FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Így készítse fel gyermekét a táborozásra!

Egészség - Ezek nem hiányozhatnak a csomagból és az útipatikából, ha táborba megy gyermeke!

Táborokból óriási a kínálat, a kalandparkos, lovas-, állatkerti és úszótáboroktól kezdve a kreatív, kézműves és sporttáborokig, ottalvós vagy napközis formában. Attól függően, hogy gyermekünk hány éves, milyen beállítottságú, mennyire önálló, csemegézhetünk a jobbnál jobb lehetőségek közül, sokszor csak a pénztárcánk szab határt. Nálunk, szülőknél jobban senki sem ismeri gyermekünket, ezért szánjunk rá pár napot, hogy alaposan átgondoljuk, melyik az a tábor, ami igazán neki való. Óvodás- kisiskolás korban még nem igazán ajánlottak az ottalvós táborok, még akkor sem, ha valamelyik unokatestvér, vagy a legjobb barát is ott lesz. Ha meg tudjuk oldani, mindig legyen egy-két hét szünet a két tábor között, amit a gyermekünk otthon vagy a nagymamánál tölthet, mert bármennyire is élvezi a táborozást, az alkalmazkodás, az idegen helyszín azért kivesz az ő energiáiból is, a nyári szünetben pedig fontos a láblógatós pihenés is, főként, ha iskolásról van szó.

Indulás előtt érdemes egy kis időt szentelni a felkészülésnek is. Egyrészt annak, hogy gyermekünkkel megbeszéljük, mire figyeljen oda – például az alapvető higiéniai és biztonsági szabályokra-, másrészt pedig, hogy be is pakoljuk a szükséges holmikat.

A higiénia és egyéb alapszabályok táborozáshoz (is)

  • Beszéljük meg gyermekünkkel, hogy melyek azok a személyes tárgyak, amelyeket soha ne adjon kölcsön senkinek. Ilyenek a fogkefe, a tisztálkodó szerek, a törölköző, a fésű, a papucs és az alsónemű.
  • Étkezések előtt mindig mosson kezet. Ez különösen fontos minden új közösségben, de legfőképpen ott, ahol állatokkal kerül a gyerek kapcsolatba, vagy olyan tevékenységeknél, ahol földdel szennyeződik a keze.
  • Legyen nála mindig nedves törlőkendő, kézfertőtlenítő spray vagy gél, melyek egyszerűen használhatók és még víz sem kell, hogy kifejtsék hatásukat.
  • Toalett használatához pakoljunk be toalettvédő papírt, fertőtlenítő spray-t és nedves törlőkendőt is, így bárhol, bármikor meg tudja oldani, hogy higiénikus körülmények között végezhesse el a szükségleteit.
    Kössük a lelkére, hogy csak ásványvizet, palackozott ivóvizet igyon, patakvizet vagy más természetes vizet semmiképpen sem. A csapvízről mindig kérdezze meg a táborvezetőt, hogy fogyasztható minőségű-e.
  • Mivel nem lesz, aki folyamatosan gondoskodna róla, hogy napközben is megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszon, neki kell erre odafigyelnie. Beszéljék meg, hogy egy nap hány kulacs vizet kell meginnia ahhoz, hogy a napi szükségletét fedezze pl. ha fél literes kulacsot visz, akkor legalább négyszer kell újratöltenie.
  • Soha ne fogyasszon ismeretlen eredetű ételt – amit például valaki otthagyott – illetve ha valami furcsa szagú, állott ízű, azt még akkor se egye meg, ha a nevelők erőltetnék, inkább jelezze, hogy rossz a szaga, íze.
  • Mivel egy-egy táborban rengeteg gyerek van, a nevelőknek nem lesz arra se ideje, se energiája, hogy minden gyereket alaposan bekenegessenek naptejjel, ezért már otthon ígértessük meg gyermekünkkel, hogy odafigyel erre és nem feledkezik meg a szükséges fényvédelemről.
  • Ha a tábor a vízparton van és sok vizes program van, beszéljünk a vízbiztonságról is: felhevült testtel nem ugrunk a vízbe, nem ugrunk fejest térdig érő vízbe (előtte ellenőrizzük, megfelelő mélységű-e), nem úszunk távol a többiektől.


