FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Így védje ki a nyár tipikus gyerekbetegségeit!

Egészség - Ezek a megbetegedések a leggyakoribbak nyáron a gyerekek körében és így előzheti meg őket.

A nagy hőségben óvatosabbnak kell lennünk, hogy mit fogyasztunk, és hogyan tároljuk az ételeket, mert könnyen összeszedhetünk egy alapos gyomorrontást vagy súlyosabb esetben akár komoly ételmérgezést, szalmonella-fertőzést is. Nyáron gyerekeknél, felnőtteknél egyaránt nagyon gyakoriak a nem megfelelő klímahasználat következtében kialakuló problémák, a magunkon felejtett vizes fürdőruha miatti megbetegedések. És akkor még a rovarcsípésekről, allergiáról nem is beszéltünk! Összeszedtük a gyerekek körében leggyakoribb és nagyon könnyen összeszedhető nyári betegségeket és azt is eláruljuk, hogyan előzhetjük meg, hogy gyermekünket ledöntsék a lábukról.

Fertőzések

A gyermekkori fertőzések között dobogós helyen állnak –különösen a kislányoknál - a húgyúti fertőzések. Nem árt már egész kicsi korban arra nevelni őket, hogy nyilvános illemhelyen ne üljenek rá a WC-ülőkére, és mindig mossanak kezet. A pangó vizelet éppúgy hajlamossá teheti a csemetéket a húgyúti megbetegedésekre, tehát fontos a rendszeres ürítés – ne tartogassa a vizeletét – és a bőséges folyadékbevitel. Ezen kívül figyeljünk arra is, hogy ha vízparton vagyunk, miután kijöttünk a vízből, minden családtag váltson száraz fürdőruhára, hogy elkerüljük a felfázást.

Tipp: Bárhol is vagyunk, a kicsiket érdemes a WC fölé emelni vagy magunknál tartani fertőtlenítő spray-t és WC-ülőkére tehető védőpapírt, hogy elkerüljük a koszos felülettel való közvetlen érintkezést. Ha lehet, ilyenkor méginkább figyeljünk oda az alapos, szappanos kézmosásra, ha arra nincs lehetőség, akkor mindig legyen nálunk fertőtlenítő gél, amivel a kezeinket megtisztíthatjuk.

Rovarcsípések

Ha tudjuk, hogy gyermekünk allergiás valamelyik rovar csípésére, mindig legyen nálunk megfelelő gyógyszer az allergiás reakciók enyhítésére. Ha csak bőrirritációs tünetek jelentkeznek, elég a Fenistil-csepp és krém, de ha tudjuk, hogy csemeténknél súlyosabb allergiáról van szó például méhcsípés-intoleranciáról, amely fulladáshoz is vezethet, akkor nem hiányozhat az útipatikából az adrenalin, hiszen a légzésbénulás és a keringés leállása bármikor bekövetkezhet.

Ha sokat kirándulunk, sok időt töltünk a szabadban, fel kell készülnünk a kullancsok által terjesztett betegségek kivédésére is. Az ún. kullancs enchephalitis ellen létezik védőoltás-sorozat, amely időben beadatva védettséget biztosít. A kullancsok nagy százaléka hordozza a Lyme-kórt, amely ellen sajnos, még nem létezik védőoltás, ezért fontos a korai felismerés és az antibiotikumos kezelés, különben életre szóló krónikus állapotot eredményezhet.

Tipp: Ha kullancsveszélyes helyen járunk, öltöztessük olyan ruhába a kicsit, ami jól fedi a testét, és adjunk rá kalapot. Ilyenkor a nadrágot is érdemes betűrni a zokniba. Este pedig vizsgáljuk át tüzetesen a gyermekünk egész testét, hajas fejbőrét, minden testhajlatát, és ha kullancsra bukkanunk, távolítsuk el kifejezetten erre a célra kifejlesztett és gyógyszertárakban kapható kullancs-kanállal vagy csipesszel. Ha  nem vagyunk biztosak a dolgunkban, kérjük szakember segítségét, aki szakszerűen eltávolítja a kellemetlen élősködőt és elküldi bevizsgálásra, hogy hordozza-e a Lyme-kórt. Ha a vizsgálat azt bizonyítja be, hogy a kullancs fertőzött, pár hét elteltével el kell vinni a kisgyermeket egy speciális vérvételre, hogy megnézzék, átterjedt-e rá a Lyme-kór. Pozitív eredmény esetén azonnal meg kell kezdeni az orvos által előírt antibiotikum-kúrát.

Napszúrás

A napszúrás a kicsiknél egyáltalán nem veszélytelen dolog!  Ha huzamosabb ideig éri a fejet napsütés, az agy hőmérséklete megemelkedik, ami fokozza az agyhártya izgalmát, valamint koponyaűri nyomást idéz elő. Súlyos esetben a gyerekek testhőmérséklete hirtelen felszökhet. A gyakori hányás pedig gyors kiszáradáshoz vezethet.

