FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Így előzheti meg, hogy gyermeke idén is elkapja az influenzát!

Egészség - A fül-orr-gégész szakember 4 gyakorlati tanácsa az influenza megelőzésére

Az influenza tünetei

Az influenza vírusos megbetegedés, amely cseppfertőzéssel terjed köhögéskor, tüsszögéskor és fizikai érintkezéskor. A betegség leggyakoribb tünetei a magas, akár 40-41 fokos láz, a fejfájás, általános levertség, orrfolyás, köhögés, az orr és a légutak nyálkahártyájának duzzanata. Az influenza jelentkezésekor többnyire nincsenek még hurutos tünetek, hanem elsőként hidegrázás, majd láz, izomfájdalom és gyengeség jelentkezik. A panaszok általában 24-48 órás lappangási idő után, váratlanul kezdődnek. A légúti tünetek eleinte enyhék, torokfájás, száraz köhögés jellemző ilyenkor, majd a tünetek egyre súlyosabbak lesznek: a garat vörös lesz, a szemek könnyeznek. Gyerekeknél gyakori a hányás is. A tünetek 3-4 nap alatt enyhülhetnek, de a hurutos panaszok akár két hétig is fennmaradhatnak és a teljes gyógyulás is hosszadalmas folyamat. Az influenza azért is alattomos betegség, mert súlyos szövődményei lehetnek: ilyen a tüdőgyulladás, az agyvelőgyulladás, melyek közül az utóbbi kezelése csak kórházi körülmények között lehetséges.

Hogyan előzhetjük meg az influenzát?

Védőoltással

A fertőzés megelőzésének egyetlen igazán hatékony módja az időben beadott védőoltás. A hazánkban forgalomban lévő influenzaoltások kizárólag inaktivált vírust vagy annak egy meghatározott részét tartalmazzák. Az influenza elleni védőoltás gyerekeknél magas lázzal, izom- és ízületi fájdalmakkal, általános levertséggel járhat. Az influenzaoltás helye megduzzadhat, kipirosodhat. Ezek a kellemetlen tünetek két-három nap elteltével maguktól megszűnnek. A vakcinát az orvos írja fel és a patikában lehet megvenni. Hat hónapos kor alatt nem oltanak. Ha a családban van nagyobb, közösségbe járó gyerek, érdemes megvédeni a kicsit, különösen, ha gyenge az immunrendszere. Jó tudni azonban, hogy a vakcina nem véd meg teljesen az influenzától, a betegséget így is el lehet kapni, de ilyen esetekben nem kell számolni a betegség felerősödésével és szövődményeivel sem. Mivel az influenzavírus januárban illetve februárban éri el a csúcspontját, az oltást legkésőbb november végéig be kell adatni gyermekünknek, mert a védettség kialakulásához két hétre van szükség.

A higiénia szabályainak betartásával

A higiénia szabályainak betartása, a gyakori, szappanos kézmosás is sokat segít a vírusok kivédésében. Tanítsuk meg gyermekünket, hogyan mosson alaposan kezet! Orrfújáshoz használjunk papírzsebkendőt, amit egyszer használjunk, utána ne gyűjtögessük, hanem dobjuk ki!

Szellőztetéssel és egészséges életmóddal

Szellőztessünk gyakran a lakásban és tartózkodjunk, amennyit csak tudunk, a szabad levegőn!
Mozogjunk rendszeresen és ne terheljük le a szervezetünket nehéz ételekkel, mert az károsan hat az immunrendszerünkre! Figyeljünk oda a szükséges napi folyadékpótlásra! Igyunk immunrendszer-erősítő gyógyteákat – csipkebogyót, kamillát, hársfát, bodzát -, ezeket nyugodtan adhatjuk kisebb gyerekeknek is!

Vitaminpótlással

Gondoskodjunk a megelőzésről azáltal is, hogy folyamatosan pótoljuk az immunrendszer hatékony működéséhez szükséges vitaminokat: elsősorban C-, és D vitamint! Fogyasszunk frissen facsart gyümölcs- és zöldségleveket, melyek jótékonyan hatnak szervezetünkre és védik egészségünket! Adjunk gyermekünknek, kifejezetten életkora igényei szerint összeállított multivitamin készítményt! Soha ne felnőtteknek készült vitamin-komplexet adjunk csemeténknek, ha tanácstalanok vagyunk, kérjük ki gyógyszerészünk tanácsát!

 

Jean Orsolya - 2018 január 10.
 

 

A maszkhasználat nem csak véd, de enyhítheti a koronavírus tünetek súlyosságát is!

Az általános maszkhasználat úgy tűnik, nemcsak az új fertőzések arányát csökkenti, de növeli azok számát is, akik ha meg is fertőződnek, de tünetmentesek maradnak. Feltételezések szerint ez utóbbi annak köszönhető, hogy a maszk csökkenti a bejutó vírusrészecskék számát – derül ki a New England Journal of Medicine friss cikkéből, amelyről dr. Merkely Béla rektor készített összefoglalót.

Nem adja át babájának a fertőzést a covidos édesanya!

A koronavírussal fertőzött édesanyák ritkán adják át a vírust a csecsemőjüknek az alapvető fertőzésmegelőzési gyakorlatok betartása mellett, ráadásul a szoptató anyák anyatejében antitestek vannak, melyek védik a babát a megfertőződéstől, derült ki a témában készített eddigi legrészletesebb adatokkal szolgáló tanulmányból.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18