FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Így előzzük meg a betegségeket a hideg hónapokban!

Egészség - 10 immunerősítő tipp a család apraja-nagyjának.

A hideg idő beköszöntével egyre több időt töltünk zárt térben, és sajnos a nyáron, kora ősszel megszokott gyümölcs- és zöldségdömping is már a múlté. Mit tegyünk, hogy mégis szinten tartsuk szervezetünk ellenállóképességét és elkerüljük a téli hónapokra jellemző megbetegedéseket? 10 jó tanácsunkkal gondoskodhat családja kicsattanó egészségéről!

1, Mozgás a szabadban

A hideg nem lehet kifogás! Minden nap legalábbb fél órát töltsünk kint a friss levegőn, mozogjunk! Amellett, hogy erősíti az állóképességet, javítja a közérzetet, kedvező hatást gyakorol az immunrendszerünkre is. Már heti két-három alkalommal 30-40 percnyi aktív mozgás a friss levegőn is hozzájárul ahhoz, hogy elkerülhessük a betegségeket, de még jobb, ha napi szinten mozgunk, legyen szó sétáról, kocogásról, túrázásról vagy akár fogócskáról, ugrálókötelezésről a gyerekekkel.

2, Tudatos táplálkozás

Nyáron egyszerű egészségesen táplálkozni, hiszen hatalmas a zöldség- és gyümölcskínálat. Télen ugyan sokkal több odafigyelést igényel, hogy napi szinten beiktassuk a család étrendjébe a vitamindús, tápanyagokban gazdag fogásokat, de korántsem lehetetlen! A citrusfélék- citrom, grapefruit, narancs, pomeló-, a körte, az alma, a banán, az édesburgonya, sütőtök nem csak nagyon finomak, de vitaminban, tápanyagokban is gazdagok. A fagyasztóból is előkerülhet a málna, a ribizli, a spenót, a fagyasztással ugyanis nem veszítenek vitamintartalmukból. A lényeg, hogy minél változatosabban táplálkozzunk és kerüljük a sok cukrot, finomított élelmiszereket! Étrendünk kiegyensúlyozottan tartalmazzon fehérjét, szénhidrátot és zsírokat egyaránt: a szárnyasok, hal mellett rendszeresen kerüljön az asztalra tojás, sajt, joghurt és bizony tésztára is szükség van, legjobb, ha a lassabb felszívódású, teljes kiőrlésűeket választjuk.

3, Védőbástyáink a vitaminok

Az immunrendszer megfelelő működéséhez vitaminok, nyomelemek, antioxidánsok és flavonoidok kiegyensúlyozott bevitelére is szükség van. A legfontosabb immunerősítő vitaminok az A-, B-, C-, D-, E-vitaminok, a karotinok és a folsav. Ezek nagy részét változatos táplálkozással is be tudjuk vinni, de szükség lehet pótlásra is. A megfázásos, fertőzéses időszakban a C-vitamin kiemelten fontos, hiszen szerepet játszik az ellenanyagok termelésében, az immunserkentő anyagok képzésében. Magas C-vitamin tartalnú táplálékok a homoktövis, a csipkebogyó, a gapefruit, acerola és a citrom, pomeló.

4, Az A-vitamin

Az A-vitamin a bőr- és a légutak nyálkahártyájának védelmében játszik szerepet. Az első védelmi vonal ellenállóképességének növelésével a kórokozók bejutását nehezíti meg. Hiánya esetén fertőzésekkel szembeni fogékonyságunk nő, gyakran lesz torokgyulladásunk, könnyen megfázunk. A sárgarépa, sütőtök, édesburgonya és a piros színű paprika nagy mennyiségben tartalmazza, fogyasszuk bátran ezeket!

5, D-vitamin

A napfény vitaminnak közismert izom- és csontrendszerre, bőrre és az immunrendszerre gyakorolt áldásos hatása. A csökkenő napfény miatt az őszi időszaktól kellő figyelmet kell fordítani a D-vitamin bevitelére is! A máj, a tojás, a gombák, belsőségek kiváló forrásai, de kicsiknek általában szükséges csepp formában történő pótlása.

6, Cink

A cink a legfontosabb nyomelem az immunrendszeri folyamatokban: a vírusok, baktériumok elleni küzdelem fontos szereplője, segíti a bőr regenerálódását, a sebek gyógyulását. Több száz biokémiai folyamat megfelelő működéséhez van szükség rá. A tojássárga, a lencse, a napraforgómag és a marhahús is tartalmazza.

7, Megfelelő higiénia

A gyakori, alapos kézmosás, a zsebkendő használata  - a "zsebkendőbe köhögj, tüsszents"- alapvető higiéniai szabályok. Gyermekeinket is tanítsuk meg rá, hogyan kell helyesen kezet mosni és legyen magától értetődő, hogy vécé használata előtt, után valamint tömegközlekedést, hazaérkezést követően is első dolgunk, hogy kezet mosunk. Ha ez természetessé válik, máris sokat tettünk azért, hogy a fertőzések, hasmenéses megbetegedések elkerüljenek bennünket.

8, Probiotikumok

A probiotikumok hasznos baktériumok, amelyek segítenek az emésztésben, szerepet játszanak az egészséges bélflóra, így az immunrendszer hatékony működésében. Különös szükség van rájuk azokban az esetekben, amikor a bélflóra egyensúlya felborul, így hasmenéssel járó betegségek vagy antibiotikumos kezelés mellett.

9, Természetes immunerősítők

A természet bőven adott nekünk gyógyhatásukról ismert növényeket: a ginszeng, a gyömbér, a csipkebogyó, a rózsagyökér, a homoktövis, a kasvirág (más néven Echinacea), a fokhagyma, a bodza, a kamilla, a hársfa, a kakukkfű, a hibiszkusz, a feketeribizli olyan gyógynövények, amelyeket a népi gyógyászatban ősidők óta, ma pedig a modern fitoterápiában kúraszerűen alkalmaznak a fertőzések elleni védelemben, és az immunrendszer megerősítésére.

10, Egészséges életmód

Az egészséges életmód magában foglalja a megfelelő étrendet, a rendszeres mozgást, a napirendet, és a megfelelő mennyiségű és minőségű alvást is. Mind a felnőttek, mind a gyerekek életében az ősz- gyerekeknek az iskolakezdés, az új közösségbe beszokás, felnőtteknek a megnövekedett munkamennyiség, a gyermekeik iránti aggódás - növeli a stressz mennyiségét, ezért érdemes arra odafigyelni, hogy mindig elegendő idő jusson kikapcsolódásra, regenerálódásra. A gyerekek nem kis felnőttek, nekik még több időre van szükségük ahhoz, hogy kialudják magukat. Ne engedjük őket késő éjszakáig "kütyüzni", tévézni, nagyobbaknál is legyen esti rituálé, ami megkönnyíti az ellazulást és elalvást.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

 

Jean Orsolya - 2018 november 01.
 

 

Ezért ne szokjunk rá az orrcseppekre! Komoly problémát is okozhat!

Bármennyire is kellemetlen, ha be van dugulva az orrunk, a megoldás ne az orrcsepp legyen hosszú távon! Inkább járjunk utána, mi okozhatja a tünetünket, miért nem tudunk az orrunkon át szabadon lélegezni. És ez hatványozottan igaz a gyermekeinkre is!

A gyerekeknél is jelentkezhet tavaszi fáradtság! Mutatjuk a tüneteit és a kezelését!

Mi az oka az ilyenkor jelentkező tüneteknek? A magyarázaton kívül pár hasznos tippet is adunk.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18