FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Kell-e vitaminpótlás áprilisban?

Egészség - Ezeket együk, igyuk, hogy visszatérjen tavasszal az energiánk és ne betegedjünk meg!

Tél végi kimerülés

Tavasszal gyakran érezhetjük magunkat fáradtnak, elgyötörtnek, pedig ilyenkor hosszabbak a nappalok, többet süt a nap és végre melegebb is van.

Nem véletlen, hogy a legkomolyabb influenza járványok februárban tombolnak, hiszen akkor a hideg miatt még sokat vagyunk zárt térben, így a kórokozók is jobban terjednek és könnyebben elkapjuk a betegséget, ugyanakkor a szervezetünk is megviseltebb tél végéhez közeledve.
Márciusban jelentkeznek a tavaszi fáradtság tipikus tünetei: kimerültség, kedvetlenség, állandó nyúzottság. Testünk vitaminraktárai lemerültek és még nincs friss gyümölcs, zöldség, amiből gyorsan visszapótolhatnánk.

Ősszel még sokféle gyümölcs állt rendelkezésünkre, és D-vitaminból is jutott bőven október végéig, ám decemberben, főként az ünnepi étkezések kevésbé szóltak az egészséges, rostokban gazdag gyümölcs- és zöldségfogyasztásról, sokkal inkább a kiadósabb ételekről és süteményekről.  Ráadásul a szabadban is kevesebbet tudtuk tartózkodni a nagy hideg miatt. Mindez pedig ahhoz vezetett, hogy tavaszra az erő- és vitamintartalékaink kimerültek.

Ha ezt még megspékeljük egy tavaszi diétával, fogyókúrával, a csökkentett tápanyagbevitel miatt még tovább fokozhatjuk a vitaminhiányt és borítékolható a tavaszi fáradtság.
Ha nem tudunk elegendő zöldséget, gyümölcsöt, tengeri halat enni, hasznos lehet az étrend-kiegészítés, de ebben mindenképpen kérjük szakember tanácsát, ne kezdjünk találomra vitamint szedni!

Vitaminszedés helyett

A korszerű tudományos álláspont az egészséges étkezés fontosságát hangsúlyozza. „Hatalmas különbség van az egészséges étkezés, és annak összetevőinek fogyasztása között” – állítja Thomas G. Sherman a Georgetown Egyetem Gyógyszerészeti Központjának adjunktusa. „A táplálék-kiegészítők fogyasztásával csupán imitáljuk, ami az egészséges étkezés közben történik. A vitaminok és az ásványi anyagok közötti kölcsönhatást azonban nem tudjuk utánozni a kiegészítőkben.”
Azt se felejtsük el, hogy a vitaminok többsége veszít hatékonyságából levegő, fény, hő vagy víz hatására, ezért ajánlatos minél több friss gyümölcs, nyers zöldség fogyasztása, a fagyasztás mellőzése, és főzés-sütés helyett a párolás előtérbe helyezése.

Megfelelő táplálkozással szervezetünk minden olyan vitaminhoz és ásványi anyaghoz hozzájut, amely kell az egészséges szervezetnek. Normális életmód esetén a szervezet jelzi is, mire van szüksége. Amikor úgy érezzük, hogy egy kis savanyú káposztát ennénk, vagy hirtelen egy pohár tejre támad gusztusunk, netán eszünkbe jut, hogy régen nem ettünk halkonzervet, pedig mennyire szeretjük, ilyenkor a szervezetünk egészen biztosan több C-vitamint, több kalciumot vagy magnéziumot igényelne. Legokosabb, amit tehetünk, ha hallgatunk ezekre a jelzésekre.

Ezeket együk, igyuk tavasszal!

Csodaturmix

Igyunk minden nap egy pohárral az alábbi turmixból, amely szinte minden, testünknek nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmaz, könnyen felszívódó és jól hasznosuló formában: Mixeljünk össze zellerből, paradicsomból, répából, céklából és almából és 1 dl vízből álló koktélt, amibe fél hagymát és egy teáskanál olívaolajat is belekeverhetünk. Az összetevőket variálhatjuk is: paradicsom helyett kerülhet az italba spenót, matcha-por, hagyma helyett gyömbér, és ha az édesebb ízvilágot kedveljük, akkor ananászt, epret, málnát is hozzáadhatunk.

Maréknyi mag minden nap

Minden nap együnk egy maréknyit , keverve a magvakat: dió- és mogyoróféléket, mandulát, tökmagot, napraforgó magot.

Reggelindító friss gyümölcslé

Semmi sem energetizál jobban, mint a reggelihez egy-két pohárral elfogyasztott, frissen préselt, hígított vegyes gyümölcslé: almából, banánból, grépfrútból, sárgarépából.  Együnk hozzá egy kis tálka többféle pehelyből és tejből/joghurtból készült müzlit is, friss gyümölcsökkel!

Lassan felszívódó szénhidrát

Egy-két szelet teljes kiőrlésű kenyér reggelire –ami lehet tönköly, zab vagy rozs – feltölti energiaraktárainkat, így délig biztosan top formában leszünk. Ha még biztosabbra szeretnénk menni, hogy ne merüljünk le a délelőtt folyamán, akkor a pékárú mellé fogyasszunk el két tojásból készült rántottát , tükörtojást vagy főtt tojást.

Koncentrált egészség

Aki szeret nassolni, annak tökéletesen egészséges alternatíva, ha elrágcsál pár szem aszalt szilvát vagy szárított sárgabarackot. Ezt keverhetjük túróhoz vagy egy pohár joghurthoz is, vagy akár össze is turmixolhatjuk ezeket.

Hús- és hal

Hetente legalább egyszer együnk halat, és kétszer sovány fehérhúst! A szakértők a vörös húst maximum heti egy alkalommal javasolják.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

A cikk részletet tartalmaz a hvg.hu vitaminpótlásról szóló cikkéből.

Jean Orsolya - 2019 április 15.
 

 

A 3 legfontosabb téli vitamin kicsiknek és nagyoknak

Ha bizonytalan, milyen vitamint kellene szednie, hogy elkerülje a tél tipikus betegségeit, ezek legyenek azok!

Az egészséges életmód 10 aranyszabálya gyermekkorban

Ezeket tanítsuk meg gyermekünknek, hogy egészséges felnőtté válhassanak!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18