FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Így fürdessük a babát!

Érdekességek - Az 5 legveszélyesebb hiba, amit babafürdetés közben elkövethetünk és így kerülhetjük el ezeket!

1, Nem megfelelő vízhőmérséklet

Az egyik leggyakoribb hiba, amit a baba fürdetésekor a legtöbb szülő elkövet, hogy saját „ízlése” szerint állítja be a víz hőmérsékletét. Ám ami nekünk, felnőtteknek megfelelőnek tűnik, az a babának lehet, hogy hideg vagy éppen forró, hiszen az ő bőre még nagyon érzékeny.

Megoldás: A fürdető víz ideális hőfoka: 36-37 Celsius, azaz a testhőmérséklet. A legjobb, ha vízhőmérő segítségével ellenőrizzük a hőmérsékletet, de ha esetleg az nincs kéznél, akkor végezzünk próbát a csuklónk vagy a könyökünk segítségével. Az itt található bőrfelület érzékenyebb, így jobban észrevesszük, ha nem megfelelő a víz hőmérséklete a csecsemőnknek.

2, Nem megfelelő a helyiség hőmérséklete

Nem csak a fürdővíz hőmérsékletére kell odafigyelni, hanem a helyiséget is elő kell készíteni, hogy az megfelelő legyen a fürdetéshez, hiszen a babák immunrendszere és hőháztartása is alakulóban van, ezért könnyen megfázhatnak vagy túlmelegedhetnek.

Megoldás: Ne legyen kereszthuzat, ne járjon a légkondícionáló fürdetés közben és legalább 24 fokosra melegítsük azt a helyiséget, ahol a baba fürdetése, öltöztetése, pelenkázása zajlik.

3, Túl hosszúra nyúló fürdetés

Lehet, hogy a baba nagyon szeret a vízben játszani, ám a vize egy idő után óhatatlanul is kihűl, ráadásul érzékeny bőre könnyen kiszáradhat a hosszadalmas fürdetések miatt illetve újszülött korban a köldökcsonknak sem tesz jót, ha felázik, felpuhul.

Megoldás: Elég 2-3 perc, hogy megszabadítsuk a szennyeződésektől a kicsi bőrét, és amikor már nagyobb és szeret a vízben pancsolni, pár percet hagyhatunk játékra is. Újszülötteknél, amíg le nem esik a köldökcsonk- általában 2-3 hetesen-, kiemelten vigyázzunk rá, hogy ne érje víz azt a részt!

4, Kimaradnak a hajlatok

Sokszor elképesztő helyeken bújik meg a piszok, anyatej, tápszer, bébiétel maradvány a babákon.  Nyáron az izzadtság is megülhet a kis hurkácskák között és könnyen kimarhatja az érzékeny bababőrt, ami kipirosodik, kipattogzik és viszketni kezd.

Megoldás: Mindig alaposan öblítsük át a hajlatokat (nyak, térd, hónalj, lábujjak közötti terület, fülek mögötti rész) is, a hurkácskák közötti részt is, és fürdetés után pici hintőport is tehetünk a különösen izzadó részekre.

5, Magára hagyjuk a babát

Akár pár centis vízben – és akár pár perc alatt- is meg tud fulladni egy kisbaba, ha felügyelet nélkül marad, de nagyobb korban se hagyjuk soha egyedül! A fulladás mellett bármilyen baleset pillanatok alatt bekövetkezhet: lenyel valamit, elcsúszik, kiesik a kádból, leforrázza magát, ha megnyitja a csapot.

Megoldás: Fürdetés előtt mindent készítsünk a kezünk ügyébe, hogy ne kelljen egyedül hagynunk a picit még pár percre sem. Ne telefonáljunk, netezzünk fürdetés közben, azt a kicsi időt szenteljük gyermekünknek!

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Gyerekmosoly - 2019 augusztus 08.
 

 

Életmentő lehet az ingyenes SMA-szűrés az újszülötteknek

A babák első 3-4 hónapjában a tünetek jellemzően nehezen felismerhetők, ezért sok SMA-s csecsemőt későn diagnosztizálnak, amikorra már elkezdődik a speciális mozgatóidegek gyors ütemű és visszafordíthatatlan elvesztése. Ezért is lehet életmentő az újszülöttkori, ingyenes SMA-szűrés!

Piros foltok, viszkető hólyagok a bababőrön - Melegkiütés vagy napallergia?

Csecsemőknél, kisgyerekeknél gyakori, de felnőtteknél sem ritka, hogy a nagy melegben piros kiütések, hólyagocskák jelennek meg a bőrükön. Hogy különböztethetjük meg a melegkiütést a napallergiától?

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18