FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Fülfájás strandolás után? Ha napokig fáj, irány az orvos!

Egészség - Vízparti nyaraláskor a legtöbb kisgyermek imád órákig lubickolni, a víz alatt játszani, közben pedig a fülbe víz kerülhet, amiben baktériumok vagy gombák telepednek meg, fájdalmas hallójárat-gyulladást okozva. Ha a fájdalom több napig fennáll, akkor érdemes fül-orr-gégészhez fordulni, mert lehet, hogy a gyulladást már csak az orvos tudja kezelni.

Míg a téli megfázásos időszakban inkább a középfülgyulladás okoz fülfájdalmat, nyáron sokkal gyakoribb, hogy hallójárat-gyulladás miatt kialakuló fájdalom miatt fordulnak orvoshoz a betegek. A nyári fülfájás oka leggyakrabban az, hogy a külső hallójáratba befolyik a víz és ha onnan nem tud kijutni, akkor hallójárat-gyulladást okozhat azoknál a felnőtteknél és gyerekeknél, akik erre hajlamosak. Ritkán az is előfordulhat, hogy a víz alatti pancsolásnál a víz a fülkürtön át a középfülbe jut, ilyenkor viszont középfülgyulladás lehet a következmény.

Az érintetteknek érdemes patikában is beszerezhető füldugót használniuk csobbanás előtt, illetve lehet egyénre szabott füldugót is készíttetni az erre szakosodott audiológiai állomásokon és szaküzletekben. Ugyancsak a megelőzést segíti, ha néhány csepp – patikákban recept nélkül beszerezhető – paraffin olajat, vagy erre a célra szolgáló fülcseppet alkalmazunk, mivel az olajos felületről a víz is könnyebben kifolyik.

Úszás, fürdőzés után akár fél lábon ugrálással, vagy akár a fej oldalra fordításával segíthetjük, hogy a víz távozhasson, illetve használhatunk hajszárítót is, ám ilyenkor fontos, hogy ne forró levegőt fújjunk a fülbe, és tartsunk minimum 10 centiméteres távolságot.

Különösen fontos, hogy ne piszkáljuk, ne nyomkodjuk a fület például fültisztító pálcikával, mivel a hallójárat hámja nagyon vékony, és könnyen mikrosérüléseket okozhatunk rajta, melynek következtében a hallójáratban és a vízben lévő baktériumok hatására könnyen begyulladhat.

A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy normál esetben a fül öntisztuló, és a hallójárat védelme szempontjából a fülzsírnak kiemelt szerepe van, hiszen ez óvja, védi a hallójárati hámot. Vagyis hacsak nem termelődik valakinek túl sok zsír a fülében, akkor ezzel nincs teendő. Sőt, még árthatunk is magunknak azzal, ha folyamatosan piszkáljuk, hiszen ezzel az úgynevezett cerumen termelő mirigyeket stimuláljuk a még több váladék termelődésére, illetve a fülzsírt is visszanyomjuk a dobhártya felé. Ilyenkor nemcsak a hallójáratot tömíthetjük el, hanem a strandoláskor befolyó víz is nehezebben ürül, mivel a víz hatására a zsírdugó megdagad, bennreked a víz, és a pangó folyadékban baktériumok, gombák is megtelepedhetnek.

Ha nyaralás közben alakul ki a fülfájás, fontos, hogy a szülő próbálja elkülöníteni, hogy a rendszerint  lázzal járó, de ugyancsak igen fájdalmas középfülgyulladásról, vagy láz nélküli hallójárat-gyulladásról van-e szó. Utóbbi esetében első lépésként adjunk a gyerekeknek fájdalomcsillapító gyógyszert, illetve recept nélkül is kapható fülcseppet, és legalább néhány napig kerülni kell a strandolást. Alapesetben már erre is elmúlnak a tünetek.

Ha azonban a fájdalom több napig fennáll, akkor érdemes fül-orr-gégészhez fordulni, mert lehet, hogy a gyulladást már csak az orvos tudja kezelni helyileg, a fülbe helyezett gyógyszeres gézcsíkkal, majd fülcseppekkel. Természetesen ilyenkor is fontos, hogy a fület még a kezelés befejezése után se érje víz néhány napig.

A gondtalan vízparti nyaraláshoz a fenti tanácsok mellett jó észben tartani, hogy a gyerekek ne legyenek túl hosszú ideig a víz alatt, és lehetőség szerint a strandoláshoz megfelelő minőségű élővizet vagy tiszta uszodát válasszon a család.

Forrás: Semmelweis Egyetem

Gyerekmosoly - 2023 július 06.
 

 

A fülfájás leggyakoribb okai és kezelése kisgyermekkorban

A fülfájás az egyik leggyakrabban előforduló gyermekkori panasz, melynek számtalan oka lehet. Sorra vettük a legfontosabbakat és kezelésük lehetséges módjait.

A fültisztítás 5 aranyszabálya

Hogyan tisztítsuk, egyáltalán tisztítani kell-e a fülünket? Mit szabad és mi az, ami tilos?

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18