Tipp: Akár kirándulunk, játszóterezünk, akár vízparton vagyunk, mindig adjunk jól szellőző, világos kalapot gyermekünkre! Ne töltsünk huzamosabb időt a tűző napot, keressünk árnyékos, félárnyékos helyet, vigyünk magunkkal napernyőt! Soha ne hagyjuk gyermekünket a forró autóban üldögélni, még rövid ideig sem, mert könnyen hőgutát kaphat vagy kiszáradhat. Ezenkívül melegben fokozottan figyeljünk oda a megfelelő folyadékbevitelre!

Ételmérgezés

A szalmonella és az ételmérgezés a kánikula réme, hiszen a fertőzött ételekben a meleg hatására hamarabb elszaporodhatnak a mikrobák, melyek elsősorban állati eredetű termékekben lehetnek jelen. Ám ilyenkor nemcsak a baromfihús és a tojás jelenthet nagy veszélyt a kicsikre, hanem a kézmosás elmulasztása is, mivel a szalmonellabaktérium emberről emberre is terjedhet. A gyakori hányást és hasmenést előidéző megbetegedés különösen veszélyes lehet a picik számára, hiszen könnyen kiszáradhatnak.

Tipp: Mindig csak megbízható helyen vegyünk ételt, italt! A húsokat, halat legjobb, ha a szemünk láttára sütik frissen vagy válasszunk olyan ételt, amiben nincsenek gyorsan romló komponensek, Kerüljük a rögtönzött fagyiárusokat és azokat a bódés kifőzdéket, melyek nem felelnek meg a higiéniai elvárásoknak. Ha távolabbi országba utazunk, soha ne igyunk csapvizet, válasszuk inkább a jól bevált ásványvizet. Ha hosszabb útra indulunk, tartsuk hűtőládában az élelmiszert és útközben is ügyeljünk a megfelelő higiéniára! A gyakori kézmosás megelőzheti a szalmonella baktériumának szájba jutását.

Szem- és fülgyulladás

A nyár egyik nagy mumusa, a nem megfelelő - túl hidegre, erősre állított - klimatizálás nem csak gyerekeknél, de felnőtteknél is könnyen meghűlést, arcüreg-, szem- és fülgyulladást okozhat. Ezen kívül a nem rendszeresen tisztított klímaberendezésekben gombák és baktériumok is előfordulhatnak, melyek súlyosabb betegségeket is okozhatnak a tüdőbe jutva. Az egyik ilyen a legionella fertőzés, mely hasonló tünetekkel jár, mint az influenza.
Nem csak a nem megfelelő klímahasználat, de huzat vagy akár koszos víz fülbe jutása, megfázás fülre húzódása is okozhat középfülgyulladást, amely rendkívül fájdalmas betegség és mindenképpen orvosi szakértelmet igényel a gyógyítása. Ha a kicsinek fáj a füle, nem szabad félvállról venni, mert ha kezeletlenül marad, nagyon komoly szövődmények alakulhatnak ki!

A fertőzéses eredetű kötőhártya-gyulladást leggyakrabban baktériumok vagy vírusok okozzák. A vírusos fajtáját gyakran kíséri enyhe felső légúti hurut. Ilyenkor cseppfertőzéssel terjedhet a betegség, de a piszkos kézzel való szemdörzsölgetés is megnöveli a veszélyét. Ezért tömegközlekedés és nyilvános WC használata után meg kell mosni a csemete kezét. A kezelésére általában széles spektrumú antibiotikumot és szemcseppet javasolnak.

Tipp: Mindig figyeljünk a megfelelő higiéniára és vegyük komolyan, ha fülfájásra panaszkodik gyermekünk! Vigyük gyermekünket fül-orr-gégész szakorvoshoz, aki megfelelő kezeléssel gondoskodik arról, hogy ne forduljon komolyabbra a betegség. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő higiénés alapszabályok betartásának fontosságát sem: a sokszori, alapos kézmosást, a zsebkendő használatát.

Jean Orsolya - 2018 május 17.
 

 

Ezért hagyjuk néha koszolni is a gyerekeket!

Vajon jót teszünk-e gyermekünkkel, ha mindig patikatisztaságú körülötte minden, állandóan fertőtlenítünk, és csak antibakteriális törlőkendővel vagy antiszeptikus géllel felszerelkezve merészkedünk ki a lakásból?

7+1 étel, ami segíti a baba agyi fejlődését!

Összegyűjtöttünk olyan ételeket, melyek tele vannak a gyermeki agy fejlődéséhez szükséges tápanyagokkal. Adjuk ezeket rendszeresen csemeténknek!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18