Speciális szükségletek

Ha valamilyen betegségben szenved a gyermekünk, pl. cukorbeteg vagy allergiája van, azt mindig előre jelezzük a táborvezetőnek, mondjuk el, milyen gyógyszer(eke)t szed, milyen adagolásban. Fontos, hogy ezeket a gyógyszereket a gyerek magával is vigye.
Ételallergia esetén előre egyeztetni kell, hogy a gyerek mit ehet, és mit nem, szükség lehet speciális diétára, külön étrendre.

Útipatika táborozáshoz

Bár a táborvezetőknél mindig van útipatika, nem árt, ha gyermekünket is felszereljük néhány alapvető gyógyszerrel.

  • Ha csemeténk nehezen viseli az utazást, émelyeg, hányingere van, tegyünk be neki Dedalon tablettát és beszéljük meg a pedagógusokkal, hogy szükség esetén adjanak egyet a gyereknek, vagy szerezzünk be a patikában kifejezetten az utazás közbeni rosszullét, diszkomfortérzés enyhítésére szolgáló nyalókát (Prevomit Kids).
  • Naptejet, napvédő krémet és napszúrás ellen védő kendőt, kalapot vagy baseballsapkát mindenképpen csomagoljunk gyermekünknek!
  • Tegyünk a csomagba olyan krémet, sprayt is pl. Aloe vera gélt, Panthenolt, amellyel ápolni tudja a bőrét, ha mégis leégne.
  • Szúnyogok, kullancsok ellen is érdemes felszerelni a táborozókat megfelelő rovarriasztó készítményekkel, ami lehet spray, krém és természetes illóolajokkal átitatott karkötő is. A csípések okozta kellemetlenségek enyhítésére csomagoljunk be Fenistil gélt is.
  • Tanítsuk meg gyermekünknek, hogyan nézheti át magát esténként, nem csípte-e meg kullancs. Ha igen, kérje felnőtt segítségét, ne kezdje el egyedül kiszedni a vérszívót.
  • Kezdődő torokgyulladásra csomagoljunk „szopogatós”tablettát például Strepsilst, vagy Tantum Verde-t és olyan általános láz- és fájdalomcsillapítót, mint a Nurofen. Iskolás gyerekeknek már érdemes a tablettás változatot adni, mert nem folyik ki, mint a szirup, adagolása egyszerűbb.
  • Egy általános iskolás gyereknek már meg kell tanulnia az egyszerűbb sérülések, horzsolások, sebek ellátását. Tanítsuk meg a sebfertőtlenítő használatára, tegyünk a táskájába steril mull-lapot, sebtapaszt. A táborvezetőnél kérdezzünk rá, lesz-e náluk sebfertőtlenítésre alkalmas szer.
  • Bármikor jöhet hasmenés, erre az esetre görcsoldót, hasfogót és probiotikumot is érdemes betenni a táskába.

A cikket Dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

 

 

Jean Orsolya - 2018 július 05.
 

 

Oltassam vagy ne oltassam a gyerekemet? Elindult az 5-11 évesek oltása, íme a kutatási eredmények!

Az 5-11 éves gyermekkel rendelkező szülők a napokban döntéshelyzetbe kerülnek: választaniuk kell, kérik-e a Covid-oltást gyermekeik számára is, vagy sem. A Vakcinainfo.hu feldolgozta és emészthetőbb formába öntötte az Amerikai Járványügyi Hivatal ezen korosztályról kiadott, igen részletes statisztikai adatait, illetve utánajártak a rettegett szívizomgyulladás sejthető kockázatainak is.

Még a gyenge lefolyású covid utóhatásai is veszélyesebbek, mint hitték!

Már enyhe lefolyású Covid-19 után is keletkezhetnek az emberben a saját szervezetet támadó autoantitestek. Ezek a legkülönfélébb szerveket és szöveteket érintő gyulladásokkal és károsodásokkal hozhatók kapcsolatba.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18