FEL!

1195 Budapest, Hofherr Albert utca 11/A

Útvonal

Fitymagondok - Húzni vagy nem húzni?

Egészség - Melyek a fitymaszűkület jelei, mi okozza? Mit tehetünk a megelőzésére és milyen kezelési lehetőségek léteznek, ha már kialakult?

Mi a fitymaszűkület?

A fityma – a makkot fedő, hátrahúzható bőr-  fő funkciója, hogy befedi és ezáltal védi a pénisz legérzékenyebb makki részét. Ha ennek a fedőbőrnek a nyílása olyan szűk, hogy a fityma nem, vagy csak részlegesen húzható hátra a makkról, akkor beszélünk fitymaszűkületről. Gondot ez azért okoz, mert nehezebbé válik a makk tisztán tartása, gyulladás alakulhat ki, másrészt, a későbbiekben a nemi élet során is zavaró lehet.

Melyek a tünetei?

A fitymaszűkület egyértelmű jele, ha a fityma nem húzható hátra. Ez lehet veleszületett rendellenesség, de lehet szerzett is, ami az élet bármely szakaszában kialakulhat. Veleszületett fitymaszűkületről akkor beszélhetünk, ha a fityma sosem volt visszahúzható a makkról, míg a szerzett fitymaszűkületben szenvedőknél a korábban könnyen hátrahúzható fityma hegesedő beszűküléséről van szó. Ez utóbbi kialakulását egy máig nem igazán ismert bőrbetegség idézheti elő.
A fitymaszűkület tünetei közé tartozik, hogy pisiléskor – mivel be van szűkülve a nyílás - a vizelet csak nagyon vékony sugárban, esetleg cseppenként jön, miközben a fityma vízzel teli lufihoz lesz hasonló. Előfordulhat, hogy a fitymában rekedt vizelet nem is távozik.
Fitymaszűkület gyanúját veti fel az is, ha a gyermek nyugtalan, vagy fájdalmat érez pisiléskor. Ennek oka, hogy a szűkület nem teszi lehetővé az alapos tisztálkodást az érintett területen és a fityma mögötti pangó váladékban elszaporodnak a baktériumok, ami gyulladáshoz vezet.

Hogyan kezelhető?

A fitymaszűkület megállapításához fizikális vizsgálatra van szükség, ezen kívül a hólyag tapintásával és ultrahang-vizsgálattal mutatható ki, ha a hólyagban vizelet maradt.

Egyéves kor előtt, ha letapadásról van szó, akkor érdemes a napi tisztálkodási rutin során finoman hátrahúzni a fitymát, de csak annyira, amennyire engedi. A kisebb mértékű letapadások oldásához az orvos által felírt speciális – szteroidos- krémek használata és a napi rutin – a fityma óvatos hátrahúzása- is elegendő.

Egyéves kor után (sok szakember amellett érvel, hogy érdemes a szobatisztaságot megvárni) fürdetéskor kell fokozatosan és óvatosan hátrahúzni a bőrt, és lemosni a sárgás mirigyváladékot. Ebben a korban akkor érdemes orvoshoz fordulni, ha a fityma egyáltalán nem, vagy csak minimális mértékben húzható hátra, illetve ha panaszokat, fájdalmat okoz. Súlyosabb esetekben a fitymaszűkület sebészeti módszerekkel szűntethető meg.

Ha a fityma kipirosodik, gyulladt, segít a kamillás lemosás és – ha még pelenkásról van szó - a nagyon gyakori pelenkacsere.

Húzogatni vagy sem?

Baba- és újszülött korban a még letapadt fityma erőltetett, rutinszerű hátrahúzása tilos, mert a fityma berepedhet és hegesen gyógyulhat, aminek következménye pont az lesz, aminek a megelőzésére alkalmaznánk: fitymaszűkület.
A hátrahúzás helyett a legjobb mód a pénisz tisztántartására, ha egyszerűen előrehúzzuk a bőrt, így eltávolítva bármit, ami alákerült, vagy letöröljük.
Ha szokatlan pirosságot tapasztalunk, esetleg gyulladásra gyanakszunk, ne kísérletezgessünk, vigyük gyermekünket szakemberhez!

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

Jean Orsolya - 2018 november 08.
 

 

Minden, amit tudni kell a kisgyermekkori kisajak-összetapadásról

A kisajak-összetapadás lehetségei okai, tünetei és kezelése

Ezért fontos, hogy figyelje, milyen színű és állagú az orrváladék!

Betegségek, melyekre az orrváladék változásai hívják fel a figyelmet

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1195 Budapest, Hofherr Albert u. 11/a

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 8:00-19:00

Kedd: 8:00-19:00

Szerda: 8:00-19:00

Csütörtök: 8:00-19:00

Péntek: 8:00-19:00

Szombat: zárva

Vasárnap: zárva