FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Ezért ne szokjunk rá az orrcseppekre! Komoly problémát is okozhat!

Egészség - Bármennyire is kellemetlen, ha be van dugulva az orrunk, a megoldás ne az orrcsepp legyen hosszú távon! Inkább járjunk utána, mi okozhatja a tünetünket, miért nem tudunk az orrunkon át szabadon lélegezni. És ez hatványozottan igaz a gyermekeinkre is!

Az orrcsepp vagy orrspray eleinte rendkívül nagy segítség tud lenni, viszont már akár egy hétig tartó rendszeres használat után rászokhat a szervezet és ezeknek a szereknek a használata hosszú távon egyáltalán nem egészséges, mert roncsolja az orrnyálkahártyát.

Hogyan hat a lohasztó orrcsepp?

A recept nélkül kapható, úgynevezett lohasztó orrcsepp alapvetően hasznos, hiszen összehúzza az orr nyálkahártyájának az ereit. Azzal, hogy megnyugtatja a megduzzadt nyálkahártyát, és szabad utat enged a levegőnek, sokat segít a betegnek, például az éjszakai alvás tekintetében. Az orrcsepp használata tehát rövid távon hatékony, hosszú távon azonban komoly problémává válhat - még akkor is, ha tartósítószer-mentes változatot használ az ember.

Függőséget okozhat!

A baj akkor kezdődik, ha a beteg rendszeresen és huzamos ideig használja az orrcseppet, és azt veszi észre magán, hogy nélküle már nem tud az orrán át lélegezni. Fontos tünet az a paradox jelenség is, hogy egyre többször el van dugulva az orra - noha eleinte éppen azért kezdte el használni az orrcseppet, hogy ez megszűnjön, egy idő után mégis úgy tűnik, mintha már nem hatna eléggé. Ezért aztán még többet csepegtet, ami csak még jobban ront a helyzeten, így egy ördögi kör alakul ki. Az orrcseppfüggőség tehát éppen azt roncsolja, amin normális esetben, rövid távon segíteni tud: a nyálkahártyát.

Az orrdugulás hátterében nem csak nátha állhat

Ha valaki tartós orrdugulással küzd, érdemes jobban megvizsgálni, mi minden okozhatja a náthán vagy a megfázáson túl. Ez főleg akkor érvényes, ha a dugulás tartós. Az egyik lehetséges háttér ok az allergia lehet, amit orvos állapít meg, és a felírt allergia elleni gyógyszer szüntetheti meg az orrdugulást.

Az allergia mellett akár az orrban létrejött valamilyen elváltozás is okozhatja a kellemetlen tüneteket, például orrpolip vagy orrsövényferdülés is. Ezek esetében a kiváltó okot kell megszüntetni, önmagában az orrspray nem fog segíteni.

Mi segít az orrduguláson?

Először is az, ha felkeresünk egy fül-orr-gégész szakembert, aki felállítja a diagnózist, a mi esetünkben mi állhat a folyamatos orrdugulás hátterében. Ha allergia okozza a tünetet, azért is nagyon fontos, hogy időben felfedezésre kerüljön, mert a kezeletlen allergia gyengíti az immunrendszert és idővel akár asztma is kialakulhat.

Vannak persze házi praktikák, amik segítenek, hogy le tudjunk szokni az orrcseppek használatáról, így például a patikában beszerezhető tengervizes orrspray alkalmazása, de ez csak átmeneti megoldás. Aki már nagyon régóta, naponta többször is cseppent vagy fúj, annak mindenképpen fel kell keresnie egy fül-orr-gégészt.

Forrás: Femina.hu; Fotó: Pixabay

Gyerekmosoly - 2022 március 22.
 

 

Ezek lehetnek az elhúzódó orrfolyás okai gyerekeknél

Összefoglaltuk, milyen okok állhatnak a szakaszos vagy állandó orrfolyás hátterében.

Az elhúzódó orrdugulás 5 lehetséges oka gyermekkorban

Sorra vettük a leggyakoribb okokat, melyek tartós orrdugulást okozhatnak.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18