FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Így tegye egészségessé a finom karácsonyi menüsort!

Egészség - 5+1 bevált tipp, hogy az ünnepek is az egészség jegyében teljenek

Karácsonykor mindannyian hajlamosak vagyunk kicsit elengedni a gyeplőt, ami az étkezéseket illeti, s ezzel nincs is baj. Ugyanakkor sokat tehetünk azért, hogy a menüsor ne csak finom, de egészséges is legyen. Főként a kisgyermekes családokban érdemes erre odafigyelni, hiszen a gyerekek számára az lesz a minta, amit a szüleiktől megtanulnak. Csak egy kis odafigyelés és máris egészségesebbé tehető az ünnepi menüsor.

1, Ne hanyagoljuk a leveseket!

Az előételek hatékony segítői lehetnek az egészségtudatos táplálkozásnak. A levesek egyrészt nagyszerű folyadékpótlók, másrészt zöldségekkel gazdagon elkészítve rendkívül finomak és táplálóak. Ne hagyjuk ki a menüsorból, legyen akár húsleves, akár valamilyen zöldségből készült krémleves! Arra figyeljünk, hogy a krémleves ne zsíros tejszínnel, hanem például kókusztejjel vagy zsírszegény tejföllel legyen felöntve, alapként használhatunk húslevest, zöldséglevet.

2, Együnk salátát!

Az előételek nagyszerű alternatívái a saláták, a sajtok. A saláták, magas rosttartalmuknál fogva telítenek, ráadásul kellemes ízélményt adhatnak, ha nem csupán zöldekből állnak, hanem a tetejére szórunk szárított paradicsomot, parmezánforgácsot, pirított magvakat, zöldségchipseket. A félkemény és kemény, érlelt sajtok intenzív ízükkel hamar azt az érzetet keltik bennünk, hogy tele vagyunk, dióval, aszalt gyümölcsökkel párosítva remek ízharmóniát adnak.

3, Készítsük el egészséges módon a fő fogást!

Bármilyen húst is válasszunk az ünnepi asztalra, elkészítése módjától függ, mennyire lesz egészséges. A jól zárható, rozsdamentes edényekben, fólia alatt, sütőfóliában vagy cserépedényben alig kell zsiradékot használni. A só mellett bátran használjunk más fűszereket, például rozmaringot, kakukkfüvet, oregánót, bazsalikomot! Sokkal teljesebb ízélményt kapunk, ha a húsokat legalább 24 órára bepácoljuk mézes-mustáros vagy chilis-mustáros pácba, a pulyka- vagy csirkehúst pedig egy napra fokhagymás tejbe áztatjuk. A húsokat inkább süssük, ne panírozzuk! Ha mégis rántott ételekre vágyunk, panírként használjunk darált zabpelyhet, pirított mandulát, tökmagot vagy napraforgómagot!

4, Hal? Bármikor!

A halak nem csak karácsonykor, hanem egész évben többször szerepelhetnének az étrendünkben, mert elsősorban a tengeri halak fogyasztásával értékes esszenciális zsírsavakat juttatunk be a szervezetünkbe. Az édesvízi halak közül a busa, a ponty, a harcsa, a pisztráng tartalmaz jelentősebb mennyiségben esszenciális zsírsavakat.

5, Egészséges desszertek

A hagyományos karácsonyi sütemények mellett vagy akár helyettük készíthetünk könnyedebb, gyümölcsös, pudingos édességeket. Édesítésre használhatunk természetes anyagokat is. Hazánkban is könnyen hozzáférhető a méz, a szárított gyümölcs és az alma-, szőlő-, és körtesűrítmény. Lisztből is válasszunk egészségeset! Sütemények elkészítéséhez nagyszerű és ízletes alternatíva a dió-, a mandula- és a gesztenyeliszt is. Az ugyancsak alakbarát zabliszt már szinte mindenhol kapható, de akár mi magunk is készíthetünk zabpehely ledarálásával.

+1 Tipp: Csak minőségi alapanyagokat használjunk!

Ez minden fogásra igaz. Ha tehetjük és időnk engedi, inkább piacról, helyi árustól vásároljunk zöldséget, gyümölcsöt! Ideális esetben a húsokat vidékről, tanyáról szerezzük be, vagy azt is a piaci hentesnél! A desszertek alapanyagául szolgáló csokoládéból válasszuk a magas kakaótartalmút, amely erős antioxidáns tulajdonságú polifenolokat tartalmaz.

 

Jean Orsolya - 2017 december 20.
 

 

5 megdöbbentő szám a baba első évéből

A baba születése és az első születésnapja között elképesztően sok változás megy végbe, ami számokban leírva még megdöbbentőbb, nézd csak meg!

Egyre több gyereknél figyelhetők meg a long covidra utaló tünetek - Mutatjuk, mire kell figyelni!

Immár a koronavírus járvány negyedik hullámában vagyunk.  Egyre többen betegszenek meg a delta és a delta plusz, és az új variáns, az omikron okozta fertőzés miatt és sajnos ezek a mutációk a gyerekeket sem kímélik. Egy friss kutatás szerint a 18 év alattiak minimum tizennégy százaléka az enyhe tüneteket követően még fél-egy évvel a megbetegedést követően is maradandó panaszokkal küzd. Sokan pedig arról sem tudnak, hogy koronavírusosak voltak, csak azt érzik, valami nagyon nincs rendben velük.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18