1, Szedjünk C-vitamint!
A C-vitamin az egyik legismertebb immunrendszer-serkentő vitaminok közé tartozik. Részt vesz a kötőszövetekben található fehérje, a kollagén termelődésében. Így erősíti szilárdságukat, egységességüket, aminek köszönhetően gátolja a fertőzés terjedését a testben. Mivel testünkben C-vitamin nem képződik és nem is raktározódik, fontos a rendszeres pótlása, influenzás időszakban pedig nagyobb dózisú szedése javasolt.
Válasszuk az elnyújtott felszívódású speciális tablettát, amely 6-8 órán keresztül, folyamatosan adagolja a szervezetünknek a vitamint. 1-3 éves kor között a kicsik C-vitamin szükséglete 45 milligramm, 10 éves kortól lehet növelni ezt az adagot 60-80 milligrammra.
Tipp: Természetes alternatíva a homoktövis-kivonat és a csipkebogyó lekvár vagy tea. Egy közepes méretű almában kb. 6 mg, a narancsban 50-53mg, a kiviben 72 mg C-vitamin van. Hideg, maximum langyos teába, vagy limonádéba csavarhatunk citromot is, ami 53 mg C-vitamin rejt.
2, Az immunrendszer őre: a D-vitamin
Ha vírusok elleni harcról van szó, nem lehet kihagyni a D-vitamint. Kutatás igazolta, hogy D-vitamin nélkül az immunrendszer nem aktív, a mikroorganizmusokkal szemben csak csekély védelemre képes. Tavasztól őszig napfény hatására termelődik a bőrben, ám a téli fényhiányos időszakban szükség van pótlására. A nemzetközi konszenzus alapján csecsemők számára a 400-1000 NE, gyermekek számára a 600-1000 NE, serdülők számára 800-1000 NE, felnőtteknek pedig 1500-2000 NE a javasolt a napi mennyiség.
Tipp: Ha természetes forrásból szeretnénk D-vitaminhoz jutni, többek között az olajos halak (pl. a lazac és a szardínia), a tojás, valamint a vitaminokkal dúsított teljes kiőrlésű gabonafélék tartalmazzák nagyobb mennyiségben.
3, Gyulladáscsökkentésre omega-3 telítetlen zsírsavat!
Az immunrendszer működésének nagyon fontos tényezői az omega-3 telítetlen zsírsavak, melyek megszüntetik a gyulladást és növelik testünk védekező rendszerének hatékonyságát. Bár kaphatók az omega-3 pótlást szolgáló készítmények, a kutatások azt bizonyítják, hogy természetes forrásból elfogyasztva sokkal nagyobb a hasznosulásuk és hatékonyságuk.
Tipp: A lenmagolaj, olajos magvak, az avokádó, a tengeri halak és a pisztráng, a chia-mag,a káposzta bővelkednek omega-3 zsírsavban, érdemes rendszeresen fogyasztani belőlük!
4, A baktérium- és vírusölés természetes bajnokai
A bíbor kasvirág baktérium- és vírusellenes hatásának köszönhetően segít megelőzni a fertőző, elsősorban a felső légúti betegségeket. Ezen kívül enyhíti a nátha, az influenza tüneteit is. Télen, ha idejében elkezdjük használni, segíthet megelőzni a betegségeket.
A fokhagyma az egyik legkiválóbb vírusölő növényünk, melyet természetes antibiotikumként is szoktak emlegetni. Mézes csipkebogyó tea mellé kenjünk meg jó alaposan fokhagymával egy pirítóst – aki szereti, még darabolhat is a kenyérre-! Rendszeresen fogyasztva sokkal ellenállóbb lesz a szervezetünk a téli betegségekkel szemben.
A gyömbér ugyancsak nagy segítőtársunk lehet a vírusok elleni küzdelemben. Nyersen vagy ujjnyi vastag darabjából forró vízzel, citrommal és mézzel készítetett főzete egyaránt legyűri a legmakacsabb kórokozókat is.
A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.