FEL!

 Kedves Betegeink!

Rendelésünk újra elérhető! Időpontot az időpontfoglalás menüpont alatt tudnak választani.

Online video konzultációs szolgáltatásunk továbbra is él.
Kérjük a rendelésre csak egy szülő és egy gyermek érkezzen. A maszk viselése kötelező nálunk is.

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

Így kezeljük a herpeszt!

Egészség - A herpesz kezelésének 5 fontos szabálya, természetes módszerek és amivel semmiképpen se kísérletezgessünk.

Miért jelenik meg a herpesz?

A Herpes simplex vírussal élete során minden ember szervezete találkozik, de csak akkor betegít meg, ha az immunrendszer a találkozás pillanatában gyenge. Az első fertőződés általában már 4 éves kor előtt megtörténik és az esetek nagy részében tünetmentesen lezajlik. Ugyanakkor a vírus a szervezetben lappangva egy életen át benne marad. A szervezet legyengülése, valamilyen betegség, lázas állapot, de akár lelki megrázkódtatás, stressz vagy kimerültség hatására azonban újra aktiválódhatnak a megbújó vírusok. Mivel az immunrendszer ilyenkor nem jól működik, hamarosan észlelhetjük magunkon a herpesz kellemetlen tüneteit.

Hogyan terjed a herpesz?

A vírusnak több fajtája létezik, melyek tüneteket a szájüregben, az ajkakon , a nemi szerveken és ritkán ugyan , de a test bármely helyén  okozhatnak . A kórokozók szívósságától és az immunrendszer aktuális állapotától függően különbözhet a betegség lefolyása és a gyógyulás is. Sokan vírushordozók anélkül, hogy tudnának róla, mivel nincsenek tipikus tüneteik, illetve az elváltozások nehezen észrevehető helyen fejlődnek ki, viszont a fertőzést továbbadhatják.
A betegséget megkaphatjuk, ha más poharából iszunk és előttünk herpesz vírust hordozó használta, mivel nyálkahártya- vagy bőrkontaktus útján is terjed. Segíti a kórokozók szervezetbe jutását, ha a bőrfelület sérült pl. valaki harapdálja az ajkát. Veszélyforrás a testkontaktus, az intim együttlét, a csókolózás is, mert a testváladékok is hordozói ennek a szívós vírusnak.

A herpesz jelei

Herpeszre utalnak a bőrön és a nyálkahártyán megjelenő piros, égő és viszkető csoportos kis hólyagocskák, melyekben először vízszerű, majd sárgás váladék gyűlik össze. Kísérő tünet lehet az adott helyhez tartozó nyirokcsomók érzékenysége és megnagyobbodása is. A hólyagok egy idő után kifakadnak, helyükön kis seb keletkezik, ami nagyjából egy-két hét alatt gyógyul meg.

A herpesz kezelésének 5 szabálya

1. szabály
Az orvosok azt tanácsolják, hogy a kezelést már az első jelekkel - bizsergés, feszítő, égő érzés- egy időben el kell kezdeni, mert ha várunk a hólyagok megjelenéséig, már késő. A patikákban kaphatóak olyan készítmények, amelyeket időben alkalmazva megelőzhető a jellegzetes „herpesz-hólyag” megjelenése.

2. szabály
A herpesz kezelése tüneti, hiszen a vírusokat a szervezetből eltüntetni a tudomány mai állása szerint még nem lehetséges, de ha az első jeleknél azonnal elkezdjük a kezelést aciclovir hatóanyagot tartalmazó szerrel, az aktuális tünetek kordában tarthatók, a gyógyulás felgyorsítható, ha időben kezdjük a kezelést, a hólyagok kijövetele is meggátolható.

3. szabály
A hólyagokat nem szabad vakargatni, meg kell várni, míg azok elszáradnak és helyük begyógyul. Ha mégis lejön a hólyagfedél, fertőtlenítsük és alkalmazzunk hámosító kenőcsöt.
A hólyagokat semmiképpen ne nyomkodjuk, mert a benne levő folyadék fertőző, ráadásul, ha piszkáljuk, elfertőződhet, nehezebben fog gyógyulni!

4. szabály
Ne kísérletezzünk otthoni szerekkel, mert nem igaz, hogy a fogkrém, az ecet vagy a citromlé gyógyítja a herpeszt! A herpesz vírus egy nagyon makacs kórokozó, ezért csak megfelelő hatóanyag tartalmú készítmény képes felvenni vele a harcot.

5. szabály
Ha szeretne tenni a herpesz megelőzéséért, szedjen C-vitamint, amely hatékonyan bevethető a vírusok elleni küzdelemben, akárcsak a cink.  Mivel a herpesz vírus gyakori megjelenése az immunrendszer gyengeségét jelzi, érdemes a szervezetet erősítő, támogató vitaminkúrába kezdeni. A legjobb, ha sok friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, rendszeresen mozgunk, eleget alszunk.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Jean Orsolya - 2019 május 06.
 

 

Megfázás, felfázás és más nyári betegségek

Tévhit, hogy a felfázás, megfázás csak hideg időben csaphat le ránk! Felsoroltunk 7 okot, amelyek nyáron is megbetegíthetnek és nem csak a felnőttek, de a gyerekek is veszélyeztetettek!

Így kerülhetjük el a vírusos megbetegedéseket!

A leghatékonyabb módszerek az influenza és a vírusok okozta megbetegedések megelőzésére

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Drágfy köz 1.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 8-12; 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18