FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Jó-e vagy sem a babaúszás a babának?

Egészség - Miért érdemes babaúszásra járni és mivel kell óvatosnak lenni

1, Nem a babaúszáson tanul meg úszni

A babaúszás nem úszásoktatás, bármilyen szorgalmasan hordjuk is a babát a foglalkozásokra, nem fog megtanulni úszni, a működésbe lépő búvárreflexe ellenére sem. A babaúszásnak ugyanis nem ez a fő funkciója, hanem egyrészt a mozgás- izom, és idegrendszeri fejlődés segítése, a mozgáskoordináció fejlesztése, a víz, mint természetes közeg megtapasztalása illetve az anya (vagy apa)- gyerek kapcsolat erősítése. Van ugyanis a vízben egyfajta egymásra utaltság szülő és gyermeke között, ami a kapcsolatukat szorosabbá teszi, és segít a kölcsönös bizalom építésében.

2, Az anyának nagyon jó

Egy pici babával otthon lenni olykor bizony nagyon monoton és fárasztó, főként, ha az anyukának nem nagyon van segítsége. Ilyenkor a minden héten ismétlődő fix programok sokat segítenek, hogy az édesanya is újra emberek között lehessen, beszélgethessen, megoszthassa saját problémáit és feltehesse a kérdéseit más anyukáknak. Babaúszásra járni éppen ezért elsősorban az anyukák számára fontos időtöltés, hiszen ilyenkor lehetőség van kimozdulni, emberek közé menni, anélkül, hogy a gyereket rá kellene bízni valakire. Ha pedig még apa is részt vesz, egy szép, közös családi programmá válhat.

3, Nem mindegy, hova visszük a babát

Mivel a kicsiknek még fejletlen a hőháztartás-szabályozásuk, fogékonyabbak a fertőzésekre, és érzékeny a bőrük, ezért nem mindegy, melyik uszodába megyünk. Nem biztos, hogy a legközelebbi hely a legjobb választás, hiszen a kicsi egészségéről van szó. Fontos, hogy ne legyen túl hideg a tanmedence vize, de legyen mindig tiszta és alacsony klórtartalmú. Az oktató felkészültsége, rátermettsége sem utolsó szempont, az ő munkája nagyban befolyásolja a baba későbbi viszonyát a vízzel.

4, Mindenki sportol

A bemelegítő mozdulatokat követően az anyuka a babával bemegy a vízbe, és a medence két oldala között úszkálnak oda-vissza, végrehajtva az oktató által adott feladatokat. Az első pár alkalom után még az is lehet, hogy az anyukának is izomláza lesz, hiszen a 90 cm-es vízben végig guggolva kell járnia, és az egyre növekvő súlyú gyereket emelgetni, dobálni. A rendszeresen babaúszásra járó szülők szerint a mamának és a babának egyaránt jó sport a babaúszás.

5, Amikor kifejezetten ajánlott

Sokak szerint az, hogy a babaúszás nem engedi leépülni az egyébként 6-7 hónapos korra eltűnő búvárreflexet, negatívan befolyásolja a mozgásfejlődést. A szakemberek szerint a babaúszáson rendszeresen részt vevő csecsemőknek valóban tartósan megmarad a búvárreflexük, de ez általában semmiben sem gátolja a mozgásfejlődést, sőt, bizonyos mozgások végrehajtása a vízben egyszerűbb, ezért a kicsi hamarabb el tudja sajátítani azokat. A szárazföldön még tehetetlen kis csecsemő élvezi, hogy a vízben magabiztosan mozog, aminek látványa a szülőknek is nagy élményt nyújt.
Terápiás jelleggel a túl laza, vagy a túl merev izomzatú babáknak ajánlott a vízben való tartózkodás. Mozgásszervi eltérés vagy agyi eredetű bénulás esetén nagyon jó eredményeket lehet elérni vízterápiával. A vízben való lét nagy szabadságot jelent a sérült gyerekeknek, hiszen a tehermentesített környezetben kevésbé korlátozott a mozgásuk, ennél fogva több sikerélmény éri őket, ami szintén a gyógyulás fontos része.
 
6, Amikor ellenjavallt

Ellenjavallt a babaúszás, ha a csecsemőnél bármilyen bőreltérés észlelhető, fül- vagy vesebetegsége van, vagy ha hajlamos a visszatérő fertőzésekre. A köldökcsonk teljes gyógyulásáig pedig minden babával kerülni kell a vízbe merülést.

7, Babaúszással a vízbiztonságért

Sok anyuka nem a mozgásfejlesztést tartja elsősorban szem előtt, amikor úgy dönt, hogy babaúszásra viszi gyermekét, hanem azért, hogy ne legyen víziszonya, ne féljen a víztől, természetes közegnek tekintse azt. Ha a kicsi élvezi a vizes közeget, és az élete szerves részévé válnak a foglalkozások, nem csak egy biztos pontot fognak jelenteni számára, de az úszás elsajátítása is sokkal egyszerűbb lesz, amikor eljön az ideje.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Gyerekmosoly - 2023 március 30.
 

 

Kisokos vírusfertőzések kezelésére az őszi-téli időszakban

Az őszi-téli vírusfertőzések szezonjában, vírusos tünetek esetén érdemes az alábbi kezelési módszereket bevetni.

A fülfájás leggyakoribb okai és kezelése kisgyermekkorban

A fülfájás az egyik leggyakrabban előforduló gyermekkori panasz, melynek számtalan oka lehet. Sorra vettük a legfontosabbakat és kezelésük lehetséges módjait.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18