FEL!
  • Szakorvosi rendeléseinkre időpontfoglalás kizárólag online, a honlapunkon megtalálható „Időpontfoglalás” menüpont használatával lehetséges. Kivételt képez a hallásvizsgálat és az alvásvizsgálatot végző készülék időpontfoglalása, mely a +36703529500 hívószámon rendelési időben elérhető.

  • Szeptember 1-től a +36204248428 telefonszámon a rendeléssel kapcsolatos egyéb kérdések megválaszolására van lehetőség, munkanapokon 9 és 18 óra között.

1195 Budapest, Hofherr Albert utca 11/A

Útvonal

Így rakjuk össze a házi patikát!

Egészség - Minden családban jó, ha van egy doboz, amelyben váratlanul jelentkező bajok ellátására és gyakori panaszok, betegségek gyors orvoslására tartunk gyógyszereket. Milyen esetekre érdemes felkészülni, mi legyen a házi patikában?

Vannak olyan betegségek, melyek ugyan egy-két napra ledöntenek bennünket a lábunkról, elrontják a közérzetünket, mégsem kell feltétlenül orvoshoz menni. A kellemetlen panaszok enyhítésére – mint amilyen a torokfájás, orrdugulás, száraz köhögés, fejfájás – vény nélkül is hozzáférhető készítmények. Ám nagyon fontos, hogy öngyógyítással csak enyhébb esetekben, banális okok esetén próbálkozzunk, erős fájdalom, láz, görcsök és komolyabb panaszok esetén mielőbb forduljunk orvoshoz!

Légúti panaszokra

A leggyakoribb megbetegedések a vírusos vagy bakteriális eredetű légúti fertőzések. Az enyhébb esetekkel általában nem kell orvoshoz fordulni, ilyenkor jó, ha van a házi patikában orrcsepp, orrkenőcs, torokfertőtlenítő cukorka, köptető, köhögést csillapító készítmény. A nátha tüneteit hatékonyan enyhítik a különböző forró italporok, ezekből sem árt otthon tartani.
Ám még ezeknél az „ártalmatlannak” tűnő szereknél is oda kell figyelni bizonyos dolgokra. Ha többféle készítményt alkalmazunk, kerüljük az azonos hatóanyagok halmozott bevételét! Ez főként láz- vagy fájdalomcsillapítókra igaz.

Emésztési problémákra

Emésztési problémát okozhat a megszokottnál zsírosabb, fűszeresebb étkezés, fertőzés, de akár egyéb betegségek kísérő tünete is lehet. Érdemes gyomorégés, puffadás, epebántalmak enyhítésére való készítményt otthon tartani. Nem hiányozhat a családi gyógyszeres dobozból az alkalmi székrekedés kezelésére való enyhe hashajtó, az emésztést, a bélműködést elősegítő szer és a hasmenés esetén bevethető bélfertőtlenítő, hasfogó készítmény sem.

Fejfájásra, görcsökre

Migrén vagy fejfájás esetén gyors segítséget kaphatunk, ha a házi patikában tartunk a jól bevált fájdalomcsillapítóból. Ezen kívül görcsoldó készítményre is szükség van, ami nem csak a fejgörcs, hanem a hasi görcsök és simaizom görcsök esetén is bevethető. Ilyen görcsöket kiválthat epeprobléma, húgyúti fertőzés, kő vagy gyulladás, menstruáció, illetve több bélrendszeri probléma is.

Herpeszre

Ha valaki a családban hajlamos az ajakherpeszre, érdemes otthon tartani herpesz elleni készítményt, amivel már a korai jeleknél megállítható a súlyosabb fázis kialakulása.

Sérülésekre

Gyógyszeres dobozunkban lennie kell az apróbb sebek, sérülések ellátására megfelelő sebtapasznak, kötszernek, sebfertőtlenítőnek, hegesedést elősegítő készítménynek. Kisebb égések, vagy növények, rovarok csípése nyomán kialakuló bőrirritáció esetén egy bőrnyugtató, hűsítő krém, spray segíthet.

Mi legyen még a patikában?

Érdemes otthon tartani néhány jól bevált étrend-kiegészítőt, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmazó készítményeket, melyek támogatják a szervezetet, segítik, erősítik az immunrendszert. Pre- és probiotikumokat is jó, ha beszerzünk a patikánkba, melyeket egy esetleges fertőzés vagy antibiotikumos kezelés alatt és után is ajánlott szedni. Segítőink lehetnek betegség megelőzésében a gyógyteák, gyógynövények is.

Fontos, hogy legyen legalább egy jól működő lázmérőnk és kis gyerek esetén hasznos az orrszívó készülék is.

Mire figyeljünk?

A házi patikát rendszeresen ellenőrizzük, nincs-e benne lejárt szavatosságú gyógyszer. Ha igen, gyűjtsük össze azokat és adjuk le valamelyik patikában! Ügyeljünk az orvosságok, készítmények tartásának módjára! Ha a tájékoztatóban az van írva, hogy fénytől védett, hűvös helyen kell tárolni, annak a hűtőben vagy a kamrában a helye!
Gondoskodjunk róla, hogy a gyógyszeres doboz ne legyen gyermek által elérhető helyen, ne férhessen hozzá, ne tudja kinyitni.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

Jean Orsolya - 2019 április 11.
 

 

Ezekre figyeljünk, ha recept nélküli készítményeket szedünk!

A recept nélküli készítmények szedésének is vannak szabályai, mert lehetnek mellékhatásai!

Ezért érdemes ismerni a családtagok szeretet-nyelvét!

Ismerje meg az öt szeretetnyelv-típust, jellegzetes megnyilvánulásaikat és hogy az egyes típusokat mi teszi igazán boldoggá!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1195 Budapest, Hofherr Albert u. 11/a

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 8-12; 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18