FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Így regenerálja gyermeke szervezetét antibiotikum-kúra után!

Egészség - 5 hasznos tudnivaló, hogy a kicsi bélflórája egészséges maradjon!

Az antibiotikum kúra nem csak a betegséget okozó baktériumokat írtja ki, de kárt tesz az egészséges bélflóránkban is, amelynek helyreállítását nem szabad elhanyagolni! Ez hatványozottan igaz a kisgyerekekre, akiknek a szervezete sokkal érzékenyebben reagál az erős gyógyszerekre. Bár a szakértők azt ajánlják, hogy próbáljuk minimalizálni a gyógyszerek adását, kerülni az antibiotikumot, vannak azonban olyan helyzetek, amikor ez elkerülhetetlen. Ilyenkor sem szabad pánikba esni, az orvos által előírt adagolás és az alábbi tanácsok betartásával ellensúlyozhatók a gyógyszerek okozta mellékhatások, panaszok.

1, Antibiotikumot csak indokolt esetben!

Azt minden szülőnek tudni kell, hogy az antibiotikum-kezelés egyáltalán nem veszélytelen, az orvosnak minden esetben mérlegelnie kell, hogy feltétlenül szükséges-e a gyógyuláshoz, a komoly mellékhatások ismeretében. Szakember felügyelete nélkül soha ne kezdjünk antibiotikumot szedni, főként ne olyat, ami a legutóbbi betegség idejéből megmaradt, mert ezzel súlyos problémát okozhatunk. Az orvos dolga, hogy eldöntse, milyen típusú antibiotikumot, milyen adagolásban, mennyi ideig kell szednie gyermekünknek. Ha elkerülhetetlen az antibiotikum szedése, segítenünk kell szervezetünket hasznos baktériumaink támogatásával.

2, Ha belekezdtünk, csináljuk végig!

Ha antibiotikumot kapunk valamilyen betegség leküzdésére, nagyon fontos, hogy szedjük be a teljes, felírt adagot, még akkor is, ha pár nap elteltével már sokkal jobban vagyunk!  Ha ugyanis nem vesszük be a szükséges adagot, elősegíthetjük az úgynevezett antibiotikum-rezisztens fajok kialakulását.

3, Mindig szedjünk probiotikumot antibiotikum-kúra esetén!

A bélflóra apró baktériumok stabil közössége, amely immunrendszerünk stabilitásáért felel. Kiegyensúlyozott működése esetén sikerrel veszi fel a harcot a szervezetbe betolakodó kártékony baktériumokkal, vírusokkal szemben, ám ha megsérül, nem tudja teljes mértékben ellátni a feladatát. Ennek jele lehet, hogy gyermekünk egyik betegségből a másikba esik, fertőzéseket szed össze.  Minden antibiotikum kúrát követően gondoskodnunk kell a hasznos baktériumok újratelepítéséről, az életben maradtak visszaerősítéséről! A probiotikumok nélkülözhetetlen baktériumokat, mikroorganizmusokat tartalmaznak. Szedésükkel a bélflóra egyensúlya helyreáll, és így újra beindul annak egészséges működése. Mindenképpen kérjük ki szakember tanácsát, gyermekünk életkorának, panaszainak melyik típusú készítmény felel meg leginkább!

4, Milyen formában válasszuk a probiotikus készítményeket?

A kapszulás, tablettás, por vagy folyadékban oldott formátumú probiotikumok mindegyike hatékony, leginkább az életkor és az egyéni ízlés határozza meg, melyiket tartjuk könnyebben fogyaszthatónak. Ezek a készítmények szárított baktériumokat tartalmaznak, amelyek alvó fázisban vannak, és ha megfelelő környezetbe (a beleinkbe) kerülnek, akkor újra felélednek és szaporodni kezdenek. Érdemes a probiotikumot már az antibiotikum-kezelés során szedni, így megelőzhető a nem kívánt bélflóra károsodás.

5, Gondoskodjunk a probiotikus táplálkozásról!

A probiotikumot is tartalmazó ételek elsősorban a fermentált, erjesztett vagy probiotikus kultúrát tartalmazó élelmiszerek. Ezek közé tartozik a joghurt, a kefir, az érett sajtok, a savanyú káposzta. Kerüljük az emésztést megterhelő, zsíros, cukros, fehérlisztes ételeket és mindent, ami többszörösen feldolgozott, túlfinomított! Támogassuk a kicsi szervezetének regenerálódását sok folyadékkal és rostban, vitaminban, ásványi anyagokban gazdag táplálkozással! Ha még szoptatjuk gyermekünket, az anyatej az egyik legkiválóbb védőanyag csemeténk emésztőrendszerének megóvására, így a szoptatást a betegség idejére se függesszük fel!


+ 1 tipp: Probiotikum mellé prebiotikum

A probiotikumok hatásának erősítésére prebiotikumokra is szükség lehet. A kettő együtt szabályozza a bél baktériumflóráját, fokozza a szervezet természetes ellenálló képességét, és a bélflóra egészségének biztosítása révén helyreállítja az emésztést.

Jean Orsolya - 2018 szeptember 13.
 

 

A tünetmentes vírushordozók a legveszélyesebbek és nem is sejtjük, mennyien vannak!

A ProPublica egészségügyi szakújságírója, Caroline Chen alaposan utánajárt, mit érdemes tudni a COVID-19-ről, a tünetmentes hordozókról és arról, mit tehetünk a vírus leküzdéséért.

Váltsunk életmódot! Így lehet sikeres hosszú távon is az elhatározásunk!

Új év, új célok: életmódváltás, több sport, tudatosabb táplálkozás, egészségmegőrzés. Az elhatározás az első lépés, ez után következnek a nagyobb kérdések: hogyan kezdjem el, hova forduljak, kinek higgyek? Szász Máté, a SYNLAB biológusa mondja el, mi lehet a sikeres életmódváltás kulcsa, miért érdemes például táplálkozási szakember segítségét kérni és miért nem érdemes csak az interneten olvasható tanácsokra hagyatkozni.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18