FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Így védjük ki a tipikus őszi gyerekbetegségeket!

Egészség - 5 tipp a tipikus őszi gyermekbetegségek megelőzésére

Ősszel, a hűvösebb idő megérkezésével, a kevesebb napfénnyel, a bölcsibe, oviba, suliba járással megjelennek a gyermekközösségekben a betegségek is. Összegyűjtöttük, melyek a leggyakoribbak és hogyan védekezhetünk ellenük.

A bárányhimlő

A bárányhimlő fertőző betegség, zárt közösségekben pedig villámgyorsan terjed. Sokszor, aki megfertőződött, nem is tud róla, mert akár egy hétig is lappanghat a betegség, amíg a jellegzetes tünetek: a láz, a viszkető, hólyagos kiütések meg nem jelennek. Cseppfertőzés útján kapható el, de amihez a kicsi hozzáér, az a tárgy is fertőző lehet. Így hát nem csoda, hogy az oviban, suliban egymásnak adogatják át a betegséget a gyerekek.
Szövődmény kevésbé jellemző, de súlyosabb lehet a lefolyása, ha a kórt csecsemő, kamasz vagy felnőtt kapja el, esetleg olyan személy, akinek legyengült az immunrendszere. A gyengeség miatt általában is követheti valamilyen bakteriális fertőzés ezt az őszi gyermekbetegséget – például középfülgyulladás.

A skarlát

Akut fertőző gyermekkori betegség a skarlát, mely magas lázzal, fejfájással, és hányás kíséretében kivörösödött torokkal jár. A betegség a nevét onnan kapta, hogy a betegen testszerte finom pontozott skarlátvörös színű bőrpír jelenik meg. A cseppfertőzés és érintés útján terjedő betegséget a gyermek mindaddig terjeszti, míg torokváladékában kimutatható a fertőzést okozó baktérium. Mióta a fertőzést penicillin-származékkal kezelik, szövődmények ritkábban fordulnak elő, azonban azt tudni kell, hogy nem alakul ki életre szóló immunitás, így a betegséget több ízben is el lehet kapni.    

Vírusfertőzések

Már-már „klasszikus” betegség a vírusfertőzés – a megfázás és az influenza - az őszi gyermekbetegségek között. Amikor hidegebbre fordul az idő, többet vagyunk zárt térben, a vírusok átadása, a megfertőződés így sokkal könnyebben megy.
Az influenza maga lázzal, torokfájással, köhögéssel, izomfájdalmakkal jár, a beteg kimerült és levert. Ezt a betegséget nagyon komolyan kell venni és időben kezeltetni, mert sűrűn alakul ki szövődményként tüdőgyulladás. Utóbbi ellen is fel lehet ma már venni védőoltást – a fertőzés okozója ugyanis az A és a B influenza-vírus.

5 tipp a megelőzésre

1, Védőoltás

Mind a bárányhimlő, mind az influenza ellen van védőoltás, amellyel idejekorán meg lehet előzni a betegséget. Kérjük ki orvosunk tanácsát, mikor érdemes beadatni az oltásokat, mert több hétnek is el kell telnie, mire kialakul az immunitás.

2, Immunrendszer erősítés

Ha gyermekünk változatosan, vitaminban, ásványi anyagokban és rostban gazdagon táplálkozik, étrendje minden fontos tápanyag csoportot tartalmaz, emellett rendszeresen mozog, és sokat van kint a szabadban, máris rengeteget csökken annak az esélye, hogy úton útfélen elkapja egy betegség, illetve ha mégis, akkor annak lefolyása sokkal enyhébb lesz, és rövidebb idő alatt képes meggyógyulni belőle.

