleszterinszintet. A zsírban és bő olajban sült ételek helyett magas tápértékű, kevés kalóriát tartalmazó élelmiszerek kerüljenek a tányérjára!

Cukor helyett válasszuk a természetes ízeket!

Kerüljük a magas cukortartalmú italokat és gyümölcsleveket! Helyettük válasszunk ásványvizet és frissen facsart leveket. Attól függően hány éves a kicsi, naponta egy-másfél liter folyadékot (vizet, gyümölcslevet, teát) igyon meg: ez telítettségérzetet ad és serkenti az anyagcserét.

Erősítsük a csontjait!

Adjunk gyermekünknek minden reggel egy pohár tejet: a kalcium különösen fontos a kicsi csontjainak és fogainak fejlődése szempontjából. Fontos, hogy a gyermek rendszeresen fogyasszon zsírszegény tejterméket (túrót, sajtot, joghurtot)!

Nyersen a legjobb!

Adjunk gyermekeinknek sok gyümölcsöt és zöldséget - melyekből mindig elsősorban az idény terményeket fogyasszuk, azokból készüljön a saláta -, gabonaterméket és hüvelyes zöldséget, ettől a gyermeki szervezet megkap minden fontos vitamint, ásványi anyagot, amire a fejlődéséhez szüksége van.

 

 

Jean Orsolya - 2018 február 12.
 

 

Dicsérjünk úgy, mint a dánok!

Azt már minden tudatos szülő kívülről tudja, hogy a dicséret és a pozitív visszacsatolás nagyon fontos a gyereknevelésben. Ám abban már korántsem vagyunk olyan biztosak, hogy pontosan hogyan is tegyük ezt, a bíztató szavak milyen formában a leghatásosabbak. Mint sok minden másban, a dánoktól ebben a vonatkozásban is sokat tanulhatunk.

Ezek a jelek utalhatnak vérszegénységre!

A vérszegénység jelei, okai és kezelése gyermekkorban

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18