3, Napfény vitamin

A napfény vitaminjaként ismert D-vitamin hatással van a csontok egészségére, csökkenti a gyulladást, és az egész endokrin rendszer működését is befolyásolja. Ősszel, a megfázásos időszakban kellő mennyiségű bevitele kiemelten fontos, hiszen az immunrendszer erősítése révén véd a megfázásos betegségek és az influenza ellen.  Ez a vitamin ugyanis aktivizálja az úgynevezett T-sejteket (T-limfocitákat), melyek a kórokozókkal szembeni védekezés fő katonái. Azonban csakis elegendő D-vitamin jelenlétében képesek megfelelően működni, így értelemszerűen minél alacsonyabb a szervezetben a D-vitamin szintje, az immunrendszer annál kevésbé tudja ellátni a feladatát. Éppen ezért érdemes odafigyelni a vitamin pótlására. Természetes úton napfény hatására képződik a szervezetben, de télen táplálkozással (tej, tejtermékek, tojás, máj, gomba, tengeri halak rendszeres fogyasztásával) és táplálékkiegészítő formájában (pl. Vigantol csepp) is szükség van bevitelére.

4, A higiéniai szabályok betartása

Annak érdekében, hogy a kicsik lehetőség szerint kevésbé adják át egymásnak a betegségeket, idejekorán meg kell őket tanítani arra, hogy mindig zsebkendőbe, kezüket a szájuk elé tartva tüsszögjenek és köhögjenek. Ezen kívül a rendszeres és alapos kézmosás is alapvető fontosságú, ha megelőzésről beszélünk. A vírusok, baktériumok orrnyálkahártyán megtapadását megnehezítjük, ha tengeri sós orrspray-vel naponta 2-3 alkalommal befújunk gyermekünk orrába. Ugyanez igaz a szódabikarbónás vagy tengeri sós gargarizálásra is ( egy-két deci vízhez egy kiskanál tengeri sót vagy szódabikarbónát kell hozzákeverni és már indulhat is az öblögetés), amelyek segítségével a torok nyálkahártyája fertőtleníthető nagyszerűen.

5, Megfelelő öltözék

Bár ősszel sokszor nagyon nehéz eltalálni, hogyan is öltöztessük gyermekünket, hiszen reggel és este nagyon hideg van, napközben pedig nem ritka, hogy 20 °C fölé kúszik a hőmérséklet, törekedjünk arra, hogy se alul, se túl ne öltöztessük őket. Ilyenkor igaz a mondás, miszerint rétegesen kell öltözni, ami azt jelenti, hogy legalább 3 levehető réteg legyen a kicsiken: trikó, vékonyabb pamutpóló, melegítő felső vagy kardigán, mellény vagy dzseki. Reggel így nem fognak fázni, és ahogy melegszik az idő, le tudnak venni egy-egy réteget.

+1 Tipp: Nagyon jó szolgálatot tesznek az őszi-téli meghűléses időszakban a gyógyteák. A kamilla-, bodza-, hársfa- és csipkebogyó tea mézzel és citrommal igazi betegségűző, minden nap legalább 2-3 bögrényi itassunk meg melegen csemeténkkel! Kifejezetten megelőzésre alkalmas, ha egy ujjnyi vastag gyömbért felkockázunk és felforraljuk 1-2 deci vízzel, majd állni hagyjuk negyed óráig, hozzáfacsarjuk egy egész citrom levét és belekeverünk 1 evőkanálnyi mézet, majd megisszuk.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Jean Orsolya - 2018 szeptember 27.
 

 

Mikor érdemes covid tesztet csináltatni és melyiket?

Milyen tünetekkel érdemes tesztet csináltatni? És melyiket válasszuk, ha megbízható eredményt szeretnénk? Minden, amit a PCR és a gyorstesztekről, a koronavírus fertőzés lefolyásáról, a fertőzőképességről tudni érdemes.

A gyerekeknél is jelentkezhet tavaszi fáradtság! Mutatjuk a tüneteit és a kezelését!

Mi az oka az ilyenkor jelentkező tüneteknek? A magyarázaton kívül pár hasznos tippet is adunk.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18